Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Majetek hutní společnosti Vítkovice Steel v Česku zablokovali! Kvůli sankcím za Putinovu válku

Aktualizováno -
3. května 2022
14:28
Autor: ČTK - 
3. května 2022
12:18

Finanční analytický úřad (FAÚ) zablokoval majetek ostravské hutní společnosti Vítkovice Steel v souvislosti se sankcemi proti Rusku kvůli válce na Ukrajině. České televizi to řekla mluvčí ministerstva financí Michaela Lagronová. Podle vedení firmy Vítkovice Steel ke zmrazení jejího majetku nedošlo. Společnost vyrábí, má dostatek zakázek a vedení doufá, že situace se vysvětlí a nepostihne firmu.

„Společnost může dále fungovat, provozovat svou podnikatelskou činnost, vyplácet mzdy zaměstnancům a plnit své obchodní závazky vůči svým partnerům, ale nesmí být prodána, nebo její podíly převedeny na jiného vlastníka,“ sdělil ČTK mluvčí ministerstva financí Tomáš Weiss a doplnil, že FAÚ zmrazil stoprocentní podíl Vítkovice Steel předběžným opatřením. Celkový objem zmraženého majetku ruských subjektů a osob v ČR je podle Weisse nyní ve výši několika miliard korun.

„Vedení společnosti Vítkovice Steel je překvapeno sdělením, které média uvádějí. O tom, že by měla zmrazený majetek, nemá informace,“ řekla ČTK mluvčí Vítkovic Steel Jana Dronská. FAÚ podle ní pouze v minulých dnech společnost informoval, že obdržel podnět k prošetření společnosti a že v rámci předběžného opatření nemá poskytovat finanční plnění vlastníkům. „To už nejméně tři roky neděláme, neboť společnost netvoří čistý zisk, a proto se nás toto opatření nijak negativně nedotýká,“ uvedla firma.

Vedení podniku je podle mluvčí s FAÚ v kontaktu. „Podle nás k žádnému zmrazení majetku společnosti nedošlo, ani si nejsme vědomi, že by se připravovalo. Společnost vyrábí, má dostatek zakázek a doufá, že situace se vysvětlí a nepostihne firmu,“ uvedla Dronská.

Video  Ukrajina na vlastní kůži. Uprchlíkem nechce být nikdo, říká reportér Boháč a popisuje děs i naději  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Zmrazování ruského majetku je součástí sankcí vůči Rusku za jeho invazi na Ukrajinu. Se zmrazeným majetkem jeho majitelé nemohou nakládat. . Ministr financí Zbyněk Stanjura (ODS) na konci dubna uvedl, že ČR zmrazila ruský majetek v zemi za téměř miliardu korun. Bude-li tento majetek označen jako možná podpora válečných zločinů Ruska, je podle ministra do budoucna ve hře i jeho konfiskace.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelování ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

20:15
Dnes

Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.

Zobrazit celý online

Vítkovice Steel

  • Vítkovice Steel jsou tradičním evropským výrobcem válcovaných výrobků z oceli. Společnost vyrábí především tlusté plechy, štětovnice a výpalky. Plechy ze společnosti se používají například na mosty, štětovnice jsou využívány pro ocelové a mostní konstrukce nebo jako konstrukce pro vodní hospodářství a protipovodňovou ochranu. Výpalky se často využívají pro strojní díly, kde je vyžadovaná vysoká úroveň přesnosti.
  • Firmu vlastní nadnárodní investiční fondy ze zemí bývalého Sovětského svazu. Podle databáze Prodata po 20 procentech akcií vlastní společnosti Dawnaly Investments Limited, Hayston Investments Limited, Martinley Holdings Limited, Nabara Holding Limited a Vitect Services Limited. Všechny mají sídlo na Kypru.
  • Server Info.cz letos v březnu uvedl, že akcionářské ovládání Vítkovice Steel vede k ruské státní rozvojové bance VEB. Mluvčí společnosti Jana Dronská ale informaci o ruských vlastnících odmítla, za pěticí kyperských akcionářů stojí podle ní podnikatelé z postsovětských republik, nikoliv z Ruska.
  • Firma je stoprocentním vlastníkem společnosti Steelandia, vlastní i přes šest procent akcií Ocelářské unie.
  • Předloni snížila ztrátu oproti roku 2019 o 213 milionů na 267 milionů korun, což byl její nejlepší hospodářský výsledek za poslední tři roky. Provozní zisk EBITDA dosáhl v roce 2020 „černé nuly.“ Za první tři čtvrtletí loňského roku vykázala firma čistý zisk 25 milionů korun.
  • Tradice Vítkovic sahá až do roku 1828, kdy byla založena Rudolfova huť, v níž bylo o dva roky později vyrobeno první zkujněné železo. V roce 1843 podnik převzala rodina Rotschildů. V roce 1868 začala spolupráce Rothschildů s obchodním domem Gutmannů, což vedlo v roce 1873 ke vzniku Vítkovické hornické a hutnické společnosti Rotschild-Gutmann. V roce 1889 byla založena vítkovická kovárna. Zároveň s rozvojem výroby oceli byly ve Vítkovicích budovány válcovací tratě. Předchůdkyně v současnosti provozovaných válcovacích tratí byly uvedeny do provozu v roce 1911.
  • V letech 1947 až 1961 byla do Vítkovických železáren začleněna řada znárodněných železářských závodů. V roce 1952 se osamostatnila Nová huť a v roce 1963 Hutní montáže. V roce 1979 byl vytvořen oborový podnik Vítkovice - železárny a strojírny KG, ke kterému bylo přidruženo dalších šest tuzemských strojírenských organizací. V roce 1981 se oborový podnik transformoval na koncern Vítkovice s generálním ředitelstvím ve Vítkovicích. Po likvidaci koncernu v polovině roku 1989 se Vítkovice - železárny a strojírny KG staly státním podnikem, a to až do začátku února 1992, kdy byla vytvořena akciová společnost Vítkovice.
  • Hutní a strojírenská společnost Vítkovice v roce 1998 po 162 letech skončila s vlastní výrobou surového železa. Poslední ze tří vysokých pecí vyhasla 30. září 1998. V roce 2001 firma vyčlenila svou hutní výrobu do akciové společnosti Vítkovice Steel a zůstala jí především strojírenská výroba. V roce 2005 stát prodal Vítkovice Steel ruské skupině Evraz Group za více než sedm miliard korun.
  • Skupina investorů, skrytých za společnostmi se sídlem na Kypru, koupila společnost v roce 2014. Ruské skupině Evraz za její českou divizi zaplatili celkem 287 milionů dolarů (přes 5,7 miliardy korun).
  • V roce 2015 společnost uzavřela ocelárnu. Vedení společnosti se dohodlo s krajským úřadem, že se neprodlouží platnost integrovaného povolení, ocelárna už neplnila zpřísněné ekologické podmínky ČR a EU. Provoz ocelárny, která vyráběla zhruba 100 let, skončil 30. září 2015. V ocelárně pracovalo před ukončením provozu na 300 lidí, část zaměstnanců tehdy odešla do důchodu a několik desítek přešlo do jiných provozů.

Video se připravuje ...
Další videa