Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

U Pardubic zadrželi policisté devět uprchlíků: Vlakem se snažili dostat do Německa

Migranti ve vlaku
 (Autor: Reuters - ilustrace)
Autor: shp - 
4. června 2015
16:19

Strach ze zaplavení Česka uprchlíky nekončí. Cizinecká policie zadržela v Pardubickém kraji jen ve čtvrtek hned devět běženců. Ti se snažili dostat mezinárodními vlaky za lepším životem do Německa. Marně…

Policisté se hned ráno zaměřili na podezřelého mladíka ze Sýrie. „Nepředložil žádný cestovní doklad a svou totožnost prokazoval pouze kartou žadatele o azyl vyhotovenou v Rakousku.

Šetřením jsme zjistili, že cizinec nemá vydáno vízum k pobytu na území České republiky a nedisponuje ani jiným oprávněním k pobytu,“ uvedla policejní mluvčí Jitka Vavřinová pro server iDnes.cz.

Muž byl zadržen a převezen k dalšímu výslechu v přítomnosti tlumočníka. V dalším mezinárodním spoji pak policisté narazili na další podezřelé cizince – dva Afghánce a šest Syřanů. Ani oni neměli povolení ke vstupu a potřebné doklady.

Jeden předložil cestovní pas Sýrie a další předložil průkaz žadatele o azyl v Norsku,“ doplnila Vavřinová. Následné výslechy pak ukázaly, že běženci zažili na svých cestách už mnohé.

Z nich vyplynulo, že větší část cesty ze své domoviny absolvovali pěšky, a to proto, aby se vyhnuli policejním kontrolám. Nezřídka je k tomu vede i nedostatek finančních prostředků.

Cílovou zemí těchto migrantů bylo Německo. Většina z nich spadá do skupiny nelegálních migrantů, kteří požádali v Maďarsku o azyl,“ uzavřela Vavřinová. Běžence nyní čeká měsíc v záchytném zařízení. Poté budou navráceni zpět do země, ve které požádali o azyl.

kuniksicht ( 23. června 2015 02:30 )

brzdi, brzdi....az k nam vpadne zase RUS, tak budes taky utikat.....jen nevim kam

mak ( 8. června 2015 20:59 )

 A proč je vrací až po měsíci?

naidka ( 4. června 2015 19:39 )

datelobecny ( 4. června 2015 18:55 )

Protože máme Shengen a Brusel chce destavilizovat Evropu, tudíž je tady schválně pouštějí. Zajímavé je, že když Čech je někde pracovně v západní Evropě, tak není ušetřen otázkami typu proč tam je a co tam chce. Ale toto si tam pěstují jako cizokrajné rostlinky a dokonce jim vyplácí takové dávky, o kterým se některým pracujícím ani nezdá! Toto musíme zastavit- musíme proti tomu bojovat, a nebát se otevřít si hubu, pac jinak bude ještě hůř!

honza54.. ( 4. června 2015 18:25 )

To píšeš všude, trapáku!

Zobrazit celou diskusi