Středa 24. dubna 2024
Svátek slaví Jiří, zítra Marek
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Autorka fotografií lidí s Downovým syndromem: Všichni jsme originální

Autor: ver - 
2. května 2015
23:39

Islandská fotografka Sigga Ella z Reykjavíku vytvořila unikátní soubor portrétů. Fotografovala totiž lidi s Downovým syndromem. K dispozici je 21 obrázků, které zachycují děti, dospělé i šedesátileté. Sbírka fotek má vyjadřovat individualitu každého z nich.

Série fotografií islandské fotografky Siggy Elly oslavuje lidi všech věkových kategorií a pohlaví, kteří se narodili s Downovým syndromem. Skládá se z 21 snímků - Downův syndrom je totiž zapříčiněn nadbytkem 21. chromozomu. Tato genetická porucha se vyznačuje zpomaleným duševním vývojem, poruchami učení nebo změnami v rysech obličeje.

Fotografku napadla myšlenka vytvoření fotografií, když slyšela v rádiu diskuzi, ve které se probíralo toto téma. Diskutovalo se o etických otázkách, zejména o tom, zda si ponechat dítě s Downovým syndromem. V dnešní době totiž dává prenatální diagnostika možnost zjistit riziko genetických vad u dítěte.

Fotografie mají vyjadřovat štěstí, radost a rozmanitost lidské rasy. Jednotlivé reakce focených lidí mají ukázat, že každý má svoji osobnost, vlastnosti a je originální.

Zobrazit celou diskusi