Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Fotka z prázdnin na Facebooku? Zaplatíš honorář! V Bruselu už omezení platí

Autor: David Vaníček - 
18. června 2015
11:50

Poslanec evropského parlamentu Pavel Svoboda (KDU-ČSL) a jeho výbor JURI vykopli téma, které vyvolalo bouři. Komerční focení na ulici by mělo podléhat autorskému zákonu. Zjednodušeně řečeno – kdo vyfotí orloj a bude s touhle fotkou prodávat pohledy, musí zaplatit… Jenže komerční už je dnes kdeco. A i když pan europoslanec tvrdí, že ne, podle všeho budeme muset platit i za Facebook.

„Nikdo amatérské (nevýdělečné) fotografy žalovat nebude,“ píše ve svém prohlášení europoslanec Svoboda a je naštvaný, že se jeho zpráva z výboru dezinterpretuje. Velké emoce a naštvání vzbudily hlavně spekulace o tom, že nám zakážou i fotky na Facebooku… „Umístění amatérských snímků chráněných děl na Facebooku nelze považovat za komerční užití, protože zde není profit – je tudíž absurdní, aby byl někdo stíhán,“ píše Svoboda ve své tiskové zprávě.

Ženou nás do právní pasti?

Jenže! Čistě selským rozumem by mě zajímalo, jestli si je tím pan europoslanec jistý. Protože když se přihlásíte na Facebook, musíte v souhlasu s pravidly deklarovat, že tam budete dávat jen fotky, na které máte autorská práva. Uvádí se to hned v článku č. 5, jeho bodě č. 1 – Ochrany práv ostatních uživatelů. Přesné znění je: „Nebudete na Facebooku zveřejňovat obsah ani podnikat žádné kroky zasahující do práv jiných osob nebo jinak porušující zákon.“ A podobně to má také YouTube a další sociální platformy...

Nejsem právník a vím, že je to zatím jen neschválený návrh… Ale ta věta je napsaná tak křišťálově čistě, že křišťálově jasnější být nemůže. V praxi se pak může opravdu stát, že když dám na svůj profil snímek nějaké sochy, Facebook vedle ní zobrazí reklamu a její autor se naštve a ozve se, že chce peníze… Po kom bude chtít honorář? Po mně, nebo po provozovateli stránky? Z pravidel Facebooku podle mého názoru jasně vyplývá, že po mně. Byl jsem to já, kdo souhlasil s tím, že nahraju jen to, na co mám všechna autorská práce. A pokud v ruce nedržím svolení autora sochy, mám smůlu?

Europoslanci Pavel Svoboda a Michaela Šojdrová Europoslanci Pavel Svoboda a Michaela Šojdrová | Foto Blesk - Daniel Černovský

V Bruselu nám baráky nefoťte!

Podobná ochrana, jakou europoslanec Svoboda pojmenovává, už platí v srdci EU – v Bruselu. Zažil jsem to na vlastní kůži. Když jsem jako novinář přijel na návštěvu Evropské komise, jedno z prvních upozornění ještě v autobuse znělo: „Pozor, nesmíte fotit budovy parlamentu ani komise, pokud k tomu nemáte svolení, je to ochrana autorských práv například architektů,“ řekli nám pracovníci tiskového oddělení. Dovolený byl jen rozhovor s poslancem před budovou nebo takzvaný stand-up, tedy můj reportérský vstup…  Když jsem si pak fotil europarlament na mobil, cítil jsem se rebelsky, možná až pirátsky. A přišlo mi to postavené na hlavu, „schovávat“ před veřejností to, co si každý veřejně na ulici může prohlédnout.

Europoslanec Svoboda ale upozorňuje, že se s kolegy snaží o „hledání kompromisu“, aby se sjednotila pravidla ve všech zemích EU. A připouští, že když by návrh šel do legislativního procesu, o sociálních sítích by ještě byla řeč. „Asi bych byl pro výjimky na sociálních sítích,“ řekl Blesku.

Ještě je čas o téhle absurditě diskutovat, dokud nedostala legislativní obrysy. Tak budeme doufat, že to nedopadne jako s pomazánkovým máslem…

 

 

lobotom ( 13. května 2016 11:58 )

V Severní Koreji je větší svoboda fotografování, než na "demokratickém" západě! Takzvaní umělci jsou čím dál většími parazity a vyděrači, kteří neumí pořádně vytvořit nic hodnotného, zato na tom šmejdu umí za pomoci vládnoucí mafie výhodně parazitovat. Nevadí, že za vytvoření stavby, sochy nebo jiného díla už jednou dostali přemrštěně zaplaceno. Musí na tom parazitovat doživotně a dokonce i dědicové dlouho po jeho smrti. Žádný jiný podnik tohleto nepraktikuje. Vždy zaplatíte jen jednou při nákupu předmětu.

nojasne ( 18. června 2015 20:24 )

Orloj je chráněné dílo ? Pokud vím, jeho pravděpodobný autor zemřel v patnáctém století.

jozefe ( 18. června 2015 14:24 )

Třeba to předat ose aby s tím nakládala a brala poplatky.

XLADI ( 18. června 2015 13:36 )

Evropská komise ať v prvné řadě vyřeší expedici imigrantů zpět do jejich zemí a to jak je sem nepouštět. Itálie si myslela jak s tím vy...á a zkásne 6000 eur za osobu s tím že obratem vypadnou ale nikdo je nechce tak si je tam musejí nechávat a to se jim nelíbí

gitanaff ( 18. června 2015 13:21 )

To by mne zajímalo, kam se naše civilizace hrabe. Kdyby se i v minulosti tak dbalo na autorská práva tak by nic nevzniklo. Božena Němcová by nemohla napsat pohádky odnás a ze slovenska, nevznikli by lidové písně, historické dokumenty, obrazy ..... atd. Vyfotím se před katedrálou Sv. Víta a komu zaplatím autorské právo na stavbu Petru Parléřovi. Tak ať někdo postaví stroj času a budeme tam cestovat, aby jsme dostáli právu. Kocourkov hadra to co se tu děje, to člověku zůstává rozum stát. EU je to nejhorší co nás za poslední období potkalo.

Zobrazit celou diskusi