Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Kdo vyfotí noční Eiffelovku na Facebook, porušuje zákon! Europoslanec hájí zákaz focení na ulici

Pozor! Tohle je prý nezákonné.
Pozor! Tohle je prý nezákonné.  (Autor: Shutterstock.com)
Autor: David Vaníček - 
18. června 2015
18:00

Český europoslanec Pavel Svoboda (KDU-ČSL) upozorňuje na evropský paradox: Zatímco u nás si Tančící dům můžete dát na Facebook beztrestně, za Pařížskou Eiffelovu věž byste mohli mít oplétačky se zákonem! I proto je třeba stejná pravidla ve Francii nebo Bruselu rozmnožit na celou EU.

Miliony turistů porušují zákon?

Pravidla sociální sítě Facebook jsou totiž jasná, hned při registraci vás upozorní, že pokud na něj něco nahrajete, nesmíte tím porušit práva dalších osob… Jenže podle europoslance Pavla Svobodu už například Francie má fungující opatření, podle kterého nesmíte veřejně publikovat fotky děl autorů bez jejich svolení. “Třeba Eiffelovka. Pokud tu fotku uděláte v Paříži, na jejím území, vlastně tím porušíte legislativu, prostě potřebujte souhlas architekta,” řekl Svoboda Blesku.

O samotnou věž až tak nejde. Její autor Gustav Eiffel zemřel téměř před 92 lety a soudy uznaly, že už není autorsky chráněná. Ale noční osvětlení Eiffelovky ano, a to může být problém, i ono je totiž autorským dílem! V praxi to ale je všem trochu jedno, že by uživatelé sociálních sítí dostávali pokuty, to je téměř nemožné v množství turistů v Paříži.

Výjimka pro Facebook? Možná

Na tomto příkladu chtěl poukázat, proč jako předseda výboru JURI prosazuje větší ochranu copyrightu, o které se rozpoutala divoká debata. Zatím ale není v legislativním procesu. Jenže vzhledem k tomu, že právě Facebook a další sociální sítě na profilech svých uživatelů zobrazují reklamu, může být publikování fotek na takovém webu považováno za komerční. Svoboda ale připouští, že to je téma, které by se mělo zohlednit. "Oponoval bych jen v těch případech, kdy na tom někdo chce udělat kšeft, u sociálních sítí bych hlasoval pro výjimku,” pokračoval v rozhovoru pro Blesk europoslanec.

Podepisujte i architekty, nejen autory fotek

Zároveň upozornil na to, že většině autorů údajně nejde až tak o peníze jako o uznání. “Měli jsme k tomu jednání a na nich zaznělo, že když komerční subjekt uvádí jméno fotografa, měl by k tomu napsat i jméno architekta, protože i on je autorem zobrazeného díla,” řekl Svoboda.

Bruselská kobyla chodila bosa

Úsměvným paradoxem byla i situace, která nastala při jednání o autorských právech. Europarlament jim poslal pozvánky, na kterých byl snímek bruselského sídla europarlamentu, ale pod ním byl uveden jen fotograf. “Trochu si nás podali, že jsme tam měli uvést i architekta,” přiznal Svoboda. Pozvánka ale nebyla komerční, omezení by se jí v praxi netýkalo.

palg ( 6. října 2016 20:45 )

já bych to měl na háku. fotím si to do svého mobilu resp. foťáku a když si něco dám na net, tak je to čistě moje věc, ať se každý stará o sebe!

zab_haz ( 16. července 2016 08:15 )

Ó nebesa. A takovéhle píííííííííííííííp píp píp píííííííííííííííp my delegujeme do Brusele. Inu, svůj k svému. Tento pán a strana, která ho stvořila, se stoprocentní jistotou nedostane hlas ani můj, ani mé rodiny, ani mých přátel.

santikxauz ( 19. června 2015 03:31 )

Proto je nutné zrušit autorská práva.

datelobecny ( 18. června 2015 23:22 )

Nemáte taky takový pocit, že vedení EU dělá všechno proto, aby se ten slepenec rozpadl? Nějak o této alternativě začínám přemýšlet, protože to fakt už není možný.

kamii ( 18. června 2015 21:24 )

Tohle je zlý sen. Tady je obr problém s čmoudy, kteří sem ve velkém připlouvají a prý neví co s nima a oni se zabývají focením. Vyházet do jednoho !

Zobrazit celou diskusi