Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Děsivé svědectví: Rusové mi zastřelili manžela a pak mě znásilnili před naším synem, říká Ukrajinka

Autor: pma - 
30. března 2022
12:09

Britský deník The Times v minulých dnech popsal děsivý případ Ukrajinky Natalye. Ta se deníku svěřila, že byla počátkem března brutálně znásilněna dvěma opilými ruskými vojáky poté, co zastřelili jejího manžela. K znásilnění mělo dojít přímo v domě rodiny a všemu musel údajně přihlížet i čtyřletý syn.

O tom, že jsou na válkou zmítané Ukrajině ruští vojáci agresivní a suroví i mimo bitevní pole, se v minulosti už spekulovalo. Teď jeden konkrétní případ popsal britský deník The Times. Tomu se svěřila Ukrajinka, jejíž skutečné jméno redakce z důvodů bezpečnosti nechtěla zveřejnit, a tak ji říká Natalya. Příběh převzal i server Novinky.cz.

9. března se do jejich vesnice na předměstí Kyjeva měli dostat ruští vojáci. Přestože Natalya měla na domě vyvěšena bílá prostěradla jako signál, že v domě jsou civilisté, Rusové si nebrali servítky. Již den předtím nařídili okupanti rodině vyjít s rukama nad hlavou a zřejmě z nudy zastřelili jejich psa. Natalya popsala, že byli zjevně opilí a pokusili se odjet s autem, které měla rodina před domem. To se jim ale nepovedlo, tak odešli po svých. Jenže tím hrůzy pro rodinu neskončily.

Drž hubu nebo bude tvůj mozek na stěně!

Okupanti se k domu vrátili hned za několik hodin. „Manžel vyšel ven, aby se podíval, co se děje. Slyšela jsem zvenku jeden výstřel, zvuk brány a následně kroky v domě. Byl to Romanov s mladším vojákem,“ popsala podle Novinek Natalya. „Ten mi řekl, že zastřelil mého muže, protože byl nacista. Namířil na mě zbraní a řekl mi, ať držím hubu, nebo moje dítě uvidí mozek své matky všude na stěnách,“ doplnili šokující zpověď Ukrajinka.

Natalya deníku přiznala i další a velmi traumatizující podrobnosti. Oba vojáci, zjevně posilnění alkoholem z Ukrajinky strhli oblečení a oba ji opakovaně několik hodin znásilňovali. „Vůbec je nezajímalo, že můj čtyřletý syn brečí vedle v kotelně, maximálně mi řekli, abych ho šla uklidnit a vrátila se. Ponižovali mě a celou dobu na mě mířili zbraní,“ přiznala Natalya. Znásilňování trvalo několik hodin, vojáci prý jednou odešli a po pár minutách se vrátili znovu, zřejmě ještě více posilněni alkoholem.

Mrtvého otce čtyřletý syn nepoznal

Po dalších pár desítkách minut okupanty alkohol natolik zmohl, že upadli do hlubokého spánku. Toho zděšená žena ihned využila. Natalya sebrala poslední zbytky sil a rychle popadla malého synka, aby mohli společně utéct. „Řekla jsem mu, že budeme muset odejít. Stál pak venku před vraty, kde leželo tělo jeho zastřeleného otce. Nepoznal ho, protože byla tma. Jen se mě ptal, jestli nás zastřelí stejně jako toho pána,“ řekla zničená Natalya. Synkovi o smrti jeho otce ještě neřekla, chlapec se na něj prý stále ptá.

Jak již dříve informoval Blesk.cz, hrůzný případ ruských zvěrstev již vyšetřuje ukrajinská prokurátorka Iryna Venediktová. „Ruský voják je vedle toho podezřelý z porušování zákonů a válečných zvyků. Bylo po něm vyhlášeno pátrání a k soudu byla podána žádost o jeho zadržení," sdělila v minulosti Venediktová. „Najdeme každého lumpa a přinutíme ho, aby se zodpovídal se vší přísností zákona!“ přislíbila také prokurátorka.

Mělo by se tak jednat o první oficiální vyšetřování podobného činu spáchaného od začátku války na Ukrajině, ovšem podle Venediktové podobných obvinění přibývá.

22:06
Dnes

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
Dnes

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

20:58
Dnes

Ruští navrátilci z bojů na Ukrajině mají v Rusku na svědomí životy nejméně 107 lidí. Zhruba další stovce způsobili újmu na zdraví, uvedl ruský investigativní portál Vjorstka. Vražd, napadení a dalších trestných činů vedoucích k úmrtí nebo zmrzačení lidí se podle jeho informací dopustilo 175 ruských vojáků, včetně 91 bývalých vězňů, které omilostnil ruský prezident Vladimir Putin.

V letech 2022 až 2023 zavraždili navrátilci z války 76 lidí. Dalším 18 lidem způsobili těžkou újmu na zdraví, která vedla k úmrtí. Při dopravních nehodách, které zavinili, zemřelo dalších 11 lidí. Ve dvou případech pak bývalí vojáci zmanipulovali nezletilé k užívání drog, což vedlo ke smrti dvou dětí, vypočítal investigativní portál. Nejvíce vražd mezi navrátilci mají na svědomí bývalí vězni, kteří usmrtili 44 lidí.

Zobrazit celý online

Video  Mírové jednání v Turecku, chtěli Abramoviče otrávit? A Mynářovi shořel podnik  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa