Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Kluk (15) z Ostravy místo školy vyrazil bojovat na Ukrajinu: Zadrželi ho za hranicemi

Aktualizováno -
12. ledna 2024
15:22
Autor: chm - 
11. ledna 2024
20:55

Vydal se do školy jako každý den, jenže chlapec (15) z Ostravy tam nedorazil. Vystrašení rodiče se obrátili na policii. Den nato zůstali v šoku. Syna našli za polsko-ukrajinskými hranicemi, šel bojovat proti Rusku!

Ve středu ráno se kluk ztratil cestou do školy. Večer rodiče nahlásili policii jeho zmizení. „Přijali jsme oznámení o pohřešování. Zjistili jsme, že by se měl nacházet v Polsku, proto jsme kontaktovali kolegu ze společného česko-polského pracoviště v Chotěbuzi,“ uvedla policistka Pavla Jiroušková.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Už byl za hranicí

Polská policie zachytila chlapcův telefon ve městě Přemyšl nedaleko polsko-ukrajinského hraničního přechodu Medyka. Kluk dokonce už stihl hranici překročit, když na něj policisté narazili.

„Díky rychlému zásahu důstojníků Slezské pohraniční stráže a skvělé mezinárodní spolupráci byl 15letý Čech okamžitě převezen na polské území,“ uvedli polští pohraničníci, kteří zorganizovali chlapcovu dopravu domů.

 

Vzal si pas a šel

Jak se ukázalo, onoho rána si chlapec vzal pas a vydal se na Ukrajinu. „Chtěl jsem podpořit tamní armádu v boji proti ruské agresi,“ vysvětlil později polským policistům. Jak Aha! zjistilo, v současné době už by měl být doma. Jeho rodiče odmítli celou věc jakkoli komentovat.

 

Video  Vystrčil a Pekarová v Kyjevě: Zachytilo je video Zelenského  - reprofoto X Volodymyr Zelenskyj
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa