Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Ze Sýrie za dva dny utekly tři tisíce lidí: Zamíří z Turecka do Evropy?

Autor: ČTK, dce - 
5. června 2015
05:01

Více než 3300 lidí uteklo od středy do Turecka před tuhými boji, které na severu Sýrie svádějí síly radikální organizace Islámský stát s kurdskými bojovníky. Z přímořských zemí uprchlíci rychle putují dále do Evropy.

Nejmenovaný turecký představitel uvedl, že během méně než dvou dnů se z této oblasti uchýlilo do Turecka 3337 syrských Arabů. K útěku je přiměly líté boje a také intenzivní bombardování cílů IS letadly koalice vedené Spojenými státy. 

V Evropě se zatím uprchlíci shromažďují například v severní Itálii. Zde čekají na vlaky dál – zejména do Německa. Jenže mnoho jich zadrží policisté. Důkladně se zaměřují na cestující s tmavou pletí, zvlášť takové, kteří jsou nervózní.

Na nádražích tak uprchlíci často zůstávají několik dní – jenže z jihu přijeli jen v letním oblečení a v Alpách jsou teď bez pořádných svršků. Pomáhají jim ale i místní – někteří obzvláště hodní je u sebe i ubytují. Ženy a děti nechávají zadarmo jednu noc přespat i místní hotely a ubytovny.

Turecko uvádí, že již přijalo asi 1,8 milionu lidí, kteří uprchli před krveprolitím v Sýrii. Oficiálně nechává těmto utečencům otevřené hranice po celou dobu občanské války, která v sousední zemi trvá už čtyři roky. V posledních měsících ale turecké úřady hraniční přechody z bezpečnostních důvodů částečně uzavřely. To vyvolalo obavy humanitárních pracovníků, že se tak zablokuje úniková cesta lidem prchajícím před smrtí.

Podle jednoho z těchto pracovníků je nyní Ankara obzvláště opatrná. „Nechtějí nový příval uprchlíků před volbami,“ vysvětlil. Parlamentní volby se v Turecku konají tuto neděli.

XLADI ( 5. června 2015 16:15 )

On nechrápe jen je v úsporným režimu aby dýl vydržel, probouzí se jen když potřebuje papat nebo něco říct i když mu stejně nikdo nerozumí

joudajoudovy ( 5. června 2015 13:13 )

pro trhnisinadledvinkou - j.a.r. jiz znicili a proto tahnou na evropu.

joudajoudovy ( 5. června 2015 13:07 )

...alespon odkaz..... http://www.novinky.cz/zahranicni/amerika/371507-usa-uvazuji-o-rozmisteni-raket-v-evrop e-r usko-pry-porusuje-jadernou-dohodu.html

trhnisinadledvinkou ( 5. června 2015 12:10 )

já se hlavně divím, prož třeba nutíkají do JAR...jo aha... tam by nebyly dáfky a museli by makat a držet hubu a krok

XLADI ( 5. června 2015 11:18 )

Kníže je v hibernaci rozmrazí ho až před volbami za rok . Nebo do té doby vyrobí cyborga s jeho vizáží

Zobrazit celou diskusi