Čtvrtek 28. března 2024
Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána
Oblačno, déšť 14°C

Putin řídí válku přímo! Zasahuje do práce i zkušeným generálům

Autor: Darina Jíchová - 
18. května 2022
05:00

Západní vojenské rozvědky pravidelně nabízejí rozbory toho, co se s největší pravděpodobností děje v ruské armádě. Jejich poslední analýza se týkala toho, kdo a jak udílí rozkazy. S odkazem na svoje zdroje uvedly, že do všech rozkazů zasahuje i prezident Vladimir Putin, dokonce udílí příkazy, které jinak přísluší výrazně nižším šaržím.

To, o čem jinak rozhodují plukovníci, případně velitele brigád, řeší v případě války na Ukrajině, kterou Rusko rozpoutalo v únoru a ve které se mu nedaří podle představ, sám Putin, informoval s odkazem na vojenské zdroje deník The Guardian. „Činí taktická a operativní rozhodnutí, která jinak přísluší nižšímu velení,“ uvedly západní zdroje. „Zasahuje třeba i do toho, kudy se budou různé jednotky pohybovat,“ vysvětlily zdroje.

Rusku se válka dál nedaří

Putinovým jednotkám válka na Ukrajině skutečně nevychází, když se počátkem roku spekulovalo o tom, jak by mohl konflikt mezi Ruskem a Ukrajinou vypadat, vojenští experti nedávali Ukrajincům velké šanci. V současné době ti samí odborníci podotýkají, že Ukrajina zatím ve válce vyhrává. Putin své vojáky stáhl na východní Ukrajinu s tím, že jejich cílem je Donbas. Ukrajinci je vyhnali z Charkova, denně se množí zprávy o ruských neúspěších.

Putin úzce spolupracuje hlavně s náčelníkem generálního štábu Valerijem Gerasimovem, což kontrastuje s tvrzením ukrajinské armády, podle které Putin odsunul Gerasimova do pozadí. „Domníváme se, že Putin a Gerasimov jsou zapojeni do všech taktických rozhodnutí od nejnižších stupňů po ty nejvyšší,“ komentoval jeden z vojenských zdrojů.

18:36
Dnes

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj oznámil, že si telefonoval s předsedou americké Sněmovny reprezentantů Mikem Johnsonem a naznačil, že ho požádal o to, aby nechal hlasovat o další americké vojenské pomoci Ukrajině. Ta se už přes dva roky brání ruské invazi a v poslední době se objevují zprávy, že jí dochází munice. Důležitou vojenskou pomoc od Spojených států však blokuje republikánské vedení sněmovny.

„Informoval jsem předsedu Johnsona o situaci na bojišti, konkrétně o dramatickém nárůstu ruského vzdušného teroru,“ napsal na sociální síti X ukrajinský prezident. „Jen minulý týden bylo vypuštěno na ukrajinská města a komunity 190 střel, 140 dronů Šáhed a 700 řízených leteckých bomb. Největší ukrajinská vodní elektrárna je mimo provoz. V této situaci je zásadní, aby americká pomoc Ukrajině rychle prošla v Kongresu,“ doplnil.

17:50
Dnes

Od Petrohradu na západě Ruska až po Magadan na Dálném východě ruská policie zatýká lidi za to, že komentovali teroristický útok v Krasnogorsku na okraji Moskvy. Upozornil na to dnes zpravodajský server Meduza, který působí z lotyšského exilu. Za „schvalování terorismu“ jim v případě uvěznění hrozí roky za mřížemi. Mezi nejméně šesti

17:06
Dnes

Do moře u Sevastopolu na anektovaném Krymu se zřítilo ruské vojenské letadlo. Pilot se katapultoval a z moře jej vyzdvihli záchranáři, uvedla dnes ruská státní agentura RIA Novosti s odvoláním na místního gubernátora. Do moře spadla ruská stíhačka Su-35, uvedla rozhlasová stanice Radio Svoboda na svém ruskojazyčném webu a dodala, že incident natočili očití svědci. Letoun při pádu do moře hořel.

Zobrazit celý online

Hlava státu by se měla starat o politiku

Moskvě se zatím ani na Donbasu nepodařilo dosáhnout žádného většího úspěchu. Vojenské zdroje neposkytly žádné další detaily o Putinově vlivu na postup armády. Experti podotkli, že v americké či britské armádě většinou taktická rozhodnutí dělají velitelé brigád (brigáda je jednotka složená z několika pluků). Ruská armáda funguje trochu jinak, rozkazy posílají generálové, ti se ale v rámci tohoto konfliktu ocitli na frontě. Ukrajinské zdroje navíc dodávají, že se jejich jednotkám podařilo „zlikvidovat“ až 12 ruských generálů.

„Hlava státu by se měla zabývat jinými věcmi než vojenskými rozhodnutími. Měl by se věnovat politickým rozhodnutím, a ne každodennímu pohybu armády,“ zhodnotil bývalý britský velitel brigády Ben Barry, který nyní působí jako vojenský analytik ve výzkumném ústavu Mezinárodní institut pro strategická studia.

Za posledních 24 hodin Rusové pokračovali v ostřelování ukrajinské fronty na Donbasu, soustředili se hlavně na oblast Severodoněcku. Zaměřují se dál i na civilní cíle, gubernátor Luhanské oblasti Serhij Hajdaj v pondělí informoval o tom, že ruské střely zasáhly také nemocnici.

Ukrajina vyhrává

Šéf britského generálního štábu admirál Tony Radakin prohlásil, že podle jeho hlediska Ukrajina v této chvíli válku vyhrává. Jako důvod uvedl to, že „si Putin chtěl podmanit celou Ukrajinu“ a „nastolit v zemi svůj režim“, což se nezdařilo, podotkl Radakin. „Ukrajina vyhrává, vyhrává z toho důvodu, že se musela postavit existenční hrozbě. Ukrajina a její národ to přežije,“ domnívá se admirál.

Americký think-tank Institut pro studium války ve své analýze uvedl, že „ruské síly s největší pravděpodobností odstoupily od svého úmyslu celkově obklíčit ukrajinské jednotky po trase od Doněcku po Izjum a soustřeďují se na dobytí zbytku Luhanské oblasti“. Experti se domnívají, že může dojít na dlouhé boje o Severodoněck. Specialista na zpravodajství z otevřených zdrojů Konrad Muzyka, který je zakladatel společnosti Rochan Consulting, dodal, že dobytí Severodoněcku je otázkou několika týdnů. „Moskva momentálně nemá lidskou ani technickou sílu k tomu, aby město dobyla rychle,“ řekl ve své pravidelné analýze průběhu války.

Video  Přehlídka ke Dni vítězství v Moskvě (9. 5. 2022)  - Reuters
Video se připravuje ...

Aktuální dění

 

Izraelsko-palestinský konflikt:

ONLINE dění v Izraeli Velitel Hamásu Iron Dome

Válka na Ukrajině:ONLINE dění na Ukrajině

Video se připravuje ...
Další videa