Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Ukrajinci ukázali tváře násilníků ze „sklepa smrti“. V temnotě měli trýznit 300 lidí včetně dětí

Autor: for - 
8. června 2022
18:02

Každým dnem se z Ukrajiny valí zprávy o dalších ruských válečných zločinech. Generální prokurátorka Iryna Venediktová nyní sdílela osud 300 civilistů, kteří byli vězněni ve sklepě smrti v Jahidne a s příběhem lidí sdílela i tváře 9 Rusů, kteří stáli za jejich uvězněním. Prosí nyní veřejnost, aby na prokuraturu zasílali důkazy jejich činů, pokud je mají. 

Generální prokuratorka Iryna Venediktová a černihovská oblastní prokuratura identifikovala 9 ruských vojáků, kteří pro obyvatele vesnice Jahidne zřídili „sklep smrti“. Venediktová sdílela tváře násilníků na svém facebooku společně s osudy uvězněných. 

Tzv. sklep smrti vznikl poté, co ruští okupanti ovládli oblast. Místní byli vyhnáni z úkrytů a byli donuceni se svléknout venku v chladu. „Hledali vlastenecké tetování i vojenské spodní prádlo,“ popisuje Venediktová. Následně nahnali všech 300 zadržených do tmavého a vlhkého sklepa místní školy, kde tito zajatci pomalu umírali.

„Byli drženi v žalostných podmínkách. Bylo zde dusno, vlhko, tma a byli zde o hladu a žízni a v otřesných hygienických podmínkách. Od 9. března do 28. března zde zemřelo 10 civilistů,“ pokračuje prokurátorka v příspěvku. Záznamy o úmrtí byly vedené přímo ve sklepě. 

Nejmladší vězeň byl v době uvěznění starý 1,5 měsíce, nejstarší si naopak pamatuje již 93 zim. Dohromady bylo uvězněno 77 dětí. 

Prokurátorka odhalila jména ruských násilníků ze sklepa smrti. Prokurátorka odhalila jména ruských násilníků ze sklepa smrti. | Facebook/Iryna Venediktová

Venediktová nyní volá po spravedlnosti a zveřejňuje jména i fotografie devíti Rusů, kteří zde Ukrajince drželi. Žádá pak o pomoc veřejnost, aby pomohla shromáždit důkazy proti těmto násilníkům, kteří civilisty používali i jako živý štít. 

Rusové ze sklepa smrti

  • Sin-ool Suwan – velitel 1. minometné čety minometné baterie HCH 55115 Ruská federace 
  • Aigarim Mongush – soukromá 3. minometná četa 2. minometné baterie vch 55115 RF
  • Naziti Mongush – seržant 2. minometné čety 2. minometné baterie vč 55115 RF
  • Eresu Ooržak – гоfrátor 3. minometné čety 2. minometné baterie č 55115 RF
  • Arian Hertek – vojín 2. minometné čety 2. minometné baterie vch 55115 RF
  • Sayan Khomushko – vojín 2. minometné čety 2. minometné baterie vch 55115 RF
  • Chayan Chinan – voják 2. minometného praporu 2. mechanizované – brigády vojenské jednotky 55115 Ruské federace
  • Kezhik-ool Shaktar-ool – voják 1. minometného praporu 2. mechanizované brigády vojenské jednotky 55115 Ruské federace
  • Ivan Oorzhak – voják 3. minometného praporu 2. mechanizované йсь brigády vojenské jednotky 55115 RF 

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa