Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Kdo se postará o ukrajinské děti? Praktiků pro nejmenší je v Česku málo, řeší se hlavně očkování

Autor: ula - 
28. března 2022
05:00

Dětští praktici už ošetřují první příchozí a chystají se na další vlnu mladých pacientů. Děti přichází s nachlazením, vysokými teplotami, průjmy, některé jsou vyčerpané a traumatizované. Jak řekla MUDr. Ilona Hülleová, předsedkyně SPLDD ČR, některé děti řeší očkování, které jim chybí. Hülleová ale upozorňuje, že praktických lékařů pro děti a dorost je málo, v některých krajích nemohou přijímat ani další české pacienty. Ukrajinských dětem tak mohou poskytnout jen urgentní péči, ne však registraci. Objednat se také musí větší množství vakcín pro děti. Bude jich dostatek?

Problém s nedostatek praktických lékařů pro děti a dorost v Česku byl ještě dříve, než vypukl konflikt na Ukrajině. Řadě lékařů už je navíc nad 60 let.

 „Děti z Ukrajiny zejména pro praktické lékaře pro děti a dorost představují poměrně značný objem péče navíc v situaci, kdy byly už problémy se zajištěním péče o dětské pacienty předtím, než přišel covid,“ uvedla Hülleová.

Praktici řeší hlavně u dětí uprchlíků akutní problémy.  „Děti přicházejí s běžnými onemocněními, která vidíme u nás, ať už jsou to nachlazení, vysoké teploty, průjmy nebo celková vyčerpanost,“ uvedla Ilona Hülleová. Děti jsou také vystresované.

17:36
Dnes

Náčelník běloruské tajné služby KGB dnes prohlásil, že Bělorusko zmařilo útok dronů vypuštěných z Litvy na běloruské hlavní město Minsk a okolí. Pobaltská země, která je členem Severoatlantické aliance, tvrzení Minsku popřela a označila ho za nesmysl. Informovala o tom dnes agentura Reuters a také AP, která upozornila, že běloruská KGB pro svá tvrzení neposkytla důkazy ani nesdělila detaily.

„Výbor státní bezpečnosti (KGB) ve spolupráci s kolegy z dalších bezpečnostních složek v poslední době provedl řadu akutních bezpečnostních opatření, která umožnila zabránit úderům bojových dronů z území Litvy na objekty v Minsku a jeho předměstích,“ prohlásil šéf KGB Ivan Tertel na dnešním zasedání Všeběloruského lidového shromáždění. To je orgán, kde zasedají nejrůznější delegáti včetně představitelů běloruské vlády. Tertel dále podle AP tvrdil, že „radikálové“ v Litvě a Polsku produkují drony k útoku na Bělorusko.

16:58
Dnes

Ruští vojáci podle Lukašenka sice v poslední době získali kontrolu nad několika ukrajinskými obcemi, jde ale jen o „pomalý postup“. Ukrajina v poslední době hlásí nedostatek munice a panují obavy o její výdrž při očekávané ruské ofenzivě. 

Lukašenko dnes také uvedl, že existuje vysoké riziko vojenských incidentů podél hranic s Ukrajinou, a ujistil Polsko, že by nemělo ze strany jeho země očekávat agresivní akce. Bělorusko přesto přesunulo několik praporů připravených k boji od ruských hranic na západ země.

16:14
Dnes

Tisíce ukrajinských civilistů se od začátku ruské invaze staly obětí svévolného zadržování ze strany Ruska a většina z nich je nadále v zajetí, a to v rozporu s mezinárodním právem, stojí ve zprávě Organizace pro bezpečnost a spolupráci v Evropě (OBSE), která bude dnes představena ve Vídni. Informuje o tom agentura APA.

Řada zadržovaných podle trojice autorek, mezi nimiž je i Češka Veronika Bílková, čelila mučení nebo jiným formám krutého zacházení, někteří byli drženi v těžkých podmínkách a izolováni od okolního světa. Většina dotčených civilistů nebyla ani informována o tom, proč byla vlastně zadržena, ani neměla možnost poukázat na nezákonnost svého postavení.

Zobrazit celý online

„Pokud má dítě psychické problémy, obvykle míří s rodiči nejdříve za praktikem. My je samozřejmě odkazujeme na psychiatry a psychology, ale těch je také nedostatek a my se s tím tedy musíme nějak poprat, např. je aspoň vyslechnout,“  říká Hülleová. Podle ní by děti, které přichází z Ukrajiny, neměli jít hned do školek či škol.

„Nejdříve by dítě mělo být s rodiči, než se zadaptuje, musí se nachystat, než přijde do nového kolektivu. To ale může trvat týdny i měsíce,“ dodala lékařka.

Do ordinací také přichází ukrajinské maminky s kojenci, kterým jsou maximálně tři měsíce. Tam musí lékaři zajistit celkovou prohlídku a zjistit, jaký je zdravotní stav dítěte.

Velké téma? Očkování

Velkým tématem je samozřejmě očkování dětí.  „Řešíme takové věci, jako jsou očkovací průkazy v ukrajinštině nebo jejich úplnou absenci. Ukrajinské děti nemají stejný očkovací kalendář jako děti u nás, musíme myslet na to, že bude v mnoha případech potřebné doplnit očkování dětí. Nebude jednoduché zajistit dlouhodobou péči pro děti z Ukrajiny. Dětských praktických lékařů je málo, například na Jihlavsku skončily najednou dvě lékařky a dosud tam máme 800 dětí, které se nemají kam registrovat,“ říká MUDr. Ilona Hülleová.

Praktiků pro děti já málo

Podle ní jsou ordinace, kam zatím žádné ukrajinské dítě nepřišlo, jinde jsou už ordinace kapacitně přetížené českými pacienty. „Jedná se o velká města, např. na Vysočině, v Brně a okolí, ve Znojmě. To jsou ordinace, kde mají už nyní lékaři zaregistrován dvojnásobný počet dětí, než je průměrná kapacita. Vítáme, že vzniknout v každém kraji UA pointy u nemocnic, které nám s péčí o ukrajinské děti vypomohou,“ vítá plán Ministerstva zdravotnictví Hülleová s tím, že akutní péči budou poskytovat ukrajinských dětem lékaři neustále, problém by nastal ve chvíli, kdyby se matky chtěly s dětmi k praktikovi registrovat na delší dobu. Je možné, že by je mohly některé ordinace odmítnout.

Na Ukrajině je dětská proočkovanost nižší než u nás, i když jen cca o 10 %. Očkovací kalendář mají děti podobný tomu, co je u nás. Podle Hülleové mají děti očkovací průkazy v azbuce, pak jsou děti, které očkované nejsou vůbec, protože např. neměly možnost se očkovat a třetí skupina jsou děti, které sice očkované jsou, ale nemají to jak doložit. Tam musí lékaři zjišťovat od rodičů, kdy byly děti očkovány a vystavovat jim náhradní očkovací průkaz.

Bude dostatek vakcín pro děti?

MUDr. Ilona Hülleová uvedla, že na konci roku 2021 se dětští praktici dostali do situace, že neměli dostatek některých vakcín. Jednali tedy již s pojišťovnami, ministerstvem i distributory, aby bylo dost vakcín pro všechny děti.

České i ukrajinské děti se povinně očkují proti záškrtu, tetanu, černému kašli, poliomyelitidě a nákazám způsobených Haemophilus influenzae typ b, proti virové hepatitidě typu B, proti spalničkám, zarděnkám a příušnicím MMR. Některé vakcíny jsou na Ukrajině jiné než v ČR, ale dají se tuzemskými nahradit.

Ministr zdravotnictví Vlastimil Válek (TOP 09) po jednání s eurokomisařkou pro zdravotnictví Stellou Kyriakidesovou řekl, že s EU jedná o dodávkách asi 30.000 dávek těchto vakcín.

Podle Hülleové mají tyto vakcíny dlouhou expiraci, ale může být problém s tím, kde je uskladnit.

Video  Ukrajinské děti si hrají v Asistenčním centru pomoci na brněnském výstavišti  - Zdeněk Matyáš
Video se připravuje ...

 

 

Video se připravuje ...
Další videa