Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Putinův předchůdce Medveděv řekl, kdy Rusko použije jaderné zbraně: Tohle jsou čtyři případy

Autor: tsv - 
26. března 2022
14:31

Bývalý ruský prezident Dmitrij Medvěděv v rozhovoru s ruskou stanicí RBK vyjmenoval čtyři případy, ve kterých Rusko údajně může na znepřátelené státy vyslat jaderné zbraně. K již dříve stanoveným potenciálním situacím přidal další a ve snaze pohrozit Západu varoval před následky konvenčního útoku na spojenecké země federace. 

Rusko by podle exprezidenta mohlo vypálit jaderné zbraně v následujících případech. „Zaprvé, když by byl na území Ruska podniknut útok jadernými zbraněmi. Zadruhé při jakémkoli jiném použití jaderných zbraní proti Rusku nebo jejím spojencům,“ uvedl. Doplnil, že tyto dvě podmínky zahrnují doktríny většiny zemí s jadernou silou.

„Zatřetí, když by byl podniknut útok na kritickou infrastrukturu, který by paralyzoval ruské prostředky jaderným zastrašením,“ pokračoval Medvěděv. „A začtvrté při aktu agrese proti Rusku anebo jejímu spojenci, v jehož důsledku by byla ohrožena daná země.“

Čtvrtý bod by mohl teoreticky znamenat jakýkoli útok na federaci nebo její spřátelené země, stát by se k jaderným zbraním mohl uchýlit také v případě, že by hrozil pád aktuálního režimu nebo ztráta zahraničního území. To se vztahuje například na Sýrii nebo samozvané lidové republiky na Donbasu, uvádí server.

Video  Generál se nabídl jako rukojmí za děti! Biden v Polsku a Praha 6 mění názvy  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa