Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C

Pokusy o útěk a falešná manželství: Zoufalí ruští vojáci vymýšlí kličky. Přerušili jim i dodávky vody

Autor: tsv - 
12. června 2022
05:00

Zoufalí a demoralizovaní ruští vojáci se snaží utéct z fronty na Ukrajině a vymýšlejí kreativní důvody pro návrat domů. Podle ukrajinské rozvědky se někteří dokonce pokouší uzavírat falešné manželské sňatky. Okupanti v první linii se ocitli bez dodávek vody, z odposlechnutého hovoru navíc vyplynulo, že musí nosit nevhodné uniformy určené pro chladné zimní počasí.

Podle ukrajinských i západních analytiků se od propuknutí invaze morálka ruských vojáků jen zhoršuje, což v posledních dnech potvrdily nahrávky odposlechnutých hovorů. Mnozí okupanti se dosud pokusili utéct zpět na území Ruska hned několikrát, většina z nich ale neúspěšně. Členové armády „nemají žádné možnosti“, říká v získaném záznamu voják svému příteli.

„Buď se necháš zranit, zabít, nebo tě odvolá oficiální rozkaz,“ vyjmenoval muž a přiznal, že se ve snaze utéct pokusil zorganizovat falešný sňatek. „Už jsem řekl jedné své kamarádce, aby šla na úřad podat žádost o povolení a že jim o tom tady řeknu. Řekla, že ani náhodou, že to nepřipadá v úvahu. Všichni tady se snaží přijít na způsob, jak se odsud dostat, ale žádný způsob není.“ Nahrávku získala a zveřejnila Služba bezpečnosti Ukrajiny (SBU).

S kanystrem do Bělgorodu

Na audio záznamu nahraném ukrajinským ministerstvem obrany říká jiný voják své rodinné příbuzné, že většina mužů v jeho jednotce odmítá bojovat a „snaží se vrhat přes ruskou hranici“. „Právě teď tu 10 lidí připravuje dodávku,“ pokračoval. „Pokud dojde na nějaké s*ačky, okamžitě naskočí do dodávky a vyrazí směrem k Bělgorodu.“

„Mají tam kanystr nafty, který naložili do karga,“ říkal voják ženě. „Už jsem s nimi mluvil, a když už, tak mě naberou po cestě a vyrazím s nimi.“ Minulý měsíc ruský soud nařídil propuštění stovky důstojníků Národní gardy potom, co odmítli bojovat na Ukrajině.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Kompletní online

Bez vody a vhodného oblečení

V reakci na pokles motivace vojáků armádní velitelé v posledních týdnech zpřísnili podmínky pro odjezdy domů, informoval server DailyMail. Podmínky v první linii se přitom dál zhoršují, podle dalšího odposlechnutého hovoru vojákům došla voda poté, co jim byly odpojeny veškeré dodávky.

„Sedíme tu bez vody. Poslední dobou je horko. Teď tu je vedro a chlapi sedí v šoku, morálně zdeptaní,“ říká na záznamu jeden z okupantů. Ten stejný voják se zároveň zmínil o nevhodném oblečení. Členové armády jsou nuceni dál nosit uniformy dělané pro zimní měsíce.

Video  EU se shodla, další embargo pro Rusko. Zagorovou oživovali! A bankovní revoluce  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa