Video
Video se připravuje ...

Resident Evil Village Gold Edition - trailer Capcom/PlayStation

Více než rok a půl starý Resident Evil Village sice nepatří zejména kvůli přehnaně akčnímu finále mezi nejlepší díly rodiny slavné hororové ságy, přesto je jejím váženým členem. Stejně jako v případě povedeného sedmého dílu, který se dočkal své Gold Edition, je na tom stejně i osmička. Kompletní vydání přináší kromě základní hry rozšíření Winters' Expansion, jež si v případě, že už ji vlastníte, můžete pořídit i zvlášť. Celkově se mohou hráči těšit na tři velké novinky!

Resident Evil Village s výhledem na Ethana

Tou první je možnost zahrát si původní hru s kamerou z pohledu třetí osoby. Osmý díl byl totiž stejně jako sedmý snímán výhradně z vlastních očí. To už nyní neplatí. Hráči mají nově na výběr - a spousta z nich bude preferovat kameru umístěnou za rameny hlavního hrdiny. Jde totiž o pozici, kterou mají s Resident Evil ságou spojenou už od dob čtvrtého dílu, který poprvé vyšel v roce 2005. Tato možnost funguje i u osmičky parádně. Vtipné je, že hrdinovi Ethanu Wintersovi není nikdy dobře vidět do tváře.

Akorát jsou všechny videosekvence stále snímány z pohledu první osoby. Ale vzhledem k tomu, že jsou úhly kamery měněny plynule, nevadí to. Druhou novinkou je nový obsah pro arkádovou a fanoušky tolik oblíbenou minihru Mercenaries. K dispozici jsou nové úrovně a také hratelné postavy. K Ethanovi se přidal starý známý Chris Redfield, jenž vystupuje v sérii od prvního dílu. Také v osmičce sehrál důležitou roli. Dalším masem do mlýnku jsou neřádi, které znáte z rolí bossů.

V hlavní roli Rose Wintersová

Nejde totiž o nikoho jiného než upíří prsatici Lady Dimitrescu a nejrůznější kovová a mechanická zařízení ovládající Heisenberga. Každý z nich má vlastní speciální útoky a vlastnosti. Zatímco Chris je přístupný od začátku, zmutované postavy si musíte odemknout úspěšným hraním. Tím největším rozšířením Gold Edition i DLC Winters' Expansion je jednoznačně příběhový přídavek Shadow of Rose. Jeho hrdinkou je dcera Ethana Winterse. Ano, to miminko, po němž pátral v hlavní hře.

Jenže toto rozšíření se odehrává 16 let poté. Z Rose je puberťačka, kterou ve škole šikanují a posmívají se jí. To vše kvůli jejím zděděným nadpřirozeným schopnostem. Když se jí nabízí možnost zbavit se jich, neváhá ani na sekundu. Naposledy je tedy využije, aby se přenesla do Rumunska a našla krystal, jenž z ní může udělat normální dívku. Stejně jako její otec se umí Rose ohánět pistolí, brokovnicí i granáty. K tomu má ale své specifické schopnosti, jimiž obzvláštňuje hratelnost.

Velmi nadané děvče

Bílými paprsky dokáže ničit květy inteligentní plísně a dostat se tak nejenom dál, ale i vyřešit environmentální hádanky. Když už jsme u hádanek, tak vězte, že nechybí ani klasické Resident Evil puzzle a rébusy s hledáním masek nebo nastavováním obrazů. Jo, tohle je vončo! Navíc nabízí Shadows of Rose slušnou porci kradmého plížení. Aby toho nebylo na Ethanovu dceru moc, bude jí pomáhat záhadný dobrodinec. Říká si Michael a nechává jí psané vzkazy.

Shadows of Rose je podle vývojářů z Capcomu poslední kapitolou v příběhu rodiny Wintersových. Pokud tomu tak je, jde o povedené rozloučení. Rose k doplnění svých sil konzumuje bílé byliny v tradici celé série, odhaluje pozadí o svém původu a dojde na hodně emotivní scény mezi ní a jejím otcem. Žádné oko nezůstane suché. Navíc i příběh tohoto rozšíření je velmi povedený. Jeho délka se pohybuje kolem rozumných čtyř hodin, což je vzhledem k formátu DLC v pořádku - tak akorát.

Zde kameru nezměníte! Bohužel…

Bohužel je škoda, že Shadows of Rose ani Mercenaries nenabízejí na rozdíl od hlavní hry možnost volby kamery. Příběh Rose je snímán z pohledu třetí osoby a Mercenaries zase jenom první. Co se technického zpracování hry týče, nic velkého jí ani přes její mezigenerační a multiformátový původ nelze vytknout. Hra běží na PlayStation 5 v 4K rozlišení při 60 fps. Dostupný je také ray-tracing. Hudba, zvuky a soundtrack jsou povedené. Resident Evil Village Gold Edition je prostě ta nejlepší verze už tak povedené hry.

P. S. Součástí Resident Evil Village Gold Edition i základní verze hry je multiplayerová hra Resident Evil Re:Verse, která konečně vyšla!

Fotogalerie
63 fotografií

Série Resident Evil přehledně na Blesk.cz

Hodnocení Blesk.cz: 82 %

Plusy:
Nejlepší a kompletní verze Resident Evil Village
Rozšíření Shadows of Rose
Horor, hádanky a plížení s Rose
Emotivní scény s Ethanem a jeho dcerou
Resident Evil Village s kamerou z třetí osoby
Nový obsah pro Mercenaries
Multiplayerová hra Resident Evil Re:Verse zdarma
DLC Winters' Expansion dostupné i samostatně
 
Minusy:
V Mercenaries a Shadows of Rose nelze měnit kameru
Konec Resident Evil Village je fraška
 
Infobox
Datum vydání: 28. říjen 2022
Platformy: PlayStation 5 (recenzováno), Xbox Series X/S, PlayStation 4, Xbox One, PC
Doporučená cena: 1319 Kč, 529 Kč (Winters' Expansion)
Výrobce: Capcom Division 1
Vydavatel: Capcom
Distributor v ČR: Cenega
Jazyk: AJ
Oficiální stránka hry
Oficiální stránka Re:Verse