Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Zelenskyj jako ruský cíl číslo jedna: Speciální jednotky se připravují na jeho evakuaci z Kyjeva

Autor: pma - 
8. března 2022
05:00

Americké speciální jednotky Navy SEAL a britská komanda SAS se připravují na riskantní misi. V té by více než 200 vojáků mělo evakuovat z Kyjeva ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského (44), který je ruským cílem číslo jedna. Nabídku pomoci ale Zelenskyj zatím odmítá.

Ukrajinský prezident je aktuálně pro Rusko trnem v oku a proslýchá se, že se na něj připravují čečenští bojovníci i skupina takzvaných Vagnerovců. Volodymyr Zelenskyj (44) také v posledních dnech přežil několik pokusů o atentát. Za těmi dle listu The Times byli právě členové ruské Vagnerovy skupiny a bojovníci z Čečenska. I proto se západní státy domnívají, že by bylo nejlepší prezidenta z Ukrajiny rychle dostat pryč.

Přípravy v Litvě 

Britský deník The Sun napsal, že se příprav záchranné mise na evakuaci ukrajinského prezidenta účastní 70 britských elitních vojáků (SAS) a přibližně 150 příslušníků amerického námořnictva NAVY Seal. Podle informací, které britský deník uvádí, by se speciální komanda měla na misi připravovat v Litvě po boku elitních ukrajinských vojáků.

Potřebuji munici, ne odvoz

„Nejlepší a nejrozumnější variantou by bylo přesunout prezidenta Zelenského z Kyjeva. Máme k dispozici výkonná letadla, avšak vzdálenost je kritická,“ přiznává nejmenovaný vysoce postavený britský zdroj.

Největším zádrhelem je ale sám ukrajinský prezident, který evakuaci z největšího města Ukrajiny odmítá. „Potřebuji munici, ne odvoz,“ vyjádřil se Zelenskyj. Situace stále eskaluje a podle odborníků je jen otázkou času, kdy ukrajinská hlava státu nabídku přijme.

Video  Kyjev se připravuje na útok, USA na záchranu prezidenta a protesty sílí  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

8:54
Dnes

Ve Stavropolském kraji na jihozápadě Ruska se zřítil ruský strategický bombardér Tu-22M3, který se vracel na základnu po splnění bojového úkolu, informovalo dnes podle agentury Interfax ruské ministerstvo obrany. Ke zničení letounu se hlásí ukrajinské letectvo, akci podle svého velitele Mykoly Oleščuka podniklo ve spolupráci s vojenskou rozvědkou HUR.

„Jednotky letectva ve spolupráci s vojenskou rozvědkou poprvé zničily strategický bombardér dlouhého doletu Tu-22M3, používaný jako nosič střel Ch-22, které ruští teroristé používají k útokům na ukrajinská města,“ uvedl Oleščuk.

Ruské ministerstvo obrany uvedlo, že piloti bombardéru se katapultovali. „Tři členy posádky evakuoval pátrací a záchranný tým. Po jednom pilotovi se pátrá,“ upřesnil rezort obrany. Na palubě nadzvukového letounu podle Moskvy nebyla munice. Stroj spadl v opuštěné oblasti a na zemi nevznikly žádné škody, sdělilo ministerstvo obrany s tím, že letadlo se zřejmě zřítilo kvůli „technické závadě“.

08:04
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj zveřejnil fotografie následků ruského úderu a znovu apeloval na to, aby svět pomohl Ukrajině protivzdušnou obranu.

07:55
Dnes

Rusko v noci na dnešek zaútočilo raketami na Dněpropetrovskou oblast na východě Ukrajiny. Zranění utrpělo přes 20 lidí, jedno dítě v nemocnici na následky poranění zemřelo. Informoval o tom na telegramu šéf vojenské správy druhého největšího ukrajinského regionu Serhij Lysak.

V Dnipru je hlášených 15 lidí se středně těžkým zraněním, v Kryvém Rihu byli zranění tři lidé a stejný počet v Synelnykove. V tomto městě ležícím na jihovýchod od Dnipra poranění utrpěly dvě děti, jedno z nich zemřelo.

Zobrazit celý online

 

Video se připravuje ...
Další videa