Jo Margetson (29) udala svého kolegu Johna Lakera (25) na policii poté, co se dostala omylem do záběru svlékacího skeneru. Mladík navíc bujné poprsí své kolegyně komentoval slovy: „Miluji tyhle obrovský kozy!“

Jo je z celého případu velice traumatizovaná. „Jsem z toho úplně mimo, vůbec nemůžu jít do práce,“ tvrdí. Těžko říct, jestli ji skutečně tak hrozně rozhodilo, že její poprsí okukoval kolega, nebo situace jen využívá k tomu, aby z letiště vynutila nějaké peníze na „přilepšenou“.

První zaznamenané zneužití

Laker je zatím první letištní zaměstnanec, který byl přistižen při zneužívání kontroverzního zařízení. Po pondělním výslechu policií mu bylo uděleno oficiální varování a byl obviněn ze sexuálního obtěžování.

Zařízení cestující zcela ‘svlékne’, aby odhalilo zbraně a výbušniny ukryté na těle potenciálního útočníka. Svlékání ale zahrnuje i zobrazení ostrých obrysů přirození, čímž si skenery získaly mnoho odpůrců od přehnaně stydlivých jedinců po lidi, kteří se bojí, že by mohlo dojít ke zneužití pedofily.

Neuspěšný atentát

Skenery v Británii zavedli na některých letištích po neúspěšném pokusu o atentát na americké letadlo Northwest Airlines, ke kterému došlo po Štědrém dni. Nigerijec Umar Farúk Abdul Mutallab (23) se pokusil na palubě letadla letícího do Detroitu odpálit výbušninu. Bomba, kterou měl ve slipech, selhala a útočníka pouze ošklivě popálila v intimních partiích. Cestující atentátníka přemohli. Za jeho čin mu hrozí trest odnětí svobody na doživotí.

Situace v České republice

U nás je zatím zavedení skenerů v nedohlednu. Státní úřad pro jadernou bezpečnost provozování rentgenových letištních tělesných skenerů nepovolí, protože podle něj vydávají radiační záření, které může způsobit rakovinu. Pokud se ale usnese na zavedení radarů vláda, rozhodnutí úřadu přebije.