Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Oblačno, déšť se sněhem 9°C

Zdrcená Nasťa o peklu na Ukrajině: Okupanti znásilňují a zabíjejí naše ženy

Autor: pma - 
23. března 2022
18:31

Válka na Ukrajině trvá již téměř měsíc. Ruským vojskům se nedaří tak, jak předpokládala, proto stupňují svou agresi vůči nevinným ukrajinským civilistům. Vojáci okupantů se mají dopouštět neuvěřitelných zvěrstev. Údajně střílí do lidí skrývajících se ve sklepech. Dochází ale i k znásilňování Ukrajinek.

Ukrajinské město Irpiň nedaleko Kyjeva je již přes měsíc okupováno ruskými vojáky. Podle výpovědí některých tamních žen ale není bombardování zdaleka tím nejhorším, čeho se ruští vojáci dopouštějí. Dle Anastasie Taranové (30), která žije na předměstí Kyjeva, okupanti znásilňují ukrajinské ženy a dívky.

Znásilněné okupanty

„Spousta ruských vojáků znásilňuje ukrajinské ženy. Vojáci také lezou do ukrajinských domovů, vlezou do sklepů, kde se lidé schovávají, a začnou střílet,“ popsala Anastasie britskému deníku The Sun. Podobnou zkušenost popsala i Světlana (27) z Chersonu. „Už začali znásilňovat naše ženy. Od lidí, které osobně znám, jsem dostala informace, že vojáci znásilnili 17letou dívku a pak ji zabili,“ svěřila se v minulosti pro americkou televizi CNN.

A informace o znásilnění ukrajinských žen potvrzují i tamní politici. Poslankyně za ukrajinskou opoziční stranu (Holos) Hlas Lesia Vasylenkovová se nechala slyšet, že mnoho ukrajinských žen si mělo vzít život poté, co byly ruskými vojáky sexuálně zneužity, anebo je bezprostředně poté měli usmrtit sami vojáci.

Je Kyjev ještě náš? 

„Když Putin nebyl schopen dobýt Ukrajinu a Kyjev během tří dnů, jak předpokládal, změnil svou strategii tak, aby se zaměřila konkrétně na ženy a děti,“ řekla deníku The Sun politička. Zprávy o znásilněných ukrajinských ženách také v minulých dnech potvrdil ukrajinský ministr zahraničí Dmytro Kuleba.

Situaci v obléhaných městech popisuje také redaktor ukrajinského deníku The Kyiv Independent Igor Kossov. Strávil den v Irpiňi nedaleko Kyjeva a ve svém článku vylíčil aktuální situaci. Spolu s dobrovolníky procházel rozbombardované město a snažil se pomoci přeživším. „Když lidé sedí déle než týden bez světla, internetu nebo zpráv v krytu a vyjdou poté ven, zeptají se nás: Je Kyjev stále náš?“ popisuje v článku jeden z dobrovolníků.

Problém začíná ve městech být i s mrtvými těly. „Těla je třeba zkontrolovat, zjistit příčinu smrti. Jsou to lidé a zaslouží si, aby nebyli pohřbeni v nějaké hromadě jako psi," říká další z dobrovolníků. „Rychle si zvyknete na to, jak se věci mají. Stává se to prostě normálním,“ myslí si dobrovolník.

5:59
Dnes

Dobré ráno, vážení čtenáři. Ruský vojenský soud odsoudil žákyni desáté třídy, sedmnáctiletou Ljubov Lizunovovou ke 3,5 roku vězení. Devatenáctiletý Alexandr Sněžkov dostal šest let. Oba byli odsouzeni za nápis „Smrt režimu“, který namalovali na periferii sibiřského města Čita, uvedl na svém ruskojazyčném webu server BBC News s odvoláním na ochránce lidských práv, kteří proces sledovali.

Prokurátor požadoval pro Sněžkova sedm let a pro Lizunovovou pět let v trestanecké kolonii za to, že kromě zmíněného nápisu také informovali na sociálních sítích o „přímých protiválečných akcích“, zejména o podpalování vojenských správ.

22:06
25. 4. 2024

Vážení čtenáři, pro dnešek s vámi loučíme. Pokračovat budeme zase zítra v brzkých ranních hodinách. Přejeme vám dobrou noc.

21:34
25. 4. 2024

Deset lidí dnes zahynulo a další dvě desítky utrpěly zranění při vzdušných úderech nebo ostřelováních ze strany Ruska i Ukrajiny. Napsala to agentura AFP. O civilních obětech během dne podle ní informovaly ukrajinské úřady, činitelé dosazení Moskvou na okupovaných územích i zástupce ruského regionu.

Zobrazit celý online

 

Video  Rusové unesli 11 evakuačních autobusů a ukradli dopravní letadla! A tají okupanti mrtvé?  - Bára Horáková
Video se připravuje ...

 

Video se připravuje ...
Další videa