Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Poslední návštěvy u Grosse: Nemocný Standa působil vyrovnaně a klidně, říká jeho přítel

Na poslední návštěvy u Grosse zavzpomínal i právník Jansta. Včetně toho, jak byl Gross pyšný na svou rodinu.
Na poslední návštěvy u Grosse zavzpomínal i právník Jansta. Včetně toho, jak byl Gross pyšný na svou rodinu.  (Autor: Archiv Blesku)
Autor: simao - 
17. dubna 2015
09:33

Zdravotní stav Stanislava Grosse se postupně zhoršoval, návštěvy přijímal méně a méně. O těch posledních promluvil jeho přítel, právník a šéf českého sportu Miroslav Jansta. Gross podle něj působil vyrovnaně, klidně, měl však ještě řadu plánů. Ty ale vzaly za své kvůli těžké nemoci, které nakonec expremiér podlehl.

Za Stanislavem Grossem se jako jeden z posledních vydal Bohuslav Sobotka. Detaily návštěvy neprozradil. „Budu teď hodně myslet na všechno, co jsme se Stanislavem Grossem v sociální demokracii prožili, a také na naše poslední setkání, které se odehrálo před několika týdny,“ uvedl pouze český premiér.

To právník Jansta byl k návštěvám u Grosse sdílnější. „Mluvil jsem s ním letos v lednu, byl jsem za ním se svým spolužákem Oldou Lichtenbergem. Byl jsem rád, že jsem ho mohl navštívit podruhé v tak krátké době. Předtím jsem za ním zajel v listopadu a viděl jsem, jak nemoc postupuje. Standa ale působil vyrovnaně a velmi klidně. Tehdy i v lednu,“ řekl Jansta portálu Neovlivní.cz.

Bavili se spolu i o politice, Grosse, i když byl už dávno ze hry, vývoj v čele české politiky zajímal i nadále. Probírali i současného šéfa ČSSD Sobotku. „Bylo cítit, že Sobotkovi fandí, znal jeho slabiny i světlá místa,“ říká Jansta. Sobotka pro změnu Grossovi na posledním sjezdu ČSSD děkoval. Stejně jako dalším bývalým předsedům sociální demokracie. Za to, co pro stranu udělali.

Grossovi však slibně rozjetou politickou kariéru zarazila aféra s bytem na Barrandově, který pořídil za 4,2 milionu a nedokázal věrohodně vysvětlit, kde na to vzal. Politické ambice musel poté pustit k ledu, navíc přišla zrádná nemoc ALS, na kterou zatím lékaři nemají účinný lék. Dokážou ji jen zpomalit...

O návratu do politiky Gross již uvažovat nemohl. Důležitými se pro něj staly jiné věci. „Měl pořád nějaké plány, tehdy na podzim se těšil s dětmi do Disneylandu. Z dcer měl vůbec velkou radost. Bylo strašně hezké, jak je na ně pyšný,“ dodává pro Neovlivní.cz Jansta. A vzpomíná i na to, že Grossovi měla jeho manželka Šárka včera natáčet představení jedné z jeho dcer, na které se už nemohl vydat osobně.

Gross již v posledních měsících také přestal přijímat návštěvy. Sobotka byl výjimka. „V těch posledních měsících, kdy jsem se s ním chtěl setkat, tak myslím, že on velký zájem o to vídat lidi neměl. Už asi chtěl, aby si ho pamatovali takového, jaký byl,“ myslí si další expremiér Jiří Paroubek.

Video Vše o smrti Stanislava Grosse! Poslední rozhovor, reakce politiků a láska k dcerám - Blesk TV
Video se připravuje ...