Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 22°C

Český dobrovolník Filip bojuje na Ukrajině: „Vojáci tu jdou na jatka!“

Autor: rix - 
31. března 2022
05:00

Ukrajinským jednotkám se rozhodl pomoci i český voják Filip. Stal se členem dobrovolnického praporu a slouží v okolí města Irpiň. Jak uvedl, situace na místě je „pořádný rock'n'roll“. Když si nedáte pozor, můžete rychle skončit, popsal děsivou realitu. Rusové podle něj Kyjev nedobyjí a nenaplnili představu o jedné z nejlepších armád světa. 

„Kousíček od Mykolajeva mám rodinu, své příbuzné. Bratrance mám na frontě na Donbasu,“ vysvětlil Filip, proč narukoval jako dobrovolník na Ukrajinu. Jak uvedl, chtěl Ukrajině pomoct. „Vycvičit civilisty, vést obranu nebo protiútoky,“ popsal. V zemi potkává i další Čechy. „Potkal jsem českého osmnáctiletého klučinu,“ uvedl s tím, že na Ukrajině jsou další krajané, se kterými ale není v kontaktu. 

FIlip, který se pohybuje především v Irpini, popsal situaci na místě jako pořádný rock'n'roll. „Celý den rakety nebo dělostřelectvo. Když si nedáváte pozor, můžete hodně rychle skončit,“ zdůraznil pro Českou televizi. Na frontě podle něj válčí z většiny jen branci. „Ti lidé jdou na jatka, to je celé,“ popsal. 

Potvrdil informace o tom, že samotná Irpiň je pod nadvládou Ukrajinců. S těmi si prý i přes jazykovou bariéru dobře rozumí. „Část z nich byla za prací v Čechách,“ uvedl s tím, že drobné znalosti češtiny mají. Problém je podle něj ten, že neumí dobře zacházet s technikou. „Mají ale kuráž, odvahu a odhodlání. To je pro ně klíčové,“ podotkl. Naopak Ruská armáda podle něj nenaplnila představu o jedné z nejsilnějších armád světa. 

„Taková armáda by neostřelovala civilní cíle. Pochopím vedlejší ztráty, ale aby byl mířený útok přímo na čtyřicet civilistů, kteří utíkají přes řeku, takhle se silná armáda nechová,“ vysvětlil. Filip zdůraznil, že Rusové nemají na to dobýt Kyjev. „Tím jsem si naprosto jistý. A pokud nepadne Kyjev, nepadne Ukrajina,“ dodal s tím, že válka podle něj skončí patem. „Dokud Rusům nedojdou náboje, tak tu prostě budou, to si myslím já,“ zakončil rozhovor s reportérem České televize. 

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

21:09
28. 4. 2024

Jevhenija Vološčuková a Oleksij Pergamenščuk v Kyjevě malují drony pro ukrajinské vojáky. Vyzdobili jich už desítky, namalovali je v tradičním ukrajinském stylu zvaném Petrykivka a poslali je armádě.

20:12
28. 4. 2024

Ukrajina a Spojené státy vedou jednání o dvoustranné bezpečnostní dohodě, řekl dnes ve svém pravidelném večerním videoposelství ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Cílem podle něj je, aby šlo o „nejsilnější“ z dohod, které Kyjev v posledních měsících uzavřel se svými spojenci. Informovala o tom dnes agentura DPA.

„Již pracujeme na konkrétním textu,“ řekl Zelenskyj. „Pracujeme také na vymezení konkrétní výše podpory pro letošní rok a pro příštích deset let,“ dodal s tím, že jde o vojenskou, finanční a politickou podporu a rovněž podporu společné výroby zbraní.

Zelenskyj neupřesnil, kdy by mohla být dohoda mezi Kyjevem a Washingtonem podepsána. Řekl však, že má být „příkladná“ a bude „odrážet sílu amerického vedení“.

Zobrazit celý online

Video  Mírové jednání v Turecku, chtěli Abramoviče otrávit? A Mynářovi shořel podnik  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa