Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Rusové otevřeli místo McDonald's vlastní řetězec: Vkusno & točka kopíruje burgery i prostředí

Aktualizováno -
12. června 2022
14:40
Autor: ČTK - 
12. června 2022
12:00

V Moskvě a okolí se dnes znovu otevírá prvních 15 bývalých restaurací řetězce McDonald's. Mají jiného majitele a ponesou nový název Vkusno & točka (Chutně & tečka). Firma to podle agentury Reuters uvedla ve svém dnešním sdělení. Společnost McDonald's v květnu oznámila, že se kvůli válce na Ukrajině z Ruska stahuje.

Dalších 50 poboček se otevře v pondělí, uvedla Vkusno & točka. Do konce června se jejich počet zvýší na zhruba 200 a do pěti až šesti let plánují mít tisícovku restaurací po celém Rusku.

Restaurace zákazníkům nabídnou přejmenované hamburgery. Zprvu v nich nebudou k dispozici všechna menu, protože jsou potíže s logistikou a balením, uvedl podle webu EurAsia Daily generální ředitel přejmenovaného řetězce v Rusku Oleg Parojev. V nabídce tak není na příklad hamburger Big Mac či dezert McFlurry, místo nich ale nabídne jeho firma náhražky. Už v pátek společnost představila nové logo složené z kruhu a dvou čar, což má představovat hamburger a dva hranolky.

Restaurace se znovu otevírají na Den Ruska, což je nejmladší ruský svátek. V tento den v roce 1990 byla na Prvním sjezdu lidových poslanců Ruské federace schválena Deklarace o státní svrchovanosti Ruské sovětské federativní socialistické republiky.

„Naším cílem je, aby naši hosté nepostřehli rozdíl ani v kvalitě ani v prostředí,“ citovala stanice BBC Parojeva. Velkou frontu stovek zákazníků, která se ale nedala srovnat s davy při otevření v roce 1990, kdy se na vstup čekalo hodiny, vítal na slavné bývalé první pobočce McDonald's na moskevském Puškinově náměstí slogan „Jméno se mění, láska zůstává“.

Vnitřek restaurace podle agentury AP připomíná dvojče svého bývalého já. Jsou v něm dotykové obrazovky pro zadávání objednávek a pracovníci na přepážkách mají na sobě známé košile s límečkem. Složení hamburgerů se podle nového majitele nezměnilo.

Dvojitý cheeseburger stojí 129 rublů (52 Kč) a rybí fishburger je za 169 rublů (68 Kč). Patnáctiletý Sergej nepozoruje v nabídce oproti minulosti velký rozdíl. „Chuť zůstala stejná,“ citovala ho agentura Reuters, když si dával kuřecí burger a hranolky. „Cola je jiná, ale na burgeru se opravdu nic nezměnilo,“ dodal ruský mladík.

Slavnostní otevření narušil podle BBC jeden muž. Vykřikoval „Vraťte zpátky Big Mac“ a držel ceduli vyzývající k návratu klasiky McDonald's. Personál restaurace ho rychle vyvedl.

18:47
28. 4. 2024

Velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj upozornil, že ukrajinská armáda pozoruje hromadění a přeskupování ruských vojsk u Charkova, druhého největšího města Ukrajiny vzdáleného jen asi 30 kilometrů od ruské hranice. Charkov se v posledních měsících stává častým terčem vzdušných útoků a podle Ukrajiny se Rusové toto město s 1,3 milionu lidí snaží učinit neobyvatelným.

„V nejvíce ohrožených oblastech byla naše vojska posílena dělostřelectvem a tankovými jednotkami,“ uvedl Syrskyj.

Nový pozemní útok z Ruska naopak podle armádního velitele nyní nehrozí v Sumské a Černihivské oblasti na severu Ukrajiny.

16:43
28. 4. 2024

Ruské soudy o víkendu uvalily vazbu na dva novináře, kteří podle nich spolupracovali s týmem opozičního politika Alexeje Navalného při výrobě videí publikovaných na YouTube a odhalujících korupci ve špičkách ruské politiky. Oba novináři, kteří také spolupracovali se západními tiskovými agenturami, jsou obvinění z účasti v extremistické organizaci. Jak Konstantin Gabov, tak Sergej Karelin obvinění odmítli, ve vazbě ale zůstanou přinejmenším dva měsíce a v případě odsouzení jim hrozí až pět let ve vězení, uvedla AP.

Už dříve úřady zakázaly Navalného Fond boje pro korupci jako extremistickou organizaci, což znamená, že postih hrozí i spolupracovníkům. Většina z nich odešla do exilu, ostatní byli uvězněni, připomněla agentura AFP.

Případy Gabova a Karelina spojila se stupňováním tlaku ruských úřadů na nezávislá a zahraniční média. Po rozpoutání války proti Ukrajině se režim snaží rozdrtit jakýkoliv odpor a umlčet veškerý nesouhlas. Karelin spolupracoval s AP, která nad jeho zadržením vyjádřila „hluboké znepokojení“. Gabov jako nezávislý producent příležitostně spolupracoval s agenturou Reuters.

15:57
28. 4. 2024

„Situace na frontě se vyostřila,“ uvedl velitel ukrajinské armády Oleksandr Syrskyj. „Situace se dynamicky měnila - v některých oblastech měl nepřítel taktické úspěchy a v některých oblastech se nám podařilo zlepšit taktické postavení našich jednotek,“ napsal na Telegramu.

Podle Syrského je pro ukrajinská vojska nejsložitější situace západně od Avdijivky a Marjinky, kde se ruské síly snaží prodrat ve směru na Pokrovske a Kurachove.

„Jednotky Ozbrojených sil Ukrajiny se přesunuly na nové linie západně od Berdyči, Semenivky a Novomychajlivky (...) Celkově nepřítel dosáhl v těchto oblastech určitých taktických úspěchů, ale nepodařilo se mu získat operační převahu,“ uvedl velitel ukrajinské armády s tím, že ukrajinská vojska se ústupem snaží udržet svou bojeschopnost.

Kompletní online

Před oznámením odchodu z Ruska působil McDonald's v této zemi více než 30 let. První ruskou restauraci otevřel gigant rychlého občerstvení v lednu 1990 v Moskvě a tehdy byla pokládána za symbol a klíčový okamžik otevírání ekonomiky Sovětského svazu v době, kdy se blížil konec studené války.

Společnost McDonald's dočasně zastavila činnost v Rusku v březnu, necelé dva týdny po ruské invazi na Ukrajinu. Minulý měsíc oznámila, že Rusko opustí kvůli humanitární krizi a kvůli nepředvídatelnému provoznímu prostředí způsobenému válkou.

Video  Zeman ostře: Putin před soud! Rozloučení s Abrhámem. A Shakira v Česku s manželem  - Bára Horáková, Lukáš Červený, reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa