Středa 8. května 2024
Dnes je Den vítězství, zítra Ctibor
Oblačno 16°C

Ukrajinská vojačka (19) přišla při útoku o nohu: Popsala strašnou bolest, ale také obrovské odhodlání!

Autor: rix - 
7. března 2023
21:34

Když ruská armáda vtrhla na Ukrajinu, bylo Ruslaně Danilkinové čerstvých osmnáct let. Situace se nezalekla, právě naopak. Okamžitě se přidala do řad ukrajinských ozbrojených sil. Jednoho dne se ale sympatická vojačka dostala pod minometnou palbu a přišla o nohu. Ani vážné zranění ji ale od obrany země neodradilo. 

V době, kdy se nebojácná dívka vydala bránit Ukrajinu, dostala pozici komunikačního operátora. Jejím úkolem bylo monitorovat pohyb nepřátelské techniky, jednotek a riziko možného bombardování ze strany Rusů. Pracovala téměř nepřetržitě ve dne i v noci. 

Jak uvedl server war.ukraine, osudným se dnes pro již devatenáctiletou Ukrajinku stal 10. únor letošního roku. Vozidlo, ve kterém se přemisťovala, se dostalo pod minometnou palbu. „Myslela jsem si, že můj život skončil,“ vzpomínala vojačka na dramatické chvíle. Při útoku přišla o nohu. Od smrti ji dělily sekundy. 

„Naštěstí ve vozidle za námi jeli zdravotníci, zachránili mi život,“ popisovala. Když se dostala z prvotního šoku, došlo jí, co se stalo. Její noha ležela vedle ní. „Uvědomila jsem si, že můj život se navždy změní,“ vysvětlila Ruslana. První dva dny v nemocnici proplakala. „Snažila jsem se nebrečet, ale byla to strašná bolest,“ přiznala. „Nechtěla jsem svůj stav přijmout,“ uvedla. 

Po chvíli se ale vzchopila a rozhodla se, že se tak lehce nevzdá. Po rekonvalescenci chce opět pomáhat ukrajinské armádě. Jak dívka uvedla, chce se stát příkladem pro všechny ostatní. „Pomohlo mi to se zamyslet, nemůžu takhle ztrácet ani minutu svého života, musím být oporou pro další lidi,“ svěřila se na svém instagramu

21:48
Dnes

Západní země v reakci na útok ruských vojsk na Ukrajinu před více než dvěma lety zmrazily aktiva ruské centrální banky v hodnotě kolem 210 miliard eur (zhruba 5,3 bilionu Kč). Většina těchto aktiv se nachází v Evropě, zejména v mezinárodním centru pro vypořádání plateb Euroclear v Belgii. Právě výnosy z těchto aktiv chce Evropská komise poskytnout Ukrajině.

Celkový finanční příspěvek pro Ukrajinu ze zmrazených ruských aktiv by se letos mohl pohybovat kolem 4,5 miliardy eur (více než 112 miliard Kč). První finance by Kyjev mohl získat už v červenci. Bouřlivé diskuse se vedly rovněž o tom, kolik peněz si Euroclear může ponechat na své výdaje. Částka byla v průběhu jednání snížena ze tří procent - s čímž země EU nesouhlasily - na 0,3 procenta.

21:30
Dnes

A tohle jsou následky ruského útoku v Kyjevské oblasti.

20:49
Dnes

Na sociálních sítích koluje video ze školního hřiště v Charkově, kde byly po ruském ostřelování zraněny čtyři děti. Ty si tam přišly dopoledne jen zahrát fotbal.

Zobrazit celý online

Video  Prchly před válkou do Česka. Nasťa a Maryana tu prý mají druhou rodinu  - Blesk Zprávy
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa