Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 14°C

Klaus: Gross zemřel dvakrát. Poprvé politicky, podruhé jej dostihla nemoc

Byl to právě Václav Klaus, kdo přijal demisi Stanislava Grosse.
Byl to právě Václav Klaus, kdo přijal demisi Stanislava Grosse.  (Autor: ČTK)
Autor: simao, vr - 
16. dubna 2015
14:30

Za korunního prince ČSSD označil Stanislava Grosse Václav Havel. Miloš Zeman, další z českých hlav státu, byl Grossovi v roce 1996 dokonce na svatbě za svědka. Co o smrti zesnulého Grosse nyní říká Václav Klaus? Gross podle něj zemřel vlastně dvakrát, nejprve politicky, poté kvůli tomu, že ho dostihla zákeřná nemoc ALS.

„Smrt tak mladého člověka, jakým byl Stanislav Gross, je vždy tragédií. Cítím v této chvíli s jeho rodinou, s manželkou a dětmi,“ napsal Blesk.cz exprezident Václav Klaus.

Ke Grossovi však přidal i další slova. „Nezaslouží si zjednodušená a zploštělá hodnocení. Byl nejmladším českým premiérem. Je také jediným z dvanácti premiérů novodobé České republiky, který zemřel. Když jsem ho jako prezident republiky do této funkce jmenoval, věděl jsem, že je to předčasné, a chci dnes veřejně sdělit, že on to věděl také,“ uvedl Klaus.

Gross stál v čele druhé vlády koalice ČSSD, KDU-ČSL a US-DEU od července 2004 do dubna 2005. Politicky mu zlomila vaz začátkem roku 2005 aféra okolo majetkových poměrů. Nejasný původ peněz na pořízení bytu na pražském Barrandově ukončil jeho slibně rozjetou politikou kariéru. A Klausovi předal Gross do rukou svou demisi dříve, než se čekalo.

„Nikdy jsem se nesnížil k laciným a povrchním útokům na jeho osobu. Byl to mnohem složitější člověk i politik, než jaký je obraz, který se o něm v médiích dochoval. V mnoha ohledech o sobě pochyboval – a to je vždy znakem hlubší osobnosti,“ pokračuje ve vzpomínce na Stanislava Grosse exprezident Klaus.

A navrch přidal zajímavou myšlenku. „Zemřel vlastně dvakrát: poprvé politicky, podruhé jej dostihla nevyléčitelná nemoc. Nejsem lékař, ale intuitivně cítím, že jeho předčasná lidská smrt s tou stejně předčasnou smrtí politickou může mít přímou souvislost. Stanislav Gross byl nadaný politik, jehož potkalo několik překážek, které nebylo v jeho silách překonat. Jeho v mnoha směrech tragického osudu je mi líto,“ dodal Klaus ve vyjádření, které zaslal Institutu Václava Klause Blesk.cz.

Video Politické stíny Grosse: Nikdy se nepřiznal, ale před smrtí hledal odpuštění. - David Vaníček, Vera Renovica
Video se připravuje ...