Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Řidiči, pozor! Německo nezruší kontroly na hranicích kvůli nelegální migraci

Autor: ČTK - 
16. února 2024
09:58

Stacionární kontroly na německých hranicích s Českem a Polskem, dočasně obnovené v polovině loňského října, budou potřeba nejméně do příštího roku. Na dotaz regionálního deníku Sächsische Zeitung to řekl saský ministr vnitra Armin Schuster. Německo vrátilo na vybraná místa policejní hlídky k hranicím kvůli zvýšené ilegální imigraci a kriminální činnosti převaděčů.

„Hraniční kontroly budou pokračovat tak dlouho, dokud nebudou zavedena podobně účinná, trvalá opatření. To se zcela určitě nestane už v roce 2024,“ cituje dnes zemského ministra saský list. Spolková policie musí mít i nadále mandát důsledně uplatňovat rozsáhlé možnosti navracení migrantů, zdůraznil Schuster.

Německá ministryně vnitra Nancy Faeserová už v prosinci vyslovila požadavek, aby byly „úspěšné hraniční kontroly“ prodlužovány, dokud nebudou srovnatelně působit evropská opatření. Mezi ně podle ministryně patří funkční ochrana vnější hranice EU a odpovídající azylové řízení na místě.

Ve středu v Praze Faeserová po jednání s českým protějškem Vítem Rakušanem řekla, že hraniční kontroly bude Německo přehodnocovat podle schengenských pravidel každých šest měsíců. Prozatím mají trvat do 15. března a podle ministryně je Berlín pravděpodobně prodlouží, i když se počet ilegálních vstupů do Německa snížil. Německo navíc čeká v blízké budoucnosti pořádání mistrovství světa ve fotbale a v té době pravděpodobně zavede hraniční kontroly se všemi sousedními státy.

Německo loni v říjnu zavedlo kontroly také na hranicích s Polskem a Švýcarskem. Střeží i hranici s Rakouskem, kde toto opatření zavedlo už v roce 2015. Prodloužení tam nyní platí do května.

Braniborský ministr vnitra Michael Stübgen na začátku týdne v rozhovoru s agenturou DPA prohlásil, že Německo bude muset v hraničních kontrolách pokračovat ještě dva až tři roky. „Bohužel teď nevidím jinou možnost, proto si na ně po dva až tři roky budeme muset zvyknout,“ řekl Stübgen, který zároveň předsedá grémiu ministrů vnitra německých spolkových zemí. Poznamenal, že dohodnutá azylová reforma Evropské unie bude potřebovat k prosazení a účinku několik let.

Rovněž rakouský ministr vnitra Gerhard Karner tento týden vyslovil předpoklad, že kontroly na hranicích budou pokračovat. Rakousko provádí kontroly na hranicích s Českem, Slovenskem, Maďarskem a Slovinskem.

Loni podle bilance spolkové policie do Německa přišlo 127.549 lidí bez dokladů, což bylo o 38 procent více než v roce 2022 a nejvíce od roku 2015. Počet nových žádostí o azyl v Německu loni vzrostl na 351.915, což je nárůst o 51,1 procenta ve srovnání s předchozím rokem. Nejpočetnější skupinu tvoří žadatelé ze Sýrie, kteří podali 104.561 žádostí, jak vyplývá ze statistik Spolkového úřadu pro migraci a uprchlíky (BAMF).

Video  Vláda o dočasném zákazu HHC a migračním paktu  - ČTK/Blesk
Video se připravuje ...

 

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi