Pátek 26. dubna 2024
Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav
Polojasno 14°C

Na Ukrajině zahynul český legionář Michal J. z Třebíče: Bránil kamarády!

Autor: Hynek Zdeněk, ČTK, jel - 
12. června 2022
05:00

Český legionář padl v bojích s ruskou armádou na ukrajinském Donbase. Potvrdil to v sobotu ministr zahraničí Jan Lipavský. Muž z Třebíče se přidal jako dobrovolník k ukrajinským silám už před několika měsíci. Údajně zemřel, když bránil kamarády.

„Kamarád Michal J. z Třebíče, jinak zvaný Španěl, byl zabit na frontě u Charkova. Od začátku války na Ukrajině se snažil poskytovat lidem humanitární pomoc. Ať je mu země lehká,“ informoval na facebooku Milan Votypka. Ten uvedl, že se s mužem přátelil 25 let.

Starosta netušil

Úmrtí Čecha potvrdil ministr zahraničí Jan Lipavský (36, Piráti). „Mohu potvrdit, že v Doněcké oblasti zemřel český občan. Zítra by mělo být jeho tělo převezeno do Charkovské oblasti,“ oznámil ministr v sobotu na tiskové konferenci. Pavel Pacal (48), starosta Třebíče, řekl, že musí přiznat, že ani netušil, že se obyvatel Třebíče účastní válečných operací na Ukrajině. „Rodině samozřejmě vyjadřuji hlubokou soustrast,“ dodal.

Bránil kamarády

Tragickou smrt Michala J. na facebooku komentovala i novinářka a fotografka Lenka Klicperová, která na Ukrajině strávila víc než měsíc a domů se vrátila tento týden. „V místě, kde padl, probíhají těžké boje. Když jsem na tomto úseku donbaské fronty před pár dny pracovala, ostřelovali skoro pořád,“ napsala. Ruská tisková agentura TASS v sobotu napsala, že Rusové zničili shromaždiště „zahraničních žoldáků“ u Charkova. Podle informací České televize muž zemřel po zásahu minometným granátem. 

Na sociálních sítích se také objevila zpráva od ženy, která je zřejmě partnerkou otce Michala J. „Jediné číslo, které charitě dal, bylo moje. Volali dnes k večeru. Bránil prý dva kamarády, víc zatím nevíme,“ uvedla.

Z facebooku mrtvého Čecha vyplynulo, že vystudoval Katolické gymnázium v Třebíči. Podle jeho příspěvků to vypadalo, že na Ukrajině zajišťoval rozvoz jídla. Není zřejmé, zda poté nevzal do ruky zbraň a nebojoval jako dobrovolník.

Ministryně obrany Jana Černochová (48, ODS) v sobotu Blesku řekla: „Jsme z této informace všichni smutní a v šoku. Chci vyjádřit jeho rodině upřímnou účast nad ztrátou mladého člověka. Musí to být pro ni velmi špatný den.“ Připomněla, že muž nikdy nebyl spjat s Armádou ČR. „V té ukrajinské ale měl nějaký statut. Zapomínat by se proto na něj nemělo. Zatím ale neumím říct, jakou formou by se on a další hrdinové měli připomínat,“ přemítala.

Video  Tisíce Ukrajinských vojáků v zajetí. Babiš půjde před soud. A co se dělo po pohřbu Abrháma  - Bára Horáková, Lukáš Červený, Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa