Čtvrtek 18. dubna 2024
Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav
Oblačno, déšť 9°C

Černý scénář pro Ukrajinu: Kdo místo Zelenského, pokud padne?

Autor: ula - 
9. března 2022
11:44

Z prezidenta Volodomyra Zelenského se během ruské invaze stal národní hrdina. Odmítá se evakuovat ze své země, Čečensko na něj vyslalo elitní zabijáky, podle posledních zpráv přežil už 3 atentáty. Co se ale stane, pokud ukrajinský prezident zemře? Podle Fox News mají ukrajinští lídři údajně jasno, kdo v tomto případě povede zemi dál.

Ministr zahraničí USA Antony Blinken řekl, že ukrajinští představitelé mají připravený plán pro případ, že by byl prezident Volodymyr Zelenskyj zabit.

„Ukrajinci mají připravené plány, o kterých nebudu mluvit a nebudu zmiňovat žádné podrobnosti, aby tak či onak bylo zajištěno to, co nazýváme kontinuita vlády. A nechme to tak,“ uvedl v neděli Blinken v pořadu stanice CBS Face the Nation. Blinken také vyjádřil obdiv prezidentovi Ukrajiny a dodal, že vedení země od začátku konfliktu bylo „obdivuhodné“.

Povede Ukrajinu Američan?

„Vůdcovství, které prokázal prezident Zelenskyj, prokázala celá vláda, je obdivuhodné. Byli ztělesněním tohoto neuvěřitelně statečného ukrajinského lidu,“ řekl Blinken.

Podle ukrajinské ústavy je předseda parlamentu nástupcem prezidenta, pokud by se hlavě státu něco stalo. Předsedou parlamentu, který se nazývá Rada, je momentálně Ruslan Stefanchuk.

Blinkenovy náznaky přicházejí poté, co se objevila zpráva, že američtí představitelé a spojenecké národy diskutují o tom, kdo zastoupí prezidenta Ukrajiny v případě, že bude Zelenskyj zabit nebo zajat.

19:30
Dnes

Německá policie ve středu v Bavorsku zatkla dva muže s německým a ruským občanstvím, kteří podle vyšetřovatelů chystali sabotážní akce s cílem narušit německou podporu Ukrajině. Jsou podezřelí i ze špionáže a jeden z nich také ze členství v teroristické organizaci. O případu dnes informovalo německé nejvyšší státní zastupitelství, podle něhož oběma mužům hrozí trest odnětí svobody ve výši až deseti let. Německé ministerstvo zahraničí si kvůli případu předvolalo ruského velvyslance. Ruská ambasáda v Berlíně označila případ za zjevnou provokaci s cílem rozdmýchat protiruské nálady.

18:36
Dnes

Unijní lídři si podle premiéra Petra Fialy (ODS) uvědomují, že vliv Ruska v EU je prokazatelný a že je potřeba mít se na pozoru. Řekl to po summitu v Bruselu.

18:15
Dnes

Polská policie ve středu zadržela muže, který je podezřelý, že se ruské vojenské rozvědce GRU snažil pomoci s případným atentátem na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského. Dnes o tom na svých internetových stránkách informovala polská prokuratura. Hrozí mu až osm let vězení.

Podle vyšetřovatelů Pawel K. dal najevo, že je ochotný spolupracovat s GRU, a navazoval kontakty s ruskými občany, kteří jsou „bezprostředně zapojení do války na Ukrajině“. Polská prokuratura uvedla, že mezi jeho úkoly patřilo sbírat informace o zabezpečení vojenského letiště Rzeszów-Jasionka na jihovýchodě Polska a předávat je GRU. To prý mělo Rusům pomoci při plánování možného atentátu na ukrajinského prezidenta Zelenského.

Zobrazit celý online

Američtí představitelé údajně naléhali na Ukrajince, aby nedovolili vysokým úředníkům zdržovat se na jednou místě příliš dlouho a aby se přesunuli mimo hlavní město Kyjev, uvedl The New York Times s odkazem na osobu, která byla o rozhovorech informována.

Zelenskyj zůstal během invaze v Kyjevě a v pátek rozptýlil fámy, že uprchl ze země. USA a spojenecké národy by také rády viděly, jak ukrajinští představitelé zřídí místo pro vedení mimo Kyjev. Jednou z možností bylo prezidentské sídlo v ukrajinských Karpatech, ale není známo, zda je tam protibombový kryt nebo jiná bezpečnostní opatření.

Video  Rusko válku nevyhraje. Ukrajinistka promluvila o naději i nečekané proměně Zelenského  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa