Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Krejčíř u soudu popsal útěk z Česka. Ujel na kole do Polska, přes Ukrajinu zamířil do exotického ráje

Autor: simao, ČTK - 
28. července 2015
21:18

Od útěku Radovana Krejčíře z Česka uplynulo 10 let. Prchal přitom po trase Černošice u Prahy - Polsko - Ukrajina - Turecko - Spojené arabské emiráty - Seychely. Vyplynulo to z dnešního soudu s Krejčířem v JAR, kde souzený podnikatel připomenul, že ČR opustil při útěku do Polska dokonce na kole. 

Krejčíř opět stanul u soudu v JAR a z jeho odpovědí vyplynulo, o jak velkého světoběžníka se jedná. V červnu 2005 v době zásahu policie v jeho luxusní vile v Černošicích u Prahy totiž nasedl do auta a vydal se na cestu, která skončila vlastně až ve vazební věznici v Johannesburgu.

Uprchlý podnikatel nyní popisoval jihoafrickému soudu cestu, kterou utekl z vlasti. Když se přes Moravu dostal do česko-polského pohraničí, odjel prý na kole do Polska na pas svého přítele Tomáše Tomigy. Poté jel přes Ukrajinu, Turecko, Dubaj až na Seychely, popsala Krejčířovu výpověď na Twitteru Jenni Evans ze serveru news24.

Krejčíře dnes u soudu grilovali kvůli množství pasů, které údajně vlastnil. Prokurátor se českého podnikatele ptal, proč měl v ČR čtyři cestovní pasy na různá jména. Krejčíř odvětil, že měl jen tři pasy. Následně si Krejčíř vyslechl kritiku kvůli tomu, že údajně vlastní nejméně šest cestovních pasů na různá jména a parkovací kartu na další jméno. Krejčíř v této souvislosti argumentoval, že v Česku a na Seychelách je legální změnit si jméno. Jediný falešný pas byl prý ten, který použil při svém útěku z ČR.

U soudu v JAR  se přitom nyní Krejčíř dušoval, že nyní nemá v úmyslu zemi opustit, protože jeho život tam není ohrožen. Snažil se přesvědčit soud, aby ho propustil na kauci. A také navrhl, že by mohl dostat elektronický náramek, který by monitoroval jeho pohyb. Rovněž tvrdil, že nemá žádné přátele, kteří by mu mohli vyrobit falešný pas.

Krejčíř je přitom v jihoafrickém vězení od roku 2013. Na jeho tvrzení, že nechce zemi opustit, reagovala prokuratura tím, že už dříve utekl nejen z České republiky, ale i ze Seychel, uvedl server news24.

Hlavní líčení s Radovanem Krejčířem přitom v Johannesburgu probíhalo opět za přísných bezpečnostních opatření. Krejčíř zažádal o propuštění z vazby na kauci v souvislosti s případem vraždy podnikatele libanonského původu Sama Issy (†49), přezdívaného Black Sam (Černý Sam) nebo Cripple Sam (Mrzák Sam).

Před soudem stanuli s Krejčířem další čtyři lidé. Issa byl prý původně Krejčířovým pobočníkem, podle jihoafrických médií obchodoval s drogami. Zastřelen byl v říjnu 2013 více než třiceti ranami z vedlejšího vozu v okamžiku, kdy se svým autem zastavil na semaforu v luxusní johannesburské čtvrti Bedfordview.

Krejčíř k dnešnímu kolu svého procesu dorazil oblečený do džín, bílého trika a černého saka. Byl viditelně pohublý, uvedla jihoafrická média. Zároveň nijak překvapivě popřel, že by se na vraždě jakkoli podílel.

To české soudy shledaly Krejčíře vinným z řadu deliktů – z podvodu s akciemi Tepláren Otrokovice, vytunelování společnosti Technology Leasing, z půlmiliardového celního úniku ve společnosti M5 a z machinací při dovozu luxusních vozů z Německa v 90. letech. Podnikatel by si za to měl odpykat souhrnný trest v délce 10,5 roku.

Podle dostupných informací čelí Krejčíř žalobě před českými soudy ještě ve dvou dalších kauzách. Jde o případ údajného pokusu o vydírání podnikatele Jakuba Konečného a dále o údajný pokus o podvod vůči státní společnosti Čepro a s ním spojenou přípravu vraždy celníka. Podle Krejčířových osudů se chystá thriller Gangster Ka režiséra Jana Pachla.

Video EXKLUZIVNĚ: Tohle bude pecka! Gangster Ka o Krejčířovi má trailer! - Bioscop
Video se připravuje ...

ellenic ( 29. července 2015 08:31 )

Pobavilo mne, že utíkal na kole do Polska. A jak se dostal až na Seychely? Doufám, že mu to soud v JAR pěkně spočítá .

moiaza ( 28. července 2015 22:02 )

Nikdo z politických představitelů nemá zájem, aby se Krejčíř do ČR vrátil. Ono by některým politikům a policistům bylo moc horko.

Zobrazit celou diskusi