Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Příprava na válku v brněnské střelnici. Ukrajincům dáváme nutné minimum, tam na to není čas

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
9. března 2022
05:00

Poslední únorový den zveřejnila brněnská střelnice CS Solutions výzvu, že pořádá pro Ukrajince základní střelecko-taktický výcvik zdarma. Zpočátku se jim ozývalo jen několik jedinců, ale na konci týdne vycvičili přes 45 mužů a aktuálně se jim množí další zájemci. Podle instruktora Josefa Krause je možné, že to bude jediný výcvik, který dostanou, než budou čelit ruské válečné ofenzívě.  

„Volají nám lidé z celé republiky,“ říká na začátku rozhovoru Josef Kraus, který učí na Katedře politologie Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně a od páté hodiny odpoledne se stává instruktorem pro ukrajinské dobrovolníky. Všichni zájemci o výcvik jsou velmi motivovaní vrátit se na Ukrajinu a bránit ji před ruským útokem, i když třeba část z nich nebyla ještě mobilizovaná.

Podle Krause se kurzu zúčastnili muži, kteří nikdy nedrželi zbraň, ale i Ukrajinci s bojovými zkušenostmi, kteří si přišli bojový výcvik osvěžit. „Kurz se snažíme zaměřit především k bojové využitelnosti v tamních ukrajinských podmínkách. To znamená, že jsme třeba rezignovali na jakékoliv formy výcviku s pistolí. Předpokládáme, že během ozbrojeného konfliktu na tu pistoli prakticky nedojde. Tou hlavní zbraní, která se tam používá, je AK známá jako kalašnikov,“ vysvětluje odborník, s jakými střelnými zbraněmi se učí Ukrajinci střílet a manipulovat. 

Vojáky z nich neuděláme

Instruktoři si podle Krause uvědomují, že školí muže, kteří budou pravděpodobně vystaveni nepřátelské střelbě a dalším nebezpečím. Proto je učí základní taktický pohyb, jak se krýt ve městě, a základy vojenského lékařství. „Snažíme se jim zdarma poskytnout to nejnutnější minimum, které musí mít před tím, než se dostanou do té oblasti, protože tam nebude prostor ani čas na nějaký základní výcvik. Takže i kdyby u nás byli jen jednou a osvojili si základy manipulace se zbraní, jak s ní správně zacházet, jak ji nabíjet, anebo základy vojenské medicíny, jakým způsobem používat škrtidlo a podobně. To už jsou věci, které můžou zachránit lidský život. Plnohodnotné vojáky z nich nemáme šanci udělat, ale minimálně základ jim poskytneme, když se dobrovolně rozhodli vstoupit do konfliktu a bránit vlast,“ prozradil Josef Kraus.

Střelnice pořádá na výcvik Ukrajinců veřejnou sbírku. Podle experta totiž stojí střelivo za jednoho muže přibližně 500 až 1000 korun. „V momentě, kdy jich proškolíme desítky, tak to je částka, kterou jako střelnice nejsme schopní utáhnout. Věnujeme tomu ale svůj čas, dáváme tomu vlastní prostory a zbraně. To jsou náklady, které jdou za námi, a kdybych je měl přepočítat, tak během prvního týdne jsme do toho investovali několik desítek tisíc korun,“ vypočítává, kolik by běžně stály veškeré služby, jež poskytly Ukrajincům zdarma.

Jak probíhá aktuálně výcvik mužů na Ukrajině, proč je na pořízení zbrojního průkazu pozdě a proč by se Češi měli přihlásit do aktivních záloh, prozradil Josef Kraus v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Příprava na válku v brněnské střelnici. Ukrajincům dáváme nutné minimum  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa