ReCore je sci-fi jako řemen. Vtahující příběh odhalí, že roboty obydlená planeta je poslední nadějí lidstva na přežití. Šance na teraformaci jsou přitom minimální. Na pohled atraktivní Far Eden vypadá jako Arrakis – legendární planeta z Duny spisovatele Franka Herbeta. Všude jsou tuny písku, ze kterých občas vyčuhují skaliska. Žít by tu ale nechtěl ani pískomil.

Video
Video se připravuje ...

Trailer na videohru ReCore pro Xbox One. Microsoft

A přesto Far Eden obývá spousta roztodivných tvorů. V žilách jim však nekoluje krev, ale benzin a jiné pohonné látky. Písčitá planeta je totiž domovem robotů, se kterými si Joule překvapivě moc dobře rozumí. A proto ji dokonce někteří doprovází. Během jejích cest se k ní přidají celkem tři plecháči a spousta dalších robotů dobrodružství alespoň ovlivní.

Hned zpočátku vás bude doprovázet robopes Mack. Věrný čtyřnohý robot vás podpoří v boji, ale dokáže i plechovým čumákem pročenichat prostředí a najít důležité předměty. Seth pro změnu jezdí po kolejích a je mistr rychlosti. Robustní Duncan, který připomíná gorilu, oplývá největší silou a kromě bojů se hodí i k drcení skal, abyste se dostali dál.

Joule a Mack jsou kamarádi.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Všechny roboty lze vylepšovat, takže prohledávat každé zákoutí Far Eden se vyplatí. V poutavém světě, které boduje sci-fi atmosférou i příběhem, jsou to právě roboti, kteří přinášejí největší zábavu a z ReCore dělají něco více než jen obyčejnou střílečku z pohledu třetí osoby. Akce jako taková je hodně rychlá, adrenalinová a zběsilá. Originální však nikoliv.

Zatímco o sekundární útoky se stará plechový doprovod, pálí Joule ze své automatické pušky ostošest na vše, co na ni cení robotické zuby. Nepřátelé jsou rozděleni do tří barev – modrá, žlutá a červená. Tak jsou ale rozděleny i vaše náboje. Pokud tedy trefíte protivníka příslušnou barvou, je váš zásah ještě efektnější.

Přestřelky jsou adrenalinové. Originalitu však postrádají.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Kromě řadových protivníků narazíte i na větší bosse, s nimiž jsou však klání až příliš klasická a tuctová. Jak už název evokuje, každého robota ve hře pohání jádro, které z něj můžete vytáhnout a získat tak větší zkušenosti. V praxi jde ale o nudný a stále se dokola opakující prvek, který hráče otravuje. Pravou páčku mačkáte a pak za ni taháte stále dokola. Otrava.

ReCore však není jenom o soubojích, svou úlohu zde sehrávají i hopsací pasáže. Joule skáče díky dvojitému skoku hodně vysoko, a její pohyb navíc urychlují trysky v botách. S nimi dokáže divy. Skákání je docela neohrabané, ale dá se na něj zvyknout. Stejně jako akce ale hráči ukáže, že herní design je velmi zastaralý.

Joule a Mack se vydávají na dobrodružství.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
Hra vypadá nejdřív jako písčitá verze klasiky Lost Planet s tím rozdílem, že sněžnou planetu nahradila písčitá. Během hraní však nelze přehlédnout, že ReCore se hraje jako titul mnohem starší. Jako pro první Xbox z roku 2002, a to ve všech ohledech. Není to špatná hra, ale rozhodně je zastaralá. A to bohužel není vše.

Titul sužuje celá řada technických neduhů. Jako by se vám do motoru dostal písek. Tím nejhorším jsou nahrávací časy. Někdy trvají minutu, jindy minutu a půl a postupem hraní jsou delší a delší. Přitom svět Far Eden není zas tak rozlehlý, aby tomu tak muselo být. Pokud si chcete zahrát, musíte být hodně trpěliví.

Hopsání v jeskyni.
Autor: Blesk - Ladislav Leimer
ReCore běží v třiceti snímcích za vteřinu, ale toto snímkování si udrží jenom zřídkakdy. Jde o hodně trhanou hru, kterou sužuje špatná optimalizace. Občas někdy zamrzne nadobro. A to prosím v grafice, která není špatná, ale k standardu současné generace konzolí má daleko. Joule a roboti vypadají dobře a prostředí také, ale jenom zdálky.

Zblízka je vidět, jak jsou textury nekvalitní. Navíc uvidíte pouze písčitý povrch a jeskyně plné krystalů, nic jiného. Navštívíte tak víceméně jenom dva druhy prostředí. Právě jeskyně zde souží jako vedlejší úkoly, ve kterých budete bojovat, hopsat i řešit jednoduché hlavolamy. Soundtrack je alespoň kvalitativně o třídu výš a udržuje si slušnou úroveň během celé hry.

Fotogalerie
13 fotografií
ReCore není úplně marné dílo, ale k dokonalosti má hodně daleko. Špatná optimalizace, technické problémy a zastaralý herní design shazují zajímavý příběh, atmosféru a hlavně doprovod robotů, ze kterého hra nejvíc těží. Tohle je hra pro vyznavače sci-fi akcí, kteří při hraní přimhouří oči, jako kdyby jim do nich vletěl písek.

Hodnocení Blesk.cz: 6/10 

Plusy:
Skvělá sci-fi atmosféra a příběh
Doprovod rozmanitých robotů
Akce je svižná
Jeskyně plné vedlejších úkolů
Minusy:
Šíleně dlouhé nahrávací časy
Zastaralý herní design
Řada technických problémů
Neoriginální souboje
Otravné vytahování jader

 

Infobox
Datum vydání: 16. září 2016
Platformy: Xbox One, PC
Cena: 999 Kč (XO)
Výrobce: Armature Studio & Comcept
Vydavatel: Microsoft
Distributor v ČR: Microsoft
Jazyk: AJ