Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Zasáh proti táborům uprchlíků: Ohrožovali české kamioňáky v Calais, v Paříži žili pod mostem

Autor: ČTK - 
2. června 2015
18:54

Rozbalili si nedaleko známé baziliky Sacré-Coeur stanové městečko. Proti uprchlíkům v Paříži však zasáhla francouzská policie. Spolu se zásahem v městě Calais obsadila, evakuovala a zlikvidovala tři tábořiště se stovkami imigrantů.

Politici a občané Paříže měli stále častěji výhrady hlavně proti přítomnosti převážně východoafrických nelegálních přistěhovalců v turisty navštěvované čtvrti francouzské metropole.

Na 350 imigrantů převážně ze Súdánu, Eritreje, Somálska a Egypta přebývalo několik měsíců pod nadzemním metrem nedaleko baziliky Sacré-Cœur a mezinárodního nádraží Gare du Nord. Z něj jezdí i rychlovlaky TGV do Londýna. Právě do Británie, kde jsou podle migrantů pro cizince lepší podmínky, se tito běženci většinou snaží dostat.

Dnes ráno obklíčily jejich improvizovaný stanový tábor v metropoli desítky policejních a popelářských vozů. Podle očitých svědků evakuace osob a likvidace tábořiště proběhly bez násilností. Imigranti byli odvezeni do středisek pro žadatele o azyl. Celkově se však dostali ve Francii do situace, kdy už mají pouze malou naději na získání azylu a nějaké práce. Většině hrozí podle AP vyhoštění do zemí jejich původu.

Napadali kamioňáky, chtěli se v jejich vozech ukrýt

Asi 140 přistěhovalců policie dopoledne evakuovala ze dvou nepovolených táborů v přístavu Calais. Běženci v Calais však podle sdružení českých automobilových dopravců Česmad Bohemia ohrožovali zdraví i životy (nejen) českých řidičů kamionů. 

Když kamioňáci čekali na nalodění, ilegální imigranti se podle sdružení snažili „jakýmkoliv způsobem dostat ukryti v kamionech přes kanál La Manche do Británie“. Řidiči kamionů proto už několik let nocují pouze na hlídaných parkovištích na vzdálených místech, kontrolují neporušenost návěsů, v blízkosti přístavu se snaží vůbec nezastavovat, případně spolupracují s celníky v přístavu. „Všechna tato opatření se v posledních dnech stávají nedostatečnými a s rostoucím množstvím a agresivitou běženců jde již doslova o život,“ uvedl Česmad v dnešním prohlášení.

Minulý týden se údajně ocitli v bezprostředním ohrožení i dva řidiči dopravní firmy Zdemar Transport. „Naši řidiči byli při snaze přimět uprchlíky k opuštění vozidla fyzicky napadeni a byli rádi, že vyvázli bez újmy na zdraví,“ uvedl zástupce firmy Karel Klouda. Běženci na kamiony podle Česmad naskakují, mnohdy i za jízdy otevírají nákladová vrata a pokouší se ukrýt v nákladovém prostoru a často i na nápravách či rezervě.

catherin4 ( 2. června 2015 19:31 )

To je dobre, ze vacsinu z nich deportuju nazad do vlasti, dufam, ze sa to tak naozaj stane. Robia neskutocny bordel v Europe, nechcu pracovat, su agresivni a nenavidia Europanov. Citam teraz knihu Safa od Waris Dirie, tam sa da docitat, aky nazor maju Africania na Europu. Vsetci sa tam chcu dostat, podla nich je Europa neskutocne bohata a ma povinnost podelit sa s nimi o to bohatstvo. Oni nemaju vobec v plane najst si pracu a nieco robit. Myslia si, ze vsetci dostanu tu zazracnu karticku (bankomatovu kartu) s ktorou mozu vyberat peniaze po celom svete bez obmedzenia. Nebudu vobec nic robit, len vyberat tolko penazi, kolko si zmyslia, kupovat si drogy, alkohol a ine radovanky. Somalcania su oficialne najlenivsi narod na svete. Citala som statistiky, kolko pristahovalcov z roznych krajin v Anglicku pracuje, tak Somalcanov asi len 8%. Zato napr. Poliakov tam pracuje 95% a u Slovakov a Cechov to bude podobne. My Europania sme nauceni pracovat, Africania chcu na nas len parazitovat. Trebalo by ich vsetkych poslat tam, odkial dosli.

Zobrazit celou diskusi