A třeba ve Švýcarsku byli nahatí turisté promenádující se po Alpách dokonce tématem k celonárodní diskuzi a příčinou zákazu kultury nahého těla na veřejnosti. To v Sasku Anhaltsku přistoupili k pravému opaku. Otevřeli tam první naučnou stezku pro milovníky nudismu alias vyznavače tzv. Freikörperkultur.

Podnikatel Heinz Ludwig v pohoří Harz vytvořil první naučnou stezku dlouhou osmnáct kilometrů. Kdo na ni vyrazí, musí se smířit s faktem, že ho na pěšině budou potkávat lidé odění pouze do své kůže a pohorek. Okružní trasa začíná a končí ve městě Dankerode a vede kolem přehrady Wippertal.

Stezka oficiálně zahájí svou sezonu od května příštího roku. „Pokud nechcete vidět nahé lidi, pak byste na tuto stezku chodit neměli,“ vzkazuje Heinz Ludwig všem prudérním turistům. A milovníkům nahoty naopak slibuje, že po cestě budou pravidelně vysekávat kopřivy, aby byla chůze „bezbolestná“.

„Očekávám, že se o stezku začnou zajímat v širokém okolí a lidé k nám přijedou jíst, pít a přespat,“ těší se Ludwig, majitel penzionu z Dankerode.