Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Zaútočí Rusko na Moldavsko? Občanům chodí dezinformační SMS a vlády varují před hybridní válkou

Autor: tsv - 
29. dubna 2022
05:00

Rusové si zřejmě brousí zuby na Moldavsko, varovaly ukrajinské a moldavské úřady. Napětí eskalovalo poté, co začaly Moldavanům z Podněstří přicházet dezinformační SMS zprávy informující o blížícím se útoku ukrajinských bezpečnostních složek, které budou vraždit moldavské civilisty. Ti mezitím poskytují své domovy ukrajinským uprchlíkům a sami se stali svědky hned několika útoků na jejich území, mnozí se proto obávají, že v době války zaujali „špatnou pozici“, když se postavili na stranu Ukrajiny. Lživé SMS zprávy mohou podle některých připravovat půdu pro ruskou invazi.

„Služba bezpečnosti Ukrajiny silně doporučuje evakuaci civilistů do bezpečnějších oblastí. Chtěli bychom vás ujistit, že Služba bezpečnosti Ukrajiny nebude ubližovat mírumilovným občanům, ale ti, kteří zůstanou ve městě, budou považováni za členy sabotážních skupin a budou bez varování eliminováni,“ píše se v SMS zprávě, která v minulých dnech přišla občanům Podněstří ovládaného ruskými separatisty.

Zprávy byly odeslány z neznámého čísla a pravděpodobně se jedná o ruskou dezinformační kampaň, která má za cíl rozsévat strach mezi Moldavany.

Na špatné straně konfliktu

Ukrajinské i moldavské úřady nedávno varovaly před plánovaným ruským útokem, kterým chce federace údajně destabilizovat tamní prozápadní vládu. „Může se objevit mnoho provokací, takže tomu nevěřím. Zpráva od neznámých lidí není tím nejdůvěryhodnějším zdrojem informací,“ řekl k SMS zprávě jeden z jejích příjemců. Místní se nyní obávají, že okupantská armáda zatáhne Moldavsko do probíhající války s Ukrajinou.

„Nechceme to. Uprchlíky ubytováváme ve svých domovech, pomáháme lidem. A bojíme se, že na naše území přijde válka,“ svěřil se příjemce zprávy. Rusko teď na Moldavsko zřejmě plánuje hybridní útoky, tedy kombinaci typických armádních útoků a nové formy války, teroristických útoků a nahodilého násilí bez předem konkretizovaného cíle.

22:57
24. 4. 2024

Vážení čtenáři, 

pro dnešek končíme zpravodajství z rusko-ukrajinského konfliktu. Aktuální informace v online reportáži vám přineseme opět zítra. 

22:27
24. 4. 2024

Drazí čtenáři, online zpravodajství k Ukrajině se odmlčí. Přejeme dobrou noc, na shledanou zítra.

22:25
24. 4. 2024

Ukrajinská vláda přijala rozhodnutí, podle něhož muži ve věku od 18 do 60 let budou moci získat cestovní pasy pouze na území Ukrajiny. Informovala o tom dnes agentura Reuters, podle níž Kyjev dále zpřísnil pravidla mobilizace. O den dříve ukrajinské ministerstvo zahraničí oznámilo pozastavení konzulárních služeb pro muže v branném věku, kteří pobývají v zahraničí, a to do 18. května.

Tou dobou podle ukrajinské diplomacie vstoupí v platnost nový zákon, jenž mění pravidla mobilizace vyhlášené na Ukrajině před více než dvěma lety v reakci na ruskou invazi. Jeho hlavním úkolem je podle médií podchytit všechny muže podléhající branné povinnosti a aktualizovat jejich údaje, což má úřadům zjednodušit povolávání do armády.

Norma předpokládá, že Ukrajinci žijící bez vojenských dokladů v zahraničí si nebudou moci zařídit nový pas či získat konzulární služby.

Kompletní online

Útoky na ministerstvo mluví jinak

„Plánují destabilizovat Moldavsko,“ uvedl ukrajinský důstojník inteligenční agentury potom, co Ukrajina získala kamerové záběry špionů a agentů ruské Federální služby bezpečnosti (FSB).

V Podněstří v tuto chvíli trvale pobývá asi 1 500 ruských vojáků a z oblasti by se velmi snadno mohla stát nová základna pro další útoky na okupovanou Ukrajinu. Podle důstojníka může destabilizační akce vyvrcholit 9. května, kdy Moskva každoročně slaví Den vítězství, tedy výročí výhry nad nacisty v druhé světové válce.

„Rusko může napadnout Moldavsko každou chvíli. Tuhle možnost mají na stole,“ varoval nejmenovaný důstojník. Mluvčí Kremlu Dmitry Peskov tvrzení negoval a označil ho za „falešné“, proti jeho výroku ale vypovídá série útoků na Podněstří, ke kterým došlo v posledních dnech. Mezi ně patří například zničení dvou rádio vysílačů, útok na moldavskou vojenskou jednotku a výbuchy na zdejším ministerstvu státní bezpečnosti, uvedl server DailyMail.

Video  Chudoba nehrozí: Prouza radí Čechům, jak se připravit na těžší časy  - Pavlína Horáková
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa