Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Podcast: Média v Rusku mají notičky. Putin neuhlídal influencery, říká odborník

Video se připravuje ...
Autor: jim - 
4. března 2022
05:00

V Ukrajině zuří válka, ale média v Rusku informují o mírové misi. Podle odborníka na ruskou propagandu Miloše Gregora běžní Rusové nijak neproblematizují zprávy ze státních médií. Jaký reálný zásah mají hackerské útoky na televizní vysílání v Rusku, a proč Vladimír Putin podcenil ruské influencery, prozradil expert v Blesk Podcast.

Osm let od revoluce, od tzv. Majdanské revoluce, v Ukrajině drží ruská státní média jasný kurz. Podle Miloše Gregora z Masarykovy univerzity označují souseda jako nacistický stát, v němž probíhá genocida Rusů. "To je něco, co opakují média, političtí představitelé a je to ostatně argument, který zveřejnil prezident Vladimír Putin, než zaútočil na Ukrajinu," připomněl expert hlavní důvod, který prezident uvedl pro invazi.

Všechna ruská média informují o Ukrajině stejně a pouze minimálně se stává, že by třeba nějaký komentátor se od daného postoje odchýlil. K internetu Rusové přístup mají, ale západní média jsou blokovaná. Aby čerpali informace ze Západu, musí se připojovat prostřednictvím programů VPN, jež jejich IP adresy, tedy informace o jejich zařízení a místě připojení, přemístí do jiného státu a tím pádem obejdou státní cenzuru. "Není to složité programování. Na druhou stranu masová většina ve společnosti to neumí nebo je to ani nenapadne," vysvětlil Gregor. Běžní Rusové se tedy z televize, novin nebo rádií skutečnost o dění na Ukrajině nedozvědí.

Sdílená pravda

Lepší přístup ke zprávám ze západních médií mají mladí lidé. Podle Gregora totiž ruský režim podcenil dosah tamních sociálních médií a jejich influencerů. "Některá sociální média tam fungují celkem běžně. Kupříkladu VKontakte, který je založený na podobném principu jako Facebook a jsou na něm influenceři, jež sledují stovky tisíc uživatelů. Stává se, že influenceři najdou záběry zahraničních médií z Ukrajiny a sdílí je. To má podle mě větší vliv, než že v jedné televizi, která není ta hlavní, někdo řekl něco jiného, než překládají hlavní média," uvedl expert.

Na Twitteru kolovala videonahrávka, jak se do vysílání státních televizí nabourala skupina hackerů Anonymous a vysílali skutečné záběry z bojů na Ukrajině. Ty měly ale podle Gregora malý dopad. "Přímé záběry z Ukrajiny ve státních médiích můžete vždycky jako režim vysvětlit tím, že ti zlí západní hackeři se vám nabourali do vysílání a ukazují zfalšovaná videa a obrázky. Pokud Rusové jsou roky masírovaní propagandou, tak režimu uvěří," klidní nadšení komentátorů odborník na ruskou propagandu. Vidí však cestu, jak roky důmyslně budovaný konstrukt světa narušit.

Odstavení jaderných zbraní

Slabá místa v ruské mediální propagandě vidí právě ve vysílání státních televizí. Neměly by se ale zobrazovat pouze katastrofické pohledy z poničené Ukrajiny, ale vzbuzovat otázky k současnému dění. "Vysílat tam zpravodajství nezfalšované, nezkreslené. Přidat k tomu i informace, proč rubl tolik oslabuje, proč jsou úspory obyčejných Rusů znehodnocované," odhaluje slabé místo Miloš Gregor.

Kdyby měl dále radit hackerům, nasměroval je do nejděsivějšího místa v Rusku. Důrazně však připomíná, že není hacker a netuší, jak je to technicky složité: "Z mého laického pohledu bych nejprve hacknul nějaký systém, který má na starost obhospodařování jaderných zbraní. To znamená jejich odstavení od provozu, aby Rusko nemohlo vyhrožovat odpálením jaderných hlavic. Což si myslím, že by velice pomohlo morálce Ukrajinců i Západu," říká závěrem.

Jak by měl podle Vladimíra Putina a státních médií vypadat svět po válce na Ukrajině, nebo jak je vykreslovaná Česká republika na ruských televizních kanálech, prozradil Miloš Gregor v Blesk Podcast:

Video  Blesk Podcast: Média v Rusku mají notičky. Putin neuhlídal influencery  - Jiří Marek
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa