Pátek 3. května 2024
Svátek slaví Alexej, zítra Květoslav
Oblačno, déšť 19°C

Putin obvinil Západ z jaderného vydírání, Rusko se zbraně „nebojí použít“. Expert: Útok nehrozí

Aktualizováno -
21. září 2022
12:07
Autor: Maxmilián Nový, Mii, ČTK, swp - 
21. září 2022
11:09

Nejen o částečné mobilizaci mluvil ruský prezident Vladimir Putin ve svém ranním projevu. Západ také obvinil z jaderného vydírání a vzkázal, že se Rusko zbraně nebojí použít. Podle vojenského analytika Lukáše Visingra nicméně v praxi jaderný útok nehrozí, Rusko by tím ničeho nedocílilo. „Na Ukrajině není ani žádný vojenský cíl, na který by mohli nějakou atomovku použít,“ řekl pro Blesk.

Putin v projevu v souvislosti s jaderným vydíráním zmínil ukrajinskou Záporožskou jadernou elektrárnu, kterou okupují ruské invazní síly, přičemž Kyjev a Moskva se vzájemně obviňují z jejího ostřelování. Obvinil dále vysoké představitele předních zemí NATO z prohlášení o „možnosti a přípustnosti použití zbraní hromadného ničení proti Rusku - jaderných zbraní“.

Šéf Kremlu zároveň pohrozil Západu ruskou reakcí. „Těm, kteří si dovolují taková prohlášení na adresu Ruska, chci připomenout, že naše země také disponuje různými prostředky ničení,“ uvedl Putin. „Pokud bude ohrožena územní celistvost naší země, použijeme všechny dostupné prostředky k ochraně našeho lidu - tohle není blafování,“ prohlásil šéf Kremlu. Rusko má podle něj dostatek zbraní na odpovídající reakci a nebojí se je použít. Oznámil také navýšení prostředků pro ruský zbrojní průmysl.

Analytik: Rusko by si jen pohoršilo

Podle Visingra nikdo za půl rok války už Putinovy jaderné výhrůžky nebere příliš vážně. „K čemu by jim to bylo? Ukrajinci by bojovali dál a proti Rusku by se obrátil celý svět včetně Číny. Všichni by je odřízli. Oni nemají žádnou cestu ven z toho. Dostali se sami do situace, která nemá dobré východisko,“ komentuje potenciální ruský jaderný útok na Ukrajinu.

Zamýšlí se nad tím, zda poslední Putinovy kroky povedou k velké vojenské porážce Ruska. „Už teď se v poslední době čím dál víc množí prognózy a varování, že tohle povede k rozpadu Ruska třeba na 20 států, z nichž polovička se bude ohánět jaderným arzenálem, a to už potom přestane být legrace,“ uvedl analytik.

Čína vyzývá k dialogu

Na slova o jaderném vydírání reagovalo i čínské ministerstvo zahraničí. Všechny strany by se měly pokusit najít řešení na bezpečnostní obavy protistrany, uvedl mluvčí ministerstva Wang Wen-pin podle agentury Reuters na pravidelném setkání s tiskem.

Video  Vladimír Putin vyhlásil částečnou mobilizaci obyvatelstva  - Videohub
Video se připravuje ...

Čína si ohledně více než půl roku trvající ruské invaze na Ukrajinu zachovává neutralitu. Pozornost ale vyvolala nedávná vyjádření po schůzce čínského prezidenta Si Ťin-pchinga s Putinem na summitu zemí Šanghajské organizace pro spolupráci v Samarkandu. Ruský prezident tehdy řekl, že „chápe obavy“ Číny kolem konfliktu na Ukrajině a slíbil, že Moskva udělá vše pro to, aby skončil co nejdřív.

16:29
Dnes

Ruské letectvo dnes opět bombardovalo druhé největší ukrajinské město Charkov. Po výbuchu klouzavé bomby přišla o život starší žena, dva senioři utrpěli zranění, ale bilance nemusí být konečná - další lidé mohou být pod troskami poničených domů, které nyní záchranáři prohledávají, uvedl server Ukrajinska pravda s odvoláním na šéfa oblastní správy Oleha Syněhubova a starostu Ihora Terechova.

Ruské bombardování poničilo několik objektů, v jednom podle gubernátora vypukl požár. Střepiny zasáhly také projíždějící tramvaj s cestující, ale nikdo nebyl zraněn.

15:25
Dnes

Chargé d´affaires ruského velvyslanectví, který byl předvolán na německé ministerstvo zahraničí, „kategoricky odmítl obvinění ze zapojení ruských státních struktur do uvedeného případu a činnosti skupiny ART28 obecně jako nedoložený a neopodstatněný“, uvedlo ruské velvyslanectví v Berlíně podle agentury TASS. „Demarši německého ministerstva zahraničí pokládáme za další nikoliv přátelský krok, který má podnítit v Německu protiruské nálady a vést k další destrukci rusko-německých vztahů,“ dodalo velvyslanectví.

14:52
Dnes

Ruská armáda letos na Ukrajině dobyla území o rozloze 547 kilometrů čtverečních, řekl dnes podle agentur ruský ministr obrany Sergej Šojgu. Tvrdil také, že ukrajinské jednotky ustupují po celé délce fronty. Toto vyjádření nelze v podmínkách válečného konfliktu ověřit.

„Uskupení ruské armády pokračují v prolamování systému opěrných bodů nepřítele podél celé linie dotyku,“ prohlásil ministr podle agentury Interfax na schůzce vedení resortu obrany. Ukrajinské jednotky jsou podle něho nuceny opouštět pozice a ustupovat.

Šojgu řekl, že za poslední dva týdny ruská armáda dobyla tři obce v Doněcké oblasti na východě Ukrajiny: Novobachmutivku, Semenivku a Berdyči. Zmíněných 547 kilometrů čtverečních získaného ukrajinského představuje o něco více než je rozloha českého hlavního města. Praha se rozkládá na 496 kilometrech čtverečních.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa