Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Odpovědnost za raketu dopadlou v Polsku má Rusko. Kdyby neútočilo, nestalo by se to, míní expert

Autor: ČTK - 
16. listopadu 2022
12:07

Odpovědnost za událost v Polsku, kam v úterý dopadla raketa, má Ruská federace, kdyby nebylo ruských útoků, nestala by se, řekl dnes ČTK Zdeněk Kříž z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity. V návaznosti na výbuch v Polsku by se měla ještě posílit protiraketová a protiletecká obrana států hraničících s Ukrajinou a Ruskem, uvedl bývalý náčelník generálního štábu Jiří Šedivý, podle kterého to bude jedním z výsledků konzultací uvnitř Severoatlantické aliance (NATO).

V polském městě Przewodów u hranic s Ukrajinou se v úterý odpoledne ozvala exploze, při které podle polských úřadů zahynuli dva lidé.

Polské ministerstvo zahraničí později uvedlo, že tam spadla raketa vyrobená v Rusku. Tři nejmenovaní američtí činitelé podle agentury AP později tvrdili, že podle předběžných zjištění zřejmě vypálily raketu ukrajinské ozbrojené síly ve snaze zastavit přilétající ruskou střelu.

„V této etapě na základě toho, co se dá dohledat z otevřených zdrojů, se zdá, že ta raketa je ukrajinská a byla vypálena při snaze sestřelit nějaký ruský cíl. Například střelu s plochou dráhou letu nebo cokoliv dalšího. Zatím to vypadá tak, že jde o zbytky ukrajinské střely, které dopadly na polské území. To nic nemění na tom, že odpovědnost za celou tuto událost má Ruská federace, protože kdyby nebylo ruských útoků na ukrajinské cíle, tak by ukrajinská protivzdušná obrana nestřílela,“ řekl Zdeněk Kříž.

Reakce by podle něj měla být velmi radikální, ale je málo pravděpodobné, že se tak stane. „Alianční protivzdušná obrana by se měla vysunout na západní Ukrajinu a celou západní Ukrajinu až po Kyjev přikrýt. A tím bychom se těmto incidentům vyvarovali. Nemyslím si ale, že je to teď reálné,“ uvedl expert.

Kříž také řekl, že kdyby Severoatlantická aliance chtěla, tak by tuto událost rozhodně mohla využít jako záminku k eskalaci. „A mohla by udělat to, o čem jsem hovořil, tedy přikrýt západní a střední Ukrajinu svojí protivzdušnou obranou. Nemyslím si ale, že se k tomu NATO chystá,“ uvedl Kříž.

Šedivý: Situace se může opakovat

„Musíme počkat, až polští experti udělají závěry, ale už dnes je zřejmé, že se pravděpodobně jednalo o raketu protileteckého systému S-300,“ řekl Šedivý. Výsledky konzultací NATO by podle něj měly směřovat k tomu, že se ještě posílí protiraketová a protiletecká obrana států hraničících s teritoriem války, tedy s Ukrajinou a Ruskem.

„To si myslím, že je zcela zřejmé, protože to, co se stalo včera (v úterý), ukazuje to, že se situace může opakovat a že naše protivzdušná obrana pořád není úplně dobře připravena,“ míní Šedivý.

Druhým závěrem bude podle něj potřeba výměny validních informací. „Myslím, že to je i otázka diskuse s ukrajinským vedením. Byť tam komunikace samozřejmě probíhá, ale přeci jenom by měla být poněkud lépe komunikována,“ pokračuje Šedivý.

„Nesmíme dopustit to, aby se konflikt přesunul mimo území Ukrajiny, ale zároveň sami nesmíme dát záminku pro to, aby se takový krok provedl ze strany Ruska,“ dodal Šedivý. Hranice členských států NATO by podle něj tímto způsobem neměly být překročeny.

21:22
Dnes

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
Dnes

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
Dnes

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Následky dopadu údajné ruské rakety na Polsko  - reprofoto Twitter
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa