Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Grossova kamarádka, které ochabovaly svaly: Pomáhal postiženým, pak sám ochrnul

Autor: Jaroslav Šimáček - 
21. dubna 2015
05:00

Stanislava Grosse a jeho ženu Šárku má v rodinném albu na řadě snímků. Prominentní pár šel totiž jí a jejímu partnerovi za svědka. Paní Zuzana, která si sama zažila kvůli tajemné nemoci těžké časy, kdy se nemohla hýbat a dýchala jen pomocí přístroje, zavzpomínala na zesnulého expremiéra. Znala ho z trochu jiné stránky. A byl jako její rodina.

Stanislav Gross podlehl ve 45 letech neléčitelné nemoci ALS a pro jeho rodinu – manželku Šárku a dcery Natálii a Denisu – jsou to pořádně těžké chvíle. Grossova smrt však zasáhla i jeho okolí. „Byl to úžasný kamarád, tatínek a manžel... odpočívej v pokoji,“ napsala na Facebooku paní Zuzana Marek Litvová.

Šárka Grossová s manželem Stanislavem nechyběli na její svatbě v červnu 2010. „Znali jsme se delší dobu, byli jsme kamarádi. Šli nám tehdy za svědky,“ řekla Blesk.cz paní Zuzana. A přidala i jednu milou osobní vzpomínku. Ve svůj velký den zapomněla na poslední část jedné z tradic – že se na svatbu nosí něco starého, nového, půjčeného a také modrého.

Svatba se svědkem Stanislavem Grossem: Nevěsta zapomněla na půjčenou a modrou věc Svatba se svědkem Stanislavem Grossem: Nevěsta zapomněla na půjčenou a modrou věc | Pro Blesk - Martin J. Polák

Grossovi však zareagovali duchapřítomně. „Šárka mi předala prsten – jako půjčený. Standa tenkrát, to bylo hezké a nikdy na to nezapomenu, utrhl z balení papírových kapesníčků modrou nálepku a říkal: Zuzi, už máš něco modrého. Standa byl úžasný, to byl prostě brácha,“ vzpomíná paní Zuzana.

Pousmáli se tehdy nad tím. To úsměv na tváři nechyběl ještě ani Stanislavu Grossovi. Zrádná nemoc ALS, při které mu začalo ochabovat svalstvo, propukla později. Začala problémy s pravou rukou a rozmohla se do stavu, kdy se Gross neobešel bez ošetřovatelky...

Grossovi pomáhali při charitě pro děti

Paní Zuzana se s Grossovými seznámila při charitativní akci na pomoc postiženým dětem a dětem z dětských domovů – Dětská pyramidová show. Šárka Grossová jí tehdy coby zakladatelce a hlavní organizátorce pomohla skrze nadaci Diamant Šárky Grossové. A účastnil se i Stanislav Gross. „Rok 2003 byla moje největší pyramidová show i s hlavním hostem Karlem Gottem. Tam byli tehdy Standa se Šárkou jako záštita. Dále pak paní Buzková a pan Dostál. Zaštiťovali mě, díky nim jsme mohli dát dětem, které to potřebovaly, dva invalidní vozíky a šek na osobní asistenci,“ řekla Blesk.cz paní Zuzana. 

Video Kamarád Grosse - David Turek, Jan Jedlička, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Byla na vozíku kvůli zákeřné nemoci

Sama přitom v minulosti těžce onemocněla. Skolila ji Myasthenia gravis, která podobně jako ALS postihuje také svaly. Její projevy jsou různé – svalová slabost a špatná hybnost, zhoršené vidění, výslovnost a mimika, ale také dechové potíže. Onemocněla jsem ve 12 letech, dlouho se to prověřovalo úplně stejně jako u Standy, byly tam stejné příznaky jako u Standy,“ řekla Blesk.cz o složitém období Zuzana Marek Litvová.

Od 14 do 20 let proležela dlouhou dobu na ARU. Její stav se začal zhoršovat. Připojili ji na dýchací přístroj. „Nemluvila jsem, nedýchala a nehýbala se, úplně to samé co Standa,“ dodává paní Zuzana. O své nemoci napsala i knížku Holka s tajemstvím, kterou jí křtila mj. právě Šárka Grossová. „Já jsem si nejdřív myslela, že Standa má to co já, což bychom měli vyhráno. To bychom dokázali porazit. Bohužel to bylo jinak,“ dodává smutně paní Zuzana, pro kterou jsou Grossovi nadále jako její rodina. Ve středu je však čeká v Praze na Vyšehradě Grossův pohřeb. Na nemoc ALS, které nejmladší český premiér podlehl, nemají doktoři k dispozici účinný lék.