Neděle 28. dubna 2024
Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert
Polojasno 22°C

Záporožskou novinářku Irinu unesli Rusové: Údajně ji odvlekli do strašlivé mučírny v Doněcku!

Autor: jel - 
31. března 2022
12:16

Podle posledních strašlivých zpráv ruští okupanti zajali ukrajinskou novinářku Irinu Dubčenkovou ze Záporožské oblasti. Byla zatčena 26. března v rodné obci Rozivka a vojákům ji předali místní obyvatelé. Zřejmě byla převezena do Doněcku, kde údajně skončila v jedné z nejhorších mučíren. Blízcí o ni mají obrovský strach. Sestra Alexandra vydala smutné prohlášení.

O únosu Iriny Dubčenkové jako první informoval na sociální síti jiný novinář, Yakov Noskov. V rodném městě žena zůstala kvůli staré babičce, o kterou se starala. Svou tříletou dcerku Irina naštěstí stihla poslat ke svým rodičům do Záporoží jen o několik dní dříve, než byla Rusy zatčena.

Novinářka je obviněna z podpory a ukrývání ukrajinské armády. Údajně ukrývala zraněného ukrajinského vojáka. Podle Noskova ji okupantům předali místní obyvatelé a byla převezena do Doněcku, kde má proběhnout „vyšetřování“.

Irinina sestra Alexandra zveřejnila v úterý video, v němž promluvila o strašné události. „26. března jsme se s Irou spojili naposledy. V telefonickém rozhovoru řekla, že ozbrojení členové Doněcké lidové republiky přišli do jejího domu udělat prohlídku,“ popisuje Alexandra na videu se slzami v očích. „Moji rodiče se vydali do Rozivky, aby ji vyzvedli. 28. března přijeli do Rozivky, ale Ira tam nebyla. Ptali se všech, zda nevědí, co se s ní stalo. Nikdo jim ale nic neřekl,“ doplnila mladá žena s tím, že rodiče šli nakonec do hlavního štábu ruských vojáků, kde jim takzvaný „velitel“ Rozivky sdělil, že novinářka byla odvezena do Doněcku k „výslechu“. „Když přišli do domu, viděli tam věci malého dítěte, sestra jim potvrdila, že má dceru. Nebýt dítěte, byla by zastřelena na místě,“ uvedla Alexandra. Ve videu žádala prezidenta Ukrajiny, mezinárodní organizace i všechny Ukrajince, aby pomohli dostat její sestru zpět domů.

Odvedli ji do mučírny!

„Irina je kolegyně a kamarádka mojí maminky. Je to novinářka a má malé dítě, to je naštěstí nyní v bezpečí s prarodiči v Záporoží, ale Irina byla unesena. Každého, kdo ji znal, to šokovalo,“ sdělila Blesku novinářka Aharkovová. „Co je ještě neuvěřitelnější, je to, že byla odvedena do Doněcku, do jedné z nejhorších mučíren, z níž lidé buď nevyjdou živí, anebo vyjdou zmrzačení. Samozřejmě o ni máme velký strach,“ dodala.

Rusové se na Ukrajině od začátku invaze dopustili už 148 trestných činů na novinářích. Dochází k vraždám, únosům, ublížením na zdraví, ale také k zastrašování, vyhrůžkám a kybernetickým útokům. O tom, jak to v současné ukrajinské redakci funguje, promluvil v rozhovoru pro Blesk redaktor Erik Brinza. Rozhovor s ním si můžete přečíst zde. Jejich redakce dostala anonymní dopis, který byl údajně od ruské Federální služby bezpečnosti.

9:41
Dnes

Za poslední den ztratil protivník 1096 lidí, 11 tanků, 20 obrněných vozidel, 22 dronů a další, informuje generální štáb Ozbrojených sil Ukrajiny v ranním hlášení. Čísla nelze nezávisle ověřit.

08:37
Dnes

Ruské ostřelování téměř dvou desítek obcí v Chersonské oblasti a také samotného Chersonu si vyžádalo tři zraněné, uvedl na Telegramu šéf oblastní správy Oleksandr Prokudin. Ruská armáda zasáhla obytné čtvrti, konkrétně poškodila dvě výškové budovy, osm soukromých domů, vysokoškolské zařízení a objekt kritické energetické infrastruktury.

07:45
Dnes

Ruský dronový útok v noci na dnešek těžce poškodil hotel v jihoukrajinském městě Mykolajivu, oznámil na sociální síti šéf správy stejnojmenné oblasti Vitalij Kim. Rekreační objekt začal hořet, zprávy o zraněných či obětech nyní nejsou. Podle ruských médií okupační síly v Mykolajivu zasáhly loděnici a hotel, kde byli ubytováni "britští žoldnéři".

Zobrazit celý online

Video  Chtějí Rusové zmást Ukrajince? Zemanova šokující milost. A pro Terezu H. přijel otec.  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa