Facebook, Twitter, další sociální sítě, blogy i internetová fóra. Fotografie, na které policisté ohledávají mrtvolu mladého muže, se objevila v různých koutech světového internetu. Digitální stopa vede nejčastěji do Polska a Ruska.

Většinou jde ale o nemístné vtípky, které poukazují na bezprostřední blízkost samotné mrtvoly a policejního vyšetřování a dětského hřiště, kde se zrovna houpou dvě děti. Postup policie ale jiný být nemůže. Tělo musí po nezbytnou dobu zůstat na místě a hýbat se s ním nesmí!

Stejně tak v tomto případě, kdy mladík (†26) vyskočil z okna v 11. patře v Bronzové ulici v pražských Stodůlkách. „Muž utrpěl zranění neslučitelná se životem, záchranáři už mu nemohli pomoci,“ řekla v roce 2009 mluvčí záchranky Jiřina Ernestová.

Internetoví pisálci ale kritizují i policii. Ta ale jinak postupovat nemůže. Místo činu opáskuje, lidi vykáže, za děti ale neručí. „Často se stává, že lidé zůstávají opodál a natáčejí a fotí. Děti, často i velmi malé, v tomto ohledu nejsou žádnou výjimkou a přihlížejí spolu s rodiči. Odpovědnost tak nesou právě rodiče jakožto zákonní zástupci,“ řekla Blesku policejní mluvčí Andrea Zoulová.

Zaplavila a zaplavuje

Ačkoliv je fotografie z roku 2009 a už tehdy zaplavila síť, jak už to u podobných internetových „senzací“ bývá, vždy se dokážou zázračně reinkarnovat. Stejně tomu je i v tomto případě, kdy někdo fotografii vyškrábal z digitálních análů a probudil ji k životu.

Fotografie pořídil v roce 2009 fotograf, jehož okna z bytu směřují právě na místo tragédie. „Fotografie vznikly před pár lety. Jsem fotograf, a když se vám naskytne příležitost vidět vyskočit mladíka z okna, tak neváháte a dokumentujete,“ napsal Blesku. Že se jeho fotografie „těší“ takové slávě ani nevěděl. „Vůbec nevím, že se dostala mezi tolik lidí,“ doplnil.

Fotogalerie
6 fotografií