Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Nemocný Gross je v pokročilém stadiu: Naděje pro něj stojí miliony!

Autor: Marta Prokešová - 
19. března 2015
05:00

Neléčitelná, smrtelná a strašně drahá! Taková je nemoc expremiéra Stanislava Grosse (45). I když zrovna on na to má... Ale zdraví si zpátky ani za své prachy nekoupí!

Amyotrofická laterální skleróza (ALS) člověka uvězní ve vlastním těle na doživotí, které ale trvá nejvýš pár let. Také u expremiéra rychle postupuje, podle informací Blesku už se Gross nemůže hýbat ani mluvit.

Jako většina stejně postižených potřebuje celodenní asistenci a pomoc ošetřovatelů. Účinný lék na ALS neexistuje, léčba je tak zaměřena jen na zmírnění projevů, prevenci komplikací a hlavně udržení co nejvíce funkcí a kvality života.

To vyžaduje spoustu pomůcek a prostředků, proto jsou náklady na ALS jak ze strany pojišťoven, tak i rodin pacientů velmi vysoké. Američané vypočítali, že v pokročilém stadiu, do něhož se už expremiér Gross dostal, může péče o pacienta dosahovat 200 tisíc dolarů za rok.

Video Grossová o nemocném muži: Standa je odstraněný od rodiny! - David Turek, Jan Brunclík
Video se připravuje ...

To je v přepočtu víc než pět milionů. Mnoho rodin to uvrhne do bídy, protože počáteční úspory jsou rychle vyčerpány. V tomto ohledu má expremiér štěstí. Dá se totiž předpokládat, že víc než sto milionů korun, na něž si přišel podivným obchodem s akciemi, ještě nějaký čas vydrží…

Píše očima

„Vyšlo nás to už na milion korun,“ shrnuli před časem náklady na dvouletou léčbu svého syna Daniela manželé Vašákovi. Ve svém domě v Rudné u Prahy museli synovi zřídit výtah a s pomocí pojišťovny mu zakoupit řadu zdravotních pomůcek.

Ty mohou být až za sto tisíc korun. Třeba jen speciální přístroj pro psaní očima stojí kolem 80 tisíc. Rodina obvykle pomůcky zaplatí sama, část nákladů jim pojišťovna zpětně vrátí. I tak ale každý měsíc výdaje rodiny dělají několik tisíc – doplácí totiž za podpůrné léky, kupuje speciální stravu, platí fyzioterapeuta a pečovatelku.

Dříve či později každý s nemocí ALS skončí na vozíku. Protože nemůže používat ruce, proplácí mu pojišťovna elektrický vozík. Ten lze se pořídit za 88 tisíc až 136 tisíc, lze ale za své koupit i dražší na míru.

Statisíce za buňky

Náklady na jediný schválený lék s názvem Rilutek, který dokáže zpomalit průběh nemoci a prodloužit život až o devět měsíců, naštěstí hradí pojišťovna. Měsíční dávka vyjde zhruba na 5 tisíc.

Beznaděj přitom žene nemocné k experimentální léčbě kmenovými buňkami, která probíhá v pražské nemocnici v Motole.

Jen pár pacientů ji podstupuje v rámci studie. Ostatní si ji musí platit formou sponzorských darů spolku Buněčná terapie. Jedna dávka stojí 150 tisíc. A je třeba ji opakovat.

Video Natálka Grossová hrála pro nemocného tátu, ten přijít ale nemohl! - Kristýna Léblová, Jan Jedlička
Video se připravuje ...

VZP: 604 pacientů, 43 milionů

I když léčba ALS nepatří do top nejdražších nemocí, kdy ten nejnákladnější pacient stojí Všeobecnou zdravotní pojišťovnu ročně přes 46 milionů, i tak jsou náklady vysoké.

„Na 604 našich klientů s nemocí ALS dělají celkové roční náklady 42 883 679 korun. Průměrně to tedy na jednoho pacienta je téměř 71 tisíc korun,“ řekl Blesku mluvčí VZP Oldřich Tichý.

Největší náklady jsou přitom na různé zdravotnické výkony, což činí téměř 31 milionů, léky pak stojí přes 9 milionů.

Fakta o ALS

■ Amyotrofická laterální skleróza.

■ Onemocní dva lidé ze 100 tisíc.

■ Průměrná délka života je od 2 do 5 let od diagnózy.

■ Polovina pacientů žije déle než 3 roky, pětina déle než 5 let, desetina déle než 10 let a dvacetina déle než 20 let.

■ U některých pacientů dojde k zastavení progrese a u nepatrného množství lidí k reverzi příznaků, nikdo zatím netuší proč.

 

tgbb. ( 20. března 2015 16:52 )

Utratit.

cabogaj ( 19. března 2015 22:06 )

Náš kříšťálový už tehdá věděl co ho potká, tak prostě se staral, aby měl. Konečně se dočkal, a může do svého zdraví investovat, co chudák naškudlil.

violahorska ( 19. března 2015 21:57 )

A z toho vyplývá ponaučení....., ačkoli bych se tomu tak nesmála. Zítra může potkat neštěstí každého z nás.

antiall ( 19. března 2015 21:08 )

 Pořád to všude říkají Evropani neprecpavejte se sushi, nemáte na to uzpusobene trávení, doslova vám to sežere buňky, ale Standa asi neposlouchal.

prycsvladou ( 19. března 2015 20:18 )

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa