Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Migrační vlna z Ukrajiny může v Česku »zamávat« s tuberkulózou, varují plicní lékaři. Jaké jsou příznaky nemoci?

Autor: ida, lc - 
24. března 2022
05:00

Česko patří k zemím, kde tuberkulóza prakticky vymizela. S tímto stavem ale může zamíchat migrační ukrajinská vlna. Lidé, kteří prchají před válkou, totiž doma obvykle neprocházejí tak důslednými zdravotními prohlídkami, jakých se dostává Čechům. Na situaci upozorňují plicní lékaři právě dnes, kdy je Světový den boje proti tuberkulóze.

„Ukrajina patří, co se tuberkulózy týče, k rizikovým zemím,“ říká pro Blesk.cz  prof. MUDr. Martina Koziar Vašáková, předsedkyně České pneumologické a ftizeologické společnosti. „Proto je potřeba uprchlíkům nabídnout základní prohlídku. Ta by v odůvodněných případech zahrnovala další vyšetření, jako je rentgen hrudníku nebo provedení tuberkulinového testu či test vykašlaného hlenu,“ dodává.

Jak Vašáková uvedla, je pravděpodobné, že hrozí nedostatek vakcín, tuberkulinových testů a léků na tuberkulózu, proto je třeba, aby vláda začala jednat s výrobci o možném navýšení dodávek.

„Objem našich objednávek odráží situaci v Česku. Ta se nyní změnila, je třeba se tomu přizpůsobit. Nebude to hned, firmy obvykle plánují výrobu na rok dopředu a nebude jednoduché rychle navýšit kapacitu,“ vysvětluje prof. Koziar Vašáková a připomíná, že v Česku bylo v listopadu 2010 zrušeno plošné očkování proti tuberkulóze a vakcínu lékaři dávají jen rizikovým skupinám dětí.

Podle MUDr. Jiřího Wallenfelse, vedoucího Národní jednotky dohledu nad tuberkulózou FN Bulovka, se TBC v případě cizinců v minulosti vyskytovala převážně u mužů, kteří sem jezdí za prací. „Nyní do Česka a potažmo Evropy proudí většinou ženy a děti, a je tedy velmi těžké odhadovat budoucí vývoj stavu nemocných,“ říká MUDr. Wallenfels.

Hrozí nápor komplikovaných případů, varuje odborník

Čeští plicní lékaři v nemocnicích by se podle slov doc. MUDr. Milana Sovy, Ph.D., předsedy České aliance proti chronickým respiračním onemocněním (ČARO) měli také připravit na možný vyšší počet případů s tzv. multirezistentními formami TBC, které jsou necitlivé na běžná antituberkulotika.

Pacienti s touto formou musí ležet v nemocnici dlouhé měsíce. „Budeme se muset připravit na nápor těchto komplikovaných případů. Dosud je multirezistentní tuberkulóza v Česku spíše vzácná. Jedním z řešení by byla změna legislativy a možnost domácí léčby pacientů s běžnou TBC. Aktuálně je nutné takovéto lidi dva měsíce hospitalizovat v některé z léčeben, kde je již nyní lůžek kritický nedostatek,“ říká doc. Sova.

Připomíná, že Česko je jednou z posledních zemí Evropské unie, která pacienty izoluje v nemocnicích. „V ostatních zemích je pouští domů a kontrolují pouze, zda dodržují léčbu, zdržují se doma a nosí roušku, žádná z těchto zemí přitom nemá s vyšším výskytem tuberkulózy problém,“ připomíná doc. Sova.

Na situaci plicaři upozorňují ve Světový den boje proti tuberkulóze, který připadá na 24. března. Ve stejný den jen o 140 let dříve oznámil německý lékař Robert Koch objev zákeřného bacilu Mycobacterium tuberculosis, jenž nemoc způsobuje.

Jak poznat člověka s tuberkulózou?

„Někteří nemocní nemají žádné příznaky, jiní pokašlávají, v pokročilejších stadiích vykašlávají krev, hubnou a trpí nočním pocením,“ vypočítává pneumoložka Martina Vašáková a dodává: „V případě, že se někdo s těmito symptomy objeví ve vašem okolí, je potřeba ho okamžitě nasměrovat do nemocnice ideálně s plicním lůžkovým oddělením,“ uzavírá expertka.

Aktuální čísla 

V loňském roce v Česku tuberkulózou onemocnělo podle předběžných údajů 337 lidí, většinou mužů, v šesti případech multirezistentní formou. Průměrný věk nemocných činil 49 let, ale lékaři objevili tuberkulózu také u sedmi dětí. Podíl TBC u osob narozených mimo Česko činil 34 %, mezi nemocnými byli zastoupeni nejvíce Ukrajinci, Vietnamci, Rumuni a Mongolové. Loni na tuberkulózu zemřelo 20 lidí.

Zdroj: Národní jednotka dohledu nad tuberkulózou, FN Bulovka, Praha (jde o předběžná data k 2. 3. 2022 z národního registru TBC).

Vladimír (63) strávil dva měsíce v izolaci kvůli tuberkulóze

Video  Vladimír (63) strávil dva měsíce v izolaci kvůli tuberkuloze  - Andrea Ulagová, Aleš Brunclík
Video se připravuje ...

 

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa