Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Válka vstupuje do kritické fáze, nesmíme polevit v podpoře Ukrajiny. Stoltenberg burcuje státy NATO

Autor: ČTK - 
9. září 2022
14:56

Spojené státy chtějí pomoci Ukrajině, aby si vydobyla co nejlepší pozici do možných vyjednávání o ukončení války s Ruskem. Po setkání s generálním tajemníkem NATO Jensem Stoltenbergem to dnes řekl americký ministr zahraničí Antony Blinken, který ocenil tento týden zahájenou ukrajinskou ofenzivu. Podle šéfa Severoatlantické aliance vstupují boje na Ukrajině do kritické fáze a NATO nesmí polevit v podpoře Kyjeva.

Blinken dorazil do Evropy v době, kdy se Washington snaží pomoci udržet jednotnou podporu Ukrajiny mezi evropskými spojenci potýkajícími se s ekonomickými a společenskými problémy zejména kvůli nebývale rostoucím cenám a nejistým dodávkám energií.

„V současnosti nevidíme od Ruska žádné náznaky toho, že by se chtělo vážně angažovat v diplomatických jednáních. Ale až ta chvíle přijde, Ukrajina musí být v nejlepší možné pozici,“ prohlásil Blinken po jednání se Stoltenbergem v bruselské centrále NATO.

Blinken ocenil postup, který podle ukrajinského generálního štábu tento týden dosáhla ukrajinská armáda v Charkovské oblasti na východě země. V současné situaci se podle něj projevuje zcela rozdílná morálka ukrajinských a ruských vojáků. Šéf americké diplomacie nicméně podotkl, že je předčasné soudit, jak se situace vyvine.

Stejně jako Blinken i Stoltenberg hovořil o nutnosti Ukrajinu dále vojensky podporovat.

„Cena, kterou platíme my, se určuje penězi. Cena, kterou platí Ukrajinci, se počítá v lidských životech,“ prohlásil norský politik. Spojenci by podle něj bez ohledu na složitou ekonomickou situaci neměli zapomenout Kyjev dále podporovat. Pokud by totiž ruská agrese uspěla, zaplatili by v budoucnu mnohem vyšší cenu, dodal Stoltenberg.

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Až nyní končí příběh Sovětského Svazu. Putin tuto válku nepřežije, říká analytik Svárovský  - Markéta Volfová, Lukáš Červený
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa