Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Do výměny špionů byl měsíce zapleten i Miloš Zeman. Doporučil Fajáda vydat

Autor: ČTK, kle - 
8. února 2016
11:53

Prezident ČR Miloš Zeman dostal před několika měsíci dopis od únosců zadržených Čechů o výměně za zadržovaného Alího Fajáda. Doporučil jeho vydání, ovšem nikoliv únoscům, nýbrž libanonským úřadům.

Dopis od únosců pěti Čechů dostal podle svých slov před několika měsíci. Pokud chtějí Spojené státy žádat o Fajádovo vydání, mají žádat libanonské úřady, řekl prezident.

Zdůraznil, že Fajád není český občan, ale že je libanonský občan a že nebyl vydán teroristům, ale právě libanonským úřadům, „jejichž je mimochodem možná zaměstnanec“.

V médiích se už dříve spekulovalo, že Fajád byl za unesené Čechy vyměněn. Ministr obrany Martin Stropnický (ANO) v rozhovoru pro Hospodářské noviny uvedl, že podmínkou propuštění Čechů v Libanonu bylo to, aby se Fajád nedostal do rukou vyšetřovatelů z USA. Jiní členové vlády se k tomu nevyjádřili.

„Já jsem se do této kauzy dostal tak trochu nevinně, protože jsem na Hrad obdržel dopis únosců, už před několika měsíci, a ten obsahoval návrh na výměnu těchto pěti zadržených lidí a Al Fajáda,“ řekl Zeman.

Dopis konzultoval s ministrem zahraničí Lubomírem Zaorálkem (ČSSD). „Doporučil jsem, aby se uskutečnilo vydání Al Fajáda nikoliv těmto únoscům, ale libanonským úřadům,“ uvedl prezident. Věc pak 16. prosince konzultoval i s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) se stejným doporučením.

O připravované výměně Zemana podle jeho slov informoval Zaorálek několik dní před uvolněním zajatých Čechů. V souvislosti s tím Zeman ocenil a pochválil Zaorálka. „Stejně tak bych chtěl ocenit ministra spravedlnosti (Roberta) Pelikána, který hájil české národní zájmy a nepodlehl vnějším tlakům,“ řekl Zeman.

Přílet unesených Čechů:

okolonas ( 8. února 2016 17:01 )

47 tisíc je nachystaných na hranicích u Turků , jo je mi jich líto, ale sem je také nechci, kruci je to tak neřešitelné a pozdě

okolonas ( 8. února 2016 16:40 )

a nejsem extra sluníčkář, tohle je jen politicko-populistický tah, žádný překvápko. Je mi i jedno kam ho vydali, možná ale Libanon zamete stopy naší Pětky. To má řešit kompetence, dopis jim předal?

okolonas ( 8. února 2016 16:36 )

okolonas ( 8. února 2016 16:33 )

Je to fakt. V k norskému případu a Hanče s Tončou se vyjádřil veřejnosti s činem ihned. Ptám se také jak v koptě sespali žádost na hrad a jak se na hrad doručil. To by byli první zajatci to korespondují z vězení s hradem osobně. Holky byly aspoň na kamerách.

montevideo ( 8. února 2016 16:28 )

Co má ta Ali bába koho kritizovat .

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa