Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C

Domov v Praze přijímá uprchlíky s postižením. Válka je pro ně velký stres, říká ředitelka

Autor: Andrea Ulagová - 
30. března 2022
05:00

Válka na Ukrajině zasáhla do života všech. Utéci z válečného konfliktu musí také rodiny, které se starají o dítě se zdravotním postižením či příbuzného s handicapem. Pro osoby s mentálním postižením nebo například s poruchou autistického spektra (PAS) je to situace obzvlášť stresující, narušením jejich životních rituálů se může zhoršit jejich psychický stav. Domov pro osoby se zdravotním postižením Sulická v Praze již přijal 8 uprchlíků z Ukrajiny, některé i s jejich doprovodem. Někteří utekli pouze s jednou taškou nebo měli jen jedny boty. Ředitelka domova Lenka Kohoutová Blesk Zprávám řekla, jak vnímají válku právě osoby se zdravotním postižením. 

Do Domova pro osoby se zdravotním postižením Sulická, který zřizuje magistrát, mohou být přijaty pouze osoby starší 16 let. Nyní je zde však klientka z Ukrajiny, které je 14 let. Ředitelce domova Lence Kohoutové pomáhá zejména nouzový stav, jinak by musela mimořádný příjem lidí nesplňující nastavená pravidla nejenom věkem, ale i tím, že nejde o občany z Prahy, případně že jde o doprovod, schvalovat s Odborem sociální péče na magistrátu, na což nicméně není podle jejích slov čas. „Vše hlásíme jako mimořádnou událost a prostě se snažíme pomáhat, jak jen to jde,“ uvedla ředitelka

„Přijímáme lidi, kteří utíkají před válkou, kteří si chtějí zachránit holý život, někdo utíkal z bombardovaného Charkova, není čas žádat o výjimku,“ zdůrazňuje Kohoutová a veškerou odpovědnost tím bere na sebe.

Domov Sulická přijímá uprchlíky z Ukrajiny. Domov Sulická přijímá uprchlíky z Ukrajiny. | Domov Sulická

V současné době je v Sulické 8 uprchlíků z Ukrajiny, 5 osob je se zdravotním postiženým a 3 jsou doprovod. V době rozhovoru s Blesk Zprávami (pátek 25. 3. 2022, pozn. red.) měl personál rozjednané další umístění matky s postiženým synem a chystali se na příjem pacienta z bohnické psychiatrické nemocnice.

Rodiny od sebe neoddělíte

„Nejstaršímu uprchlíkovi je 74 let. Jedná se o osoby s mentálním postižením a k tomu jsou další přidružená onemocnění, jako je např. porucha autistického spektra, Downův syndrom nebo různá vnitřní onemocnění,“ přibližuje současné klienty z Ukrajiny Lenka Kohoutová. 

Za normálních okolností v domově nemohou členové rodiny se zdravotně postiženými lidmi bydlet.

„Jenže těžko oddělíte dceru od matky, která bez ní nikdy nebyla. Na normální ubytovně bydlet nemohou, dcera má totiž specifické projevy chování. Navíc tyto situace jsou pro lidi s mentálním postižením velmi těžké,“ řekla Lenka Kohoutová Blesk Zprávám.

Poznamenaní do konce života

Na Ukrajině také velmi často fungují ambulantní služby, kdy rodina odvede příbuzného ráno a pak si ho odpoledne vyzvedne. Takové služby jsou i u nás, ale je jich velmi málo a ukrajinští klienti se do nich nedostanou, proto se budou muset obracet na domovy, jako je např. ten v Sulické.

Lidé s mentálním postižením nebo s PAS jsou podle Kohoutové zvyklí fungovat v určitém rytmu, jejich život je jako rituál, a pokud se něco z rituálu vymkne, může se jim zhoršit především psychický stav. Na to, co prožili v posledních dnech na Ukrajině nebo na útěku, reaguje každý jinak.

Kohoutová zmiňuje příběh rodiny, která utíkala s jedním zdravým dítětem a postiženou dcerou. Zažili i bombardování, dcera byla vyděšená a několik dní nespala.

„U ní pak personál seděl a hladil ji tak dlouho po hlavě, až usnula. Další klient vypil úplně vařící čaj a k usnutí potřeboval dvě peřiny. Každý reaguje na krizovou situaci jinak, ale i když je jim nyní dobře, budou si to, co prožili, pamatovat po zbytek života,“ myslí si Kohoutová.

Strach mají i ti, kdo přijeli se zdravotně postiženými jako doprovod. „Nemají informace, jak to vypadá u nich doma, někdy nemají informace o příbuzných. Tady chtějí pracovat, neustále se ptají na práci a hlavně se chtějí vrátit domů hned, jak to půjde. Ne u všech to půjde hned,“ dodává Lenka Kohoutová. Ne všichni navíc zcela vědomě mířili do Česka. Zkrátka chtěli do bezpečí. Jedna žena ani netušila, v jaké zemi se právě nachází.

Jak mluvit s lidme se zdravotním postižením o válce?

Stávající klienti přistupují k těm novým naprosto normálně. Problém není ani s komunikací.  „Doprovody umí anglicky nebo rusky, máme tu personál z Ukrajiny, pán na recepci nám často pomáhal s překlady, zatímco já si sedla na recepci místo něj, usmívá se ředitelka. Ne všichni klienti se zvládnou vyjadřovat slovy, proto je třeba popsat maximální množství gest, na která jsou zvyklí. Jedna klientka reaguje na ukrajinskou hudbu, která ji uklidňuje.“

„Na válku se ptají i stávající klienti, protože samozřejmě sledují televizi. Mluvíme o tom s nimi, ti, kteří nekomunikují slovy, pro ty máme systém alternativní komunikace v jednoduché řeči, pomocí obrázků. Klienti, kteří nejsou těžce postižení, dokonce nabízeli pomoc a pomáhali nám stěhovat dary, které vybrali naši zaměstnanci,“ přibližuje Kohoutová soudržnost v domově.

Momentálně domov čeká na to, jak Ministerstvo práce a sociálních věcí nastaví systém úhrad za klienty z Ukrajiny. Nyní to ale musí zvládat stále sám, prostřednictvím darů.

Lidé přijeli s jedním párem zimních bot

Lenka Kohoutová byla v době vypuknutí konfliktu na Ukrajině na dovolené a místo užívání si hor okamžitě začala řešit, jak bude domov pomáhat. Zpočátku to nebylo jednoduché. „Magistrát poslal výzvu, kolik lidí můžeme umístit, už se však nikdo neptá, zda můžete přijmout např. pět žen nebo pět mužů. Jak jste vybaveni, zda je zapotřebí, aby na místě byla zdravotní služba. Odepsali jsme, co můžeme udělat, a nic. Prostřednictvím našich sociálních sítí jsme pak sdělili, že umístíme klienty s mentálním postižením, a začali nám volat ti, kdo potřebují pomoc. V současné době přijímáme dary a zakládáme sbírku, abychom mohli klientům uhradit stravu, oblečení, doplatky na léky apod. Nemůžeme čekat až přijde pomoc z ministerstva, ti lidé potřebují pomoc právě teď,“ vysvětluje Kohoutová.

Většina z nich totiž nepřijela s kufrem, ale např. pouze s jednou igelitovou taškou, někteří měli jen jedny zimní boty. „Museli jsme je kompletně obléknout, koupit jim např. mýdlo, kartáček na zuby i spodní prádlo,“ říká ředitelka a dodává, že většinu ošacení přinesl samotný personál, další věci přinesli lidé jako dary.

Projevy nenávisti na Facebooku

Vloni domov snižoval kapacitu o deset lůžek, v případě potřeby ji ale může obratem navýšit. Také kvůli uprchlíkům personál vyklidil terapeutickou místnost a případně je připravený nachystat lůžka v zasedacích místnostech.

„Ráda bych zdůraznila, že stále přijímáme české klienty. Když jsme uveřejnili výzvu na sociálních sítích, že přijmeme uprchlíky, strhla se debata, kterou bych nazvala Čechy Čechům. Lidé si ale neuvědomují, že to, co se nyní děje na Ukrajině, se může stát i nám. – A kdo se nám pak pomůže?“ ptá se Lenka Kohoutová, která musela na nenávistné a kritické komentáře reagovat.

„Je pro nás důležité, aby lidé pochopili, proč děláme to, co děláme. Snažíme se pomáhat, ze své podstaty je nám toto dáno, jsme sociální služba.“ uzavírá Lenka Kohoutová.

Pokud chcete pomoci klientům Domova Sulická, sledujte jeho facebookové stránky.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Ubytováváte doma uprchlíky, nebo jinak pomáháte Ukrajincům v ČR? Blesk spustil web ProUkrainu, kde najdou praktické rady i zpravodajství v ukrajinštině, psaný lidmi, kteří si stejným procesem již prošli.

Video se připravuje ...
Další videa