Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Grossova nemoc očima neurologa: Pacient umírá na selhání plic!

Autor: ljš, ida - 
20. března 2015
05:00

Obrovská bezmoc pro pacienta i rodinu. Zákeřná nemoc, kterou trpí expremiér Stanislav Gross, nechává člověka zcela paralyzovaného. Blesk.cz se zeptal špičkového primáře neurologického oddělení Nemocnice Chomutov Jiřího Neumanna na její průběh.

Vyhlídky na uzdravení nebo alespoň zlepšení zdravotního stavu jsou v současné době bohužel nulové. Gross se nachází v pokročilém stádiu nemoci, už ani nepřijímá návštěvy, odmítl svého bývalého stranického kolegu Zdeňka Škromacha, po celý den je u něj asistentka. Není schopen pohybu ani sebeobsluhy, jeho svalstvo postupně ochabuje.

Blesk.cz oslovil neurologa Jiřího Neumanna, který obecně promluvil o nemoci, kterou trpí Stanislav Gross.

Jak se dá ALS jednoduše laicky popsat?

"Amyotrofická laterální skleróza je závažné onemocnění, které významně změní celý život nemocného a jeho blízkých. Jedná se o progresivní degenerativní onemocnění mozku a míchy. Onemocnění je charakterizováno postupnou degenerací a zánikem motorických nervových buněk, tj. buněk, které ovládají volní pohyb svalů. Nevyhnutelně dochází k ochabnutí a atrofii svalů trupu a končetin stejně jako svalů ovládajících řeč, polykání a dýchání. Mozek nakonec není schopen ovládat většinu svalů a nemocný zůstává zcela paralyzován."

Jaké jsou první příznaky ALS?                                                                                          "Začátek ALS bývá zpravidla plíživý a nenápadný. Prvotní příznaky ALS mohou být značně různorodé. Někdo má potíže s neobratností rukou, jiný trvale zakopává o koberec a další nedokáže mluvit zřetelně.

Nejčastějším počátečním příznakem ALS je svalová slabost. Ta může začínat na rukou, nohou či v oblasti úst, kde je spojena se špatnou výslovností či obtížným polykáním. Obvykle jsou jako první postiženy ruce, objevují se problémy s jemnějšími činnostmi, nemocní si stěžují na neobratnost rukou, na problémy při hygieně, s psaním, zapínáním a rozepínáním knoflíků, při odemykání dveří, věci vypadávají z rukou apod. Později se přidává zakopávání a porucha chůze. Také řeč se stává nezřetelnou. Typické jsou také fascikulace v postižených svalech, včetně svalů jazyka, jedná se o samovolné svalové záškuby."

Video Grossová o nemocném muži: Standa je odstraněný od rodiny! - David Turek, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

Typické příznaky ALS

  • svalová slabost v jedné nebo více končetinách, svalech polykacích, dýchacích a mluvidel
  • záškuby v postižených svalech  
  • zhoršení pohybu a dalších funkcí rukou a nohou
  • nezřetelná řeč a obtíže s artikulací
  • v pokročilejších stádiích obtíže při dýchání a polykání

Koho tato choroba nejvíce postihuje?                               

"Každý rok je v ČR diagnostikována ALS u více než 200 osob. Onemocnění se obvykle projevuje ve středním a vyšším věku, nejčastěji mezi 50 - 65 lety. ALS se ale vyskytuje i u pacientů mladších, 10% všech případů onemocnění začíná před 40. rokem života a 5% dokonce již před 30. rokem. Muži jsou postiženi 1,2 - 1,6x častěji než ženy. Neexistuje žádná rasová, etnická nebo sociální predispozice k této chorobě. Přibližně 5% případů ALS je dědičných."

Dá se nemoc léčit a vyléčit? Případně jsou nějaké nové metody léčby?    

"ALS je nevyléčitelná nemoc. Dosud nebyl objeven žádný lék nebo léčebný postup, který by tuto nemoc dokázal vyléčit. Jedinou akceptovanou „specifickou“ léčbou je podávání riluzolu, který zvyšuje šanci na zpomalení progrese a prodloužení přežití, ale jen řádově o měsíce. Nemůžeme nemocnému slibovat uzdravení, a ani zlepšení. Snažíme se ale vyzdvihnout určitá pozitiva, jako možnost zpomalení progrese, zmírnění některých příznaků, současný výzkum a podobně. Je vhodné, když je u konzultací a pohovorech přítomen blízký člen rodiny. Předpokladem zvládání nemoci a nepříznivého stavu pacienta je otevřená komunikace o všech problémech jak s pacientem, tak s jeho blízkými. Péče o nemocné s ALS je zaměřena především na podporu důstojného života spojenou se zmírněním symptomů, prevenci komplikací, psychickou podporou a udržením co nejvíce funkcí a kvality života. Většina pacientů v pozdějších stádiích nemoci potřebuje pomoc druhé osoby."

Jaká je prognóza nemocného? 

"Onemocnění je nevyléčitelné, postupující a končící vždy úmrtím. Průměrná doba přežívání je tři až pět let, ale není výjimkou přežití i 5, 10 a více let. V pokročilých stadiích choroby není nemocný schopen užitečného pohybu, je imobilní, není schopen sebeobsluhy, je nesoběstačný a závislý na péči okolí, ztrácí schopnost přijímat potravu a tekutiny ústy, vázne komunikace a objevuje se zahlenění a poruchy odkašlávání, časté je vdechnutí malého množství potravy nebo tekutiny, kterou není schopen odkašlat, a nápadná dušnost při jakémkoli pohybu. Smrt nastává zpravidla v důsledku respiračního selhání."

Video Zprávy: Gross už přestává i mluvit! A návrat kuchtíka Hrušky před kameru! - Redakce Blesk TV
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

milan1959 ( 17. dubna 2015 11:54 )

Zemřel Jarda Holík (R.I.P.) To je hrozná tragédie a ne smrt zloděje Grosse

ingmarie ( 16. dubna 2015 19:08 )

 Zeman už zakopává o koberec....

kiwi65 ( 16. dubna 2015 15:04 )

 Tak nejkřišťálovatějši křišťál ze všech křišťálů nás opustil.Soustrast jeho pozůstalým a další křišťáli by ho mohli následovat....

referentka ( 16. dubna 2015 10:35 )

Upřimnou soustras rodině. Je hrozné, když odejde tak mladý člověk, táta a manžel. Ale - je mu už dobře.

lunatic ( 21. března 2015 05:53 )

Já ho přesto budu nadále volit ,spolu s ostatními,kteří se osvědčili a slova přetavili v činy a blaho voličů...

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa