Než začnete fotit
Nastavte aplikaci: V nastavení aplikace zvolte nejvyšší možnou kvalitu fotografií. V začátcích povolte „mřížku“, vodící čáry, podle kterých se můžete orientovat.

Vyčistěte čočku mobilu: Ani sebelepší fotograf nic nezmůže se zašpiněnou čočkou.

Myslete jako fotograf
Buďte trpěliví: Promyslete si záběr,  před zmáčknutím spouště se nadechněte, zadržte dech a zpevněte tělo. Dosáhnete tím větší ostrosti fotky.

Nebojte se hýbat: přejděte do správného místa, přelezte zábradlí, stoupněte si na židli nebo si klekněte do trávy, správná pozice vylepší vaše fotografie.

Využívejte pravidel kompozice: Pokud nefotíte symetrické záběry, neumísťujte objekty doprostřed, ale do třetin. Pomocí mřížky sledujte, jestli jsou všechny linie správně zarovnané. Křivé fotky působí neprofesionálně.

Zlatý řez ve fotografii
Autor: archiv redakce

Foťte ze správného úhlu: Menší předměty, třeba ty ležící na stole, foťte shora. Pozor také na směr světla, na tvář i objekty by mělo dopadat přímo zepředu. Z boku bude vidět jen polovina, a pokud bude světlo přicházet zezadu, fotografie může působit příliš dramaticky.

Dbejte na pozadí: rušivé pozadí odvádí příliš mnoho pozornosti od toho, co doopravdy fotíte. Všímejte si, co je v pozadí fotografií. Nejlépe budou vypadat jednolité, nevýrazné prvky.

Zlatá spirála ve fotografii
Autor: archiv redakce

Stáhněte si tu pravou

Vyberte si vhodnou aplikaci: existuje více aplikací na focení, které se liší svými funkcemi. Vyberte si takovou, která nabízí více funkcí (Fotoaparát Google, Snapseed, Pixlr-O-Matic jsou ke stažení zdarma).
Upravujte: Úprava fotografií je dnes součástí fotografování. Ze začátku můžete používat přednastavené filtry, později můžete jednotlivé vlastnosti fotky jako jas nebo sytost nastavovat sami.


Zdroj: Petr Klapper, Jakub Kapušňák, Google