Úterý 7. května 2024
Svátek slaví Stanislav, zítra je Den vítězství
Zataženo, déšť 15°C

Lékařka: Gross přišel se svou nemocí pozdě. Už jsme ho nemohli zařadit do programu

Autor: simao - 
17. dubna 2015
10:57

V roce 2012 se na ni obrátil expremiér Stanislav Gross se svými zdravotními problémy. Profesorka Eva Syková, která se zabývá léčbou ALS, však nyní říká, že bohužel přišel pozdě. A už mu nemohli pomoci.

Stanislava Grosse stihl neslavný konec v politice, ale také těžká nemoc, které nakonec podlehl. V pouhých 45 letech zemřel na ALS. Amyotrofická laterální skleróza je zatím bohužel neléčitelná. Doktoři dokážou pouze zmírnit její dopady. Na nemoc se však musí přijít zavčasu. Gross však patrně včas s léčbou nezačal.

„Přišel pozdě, už jsme ho nemohli zařadit do programu. Kmenové buňky, které zkoušíme v terapii této nemoci, jsou účinné a máme hezké výsledky. Umíme nemoc zpomalit, ale právě jen v jejím počátku, když se člověk začne léčit hned. Později už to není moc možné,“ řekla MF DNES Eva Syková, která se ALS dlouhodobě zabývá.

ALS je krutá nemoc. Postupně odumírají nervové buňky, pacient ztrácí hybnost, stává se vězněm ve svém vlastním těle. Navíc má nemoc poměrně rychlý průběh. „Víc než pět let tato nemoc nedává,“ uvádí v MFD smutný fakt Syková.

Přesto některé možná poněkud překvapil rychlý průběh nemoci u Grosse. Ještě loni řídil auto, jenže po problémech s pravou rukou se přidaly další a další. Skončil v péči asistentky. Právě ošetřovatelka mu dala poslední sbohem. „Nebyl schopen už vůbec ničeho,“ řekla o jeho posledních dnech Grossova tchyně.

Video Grossova tchyně: Už nezvládal vůbec nic! - Alexandr Malachovsky
Video se připravuje ...

Snaží se přijít na to, co nemoc způsobuje

Pro lidi, kteří onemocněli ALS, však naděje existuje. Upíná se k ní např. i plzeňský fotbalista Marián Čišovský. Jde o výzkum kmenových buněk a lidských genů, ve kterém zaznamenali vědci pokrok. Přesto je zatím v počátku. „ALS není jediná podobná choroba, která se momentálně nedá léčit. Je to smrtelná choroba, kterou trpí 60 lidí ze sto tisíc,“ upozorňuje Syková na webu TN.cz. Třikrát častěji přitom nemoc postihuje muže než ženy.

„Snažíme se přijít na to, co vlastně ALS způsobuje. To se snaží zjistit vědecké týmy z celého světa. Ale dědičná je jen velmi zřídka, to víme. Nemoc se dá zpomalit, ale to funguje o to lépe, čím dříve se ji povede diagnostikovat,“ dodává lékařka.

Video Vše o smrti Stanislava Grosse! Poslední rozhovor, reakce politiků a láska k dcerám - Blesk TV
Video se připravuje ...