Sobota 20. dubna 2024
Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra
Oblačno, déšť 8°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Jako první Ukrajinka zdolala Everest i K2: Sexy horolezkyně teď bojuje proti Rusům!

Autor: pma - 
27. března 2022
05:00

Ukrajinská horolezkyně a politička Irina Galayová (33) je další ženou, která se připojila k armádě své rodné země, aby ji uchránila před ruskými okupanty. Jako první Ukrajinka zdolala dvě nejvyšší hory světa a letos chtěla projít himálajským masivem Annapurna. Plány jí ale změnila válka.

Třiatřicetiletá Irina Galayová se stala další hrdinkou, která odložila své koníčky a pracovní povinnosti a připojila se k ukrajinské armádě, aby pomohla zamezit agresi ruských vojsk. Na výzvy je ale Irina za svůj život zvyklá. Je totiž první Ukrajinkou vůbec, která zvládla vystoupat na dvě nejvyšší hory světa, Mount Everest a K2. Letos měla v plánu zdolat himálajský osmitisícový masiv Annapurna, ale kvůli invazi změnila plány. „Ukážu, že jsem taky dcera z kozáckého rodu! Vyhrajeme! Sláva Ukrajině,“ napsala v jednom ze svých příspěvků na sociálních sítích.

Není mír, nejsou hory

Skrze ně se sportovkyně snaží sdílet průběh války a apeluje na svět, aby zakročil. S komunikací s veřejností má Irina zkušenosti nejen jako známá horolezkyně, ale i jako politička. Pracuje totiž jako náměstkyně Zakarpatské oblastní rady.

V jednom ze svých posledních příspěvků Irina vyzvala lezeckou komunitu, aby znemožnila ruským horolezcům zdolávat vrcholy světových hor. Svůj postoj vyjádřila trefným mottem „Není mír, nejsou hory“. „Pokud jste ruský občan, který s touto válkou nesouhlasí, zrušte svou horskou expedici a najděte nějaký způsob, jak pomoci nebo protestovat. Doufat, ignorovat nebo mlčet není způsob, jak zastavit válku, nyní je čas se rozhodnout!“ vyjádřila se Irina na sociálních sítích.

Irina není jedinou ukrajinskou sportovkyní, která se přidala k obraně země. Velvyslanec Ukrajiny v České republice Jevhen Perebyinis v sobotu na Twitteru sdělil, že mezi vojáky nově působí i úspěšná ukrajinská biatlonistka Hanna Kryvonosová. „Uplatňuje teď svoje střelecké zkušenosti proti ruským agresorům,“ uvedl velvyslanec Jevhen Perebyinis.

22:23
19. 4. 2024

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
19. 4. 2024

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
19. 4. 2024

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video  Generál se nabídl jako rukojmí za děti! Biden v Polsku a Praha 6 mění názvy  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa