Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Fajáda zadrželi v Libanonu, Čechy vyslýchají. Letěli tam pro peníze?

Autor: ČTK, tmp, simao - 
6. února 2016
08:45

Pět unesených Čechů je po lékařském vyšetření a nyní je vyslýchají policisté Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Policie řeší hlavně motiv odjezdu Čechů do Libanonu, podle Českého rozhlasu čelí někteří Češi podezření, že si do Libanonu jeli pro peníze.

Pět unesených Čechů je po čtvrtečním návratu z Libanonu pravděpodobně již po lékařském vyšetření a teď je čekají hlavně výslechy. Podle informací ČTK mohly výslechy začít již v pátek.

Pro unesené muže do Libanonu letěl s policisty a zdravotníky také šéf ÚOOZ Robert Šlachta. Právě Útvar pro odhalování organizovaného zločinu podle Českého rozhlasu nyní prověřuje, jaký měli Češi k cestě do Libanonu motiv.

Někteří z Čechů čelí podezření, že si do země jeli pro peníze, uvedl Český rozhlas. Kriminalisté prý zjišťují, jestli nešlo o korupci, podvod nebo jiný trestný čin.

Pětice mužů byla údajně pod dohledem lékařů v Ústřední vojenské nemocnici. To ovšem mluvčí nemocnice Jitka Zinke nepotvrdila. „V této souvislosti nemám k dispozici žádné informace,“ napsala v textové zprávě.

Své příbuzné přitom Češi neuvidí patrně do doby, než proběhnou všechny výslechy. Nadále se přitom čile spekuluje o tom, že byli vyměněni za Alího Fajáda, který v den jejich příletu opustil brány pankrácké věznice. A zamířil opačným směrem, do Libanonu. I jeho však po příletu do Bejrútu čekal podobný program. 

Fajáda si převzaly libanonské tajné služby

Ani pan Fajád se ještě nedostal k rodině. Okamžitě po příletu do Bejrútu si ho rovnou z letadla převzala tamní policie, u které dokonce musel přespat, a bude minimálně dva dny vyslýchán,“ uvedl pro deník Právo zdroj blízký jeho libanonskému právníkovi.

Podle deníku se přitom Fajád dozvěděl o návratu do vlasti až ve čtvrtek před odjezdem. Již ve středu se však podle Práva setkal s náznakem, že by mohl být propuštěn. To když prý Fajádovi jeden z dozorců ve vazební věznici na Pankráci řekl, že by se měl jít osprchovat, protože další den už to ve vězení patrně nestihne.

uska ( 7. února 2016 04:38 )

Jako večerníček pro malé děti dobrý, ale pro ty co mají rozum, je to k smíchu. Po sedmi měsících zadržování, strachu o život a nevidění denního světla pán vypadá jako by se vrátil z lázní. Když se člověk vrací po týdenním pobytu v nemocnici, tak je o pár kg lehčí, bledší, zranitelnější. Zas trvá alespoň týden, než se dá dohromady, ale pán po 7měsíčních útrapách vypadá lépe než když odcestoval. Stál hodně peněz z našich daní, osvobodil člověka, který měl být za mřížemi. Doufám, že bude sledován jak on, tak blízcí a že si odměnu ve zdraví neužije. Být jim, tak zalezu a stydím se vylézt mezi lidi.

montevideo ( 6. února 2016 14:11 )

To složení - dva bezvýznamní škrabalové, podržtaška advokáta Araba s ukrajinským občanstvím podezřelého z terorismu, tlumočník a "agent Psík" - je hodně divné. Také by mě hodně zajímalo, co tam ti hoši dělali.

verka1 ( 6. února 2016 13:29 )

přesně tyto typky jsem myslela.

montevideo ( 6. února 2016 13:12 )

Ale jdi. Obchody se zbraněmi, drogami a jiným svinstvem se zabývají kriminálníci. Nebo máš na mysli "vyvolené podnikatele" typu Mrázka, Pitry, Krejčíře, ...

verka1 ( 6. února 2016 13:03 )

jenom vyvolení podnikatelé vyváží do ciziny zbraně, mají kontakty na vládu, prezidenta...

Zobrazit celou diskusi