Pátek 19. dubna 2024
Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela
Oblačno, déšť 8°C

Rusové znovu poslali rakety na rafinerii v Kremenčuku. A chlubí se vraždou „320 nacionalistů“

Autor: ČTK - 
12. května 2022
18:25

Čtyři ruské letecké údery dnes zasáhly rafinerii v Kremenčuku na střední Ukrajině, informovaly tamní úřady. Výbuchy se ozývaly i z jiných částí Poltavské oblasti. Rusko dnes mimo jiné oznámilo, že armáda při raketových a leteckých útocích na Ukrajině za poslední den zabila 320 ukrajinských vojáků. Uvedl to mluvčí ruského ministerstva obrany Igor Konašenkov.

„Znova čtyři přílety na rafinerii v Kremenčuku,“ informoval na telegramu úřadující šéf regionální správy Poltavské oblasti Dmytro Lunin. Později doplnil, že na Kremenčuk dopadlo osm až 12 ruských raket, nejen na rafinerii, ale i na jiné objekty. Varoval, že hrozí další útoky.

Ruská armáda zaútočila raketami na oblast Kremenčuku 24. dubna. Cílem se stala nejen rafinerie, ale i tamní tepelná elektrárna. Jeden člověk tehdy zemřel, sedm dalších utrpělo zranění. Rafinerie je po náletech natolik poškozená, že nefunguje, a podle portálu Ukrajinska pravda neobnoví práci přinejmenším do konce roku. Rafinerie v Kremenčuku je hlavním výrobcem pohonných hmot, kvůli jejímu vyřazení z provozu se tak země potýká s jejich nedostatkem.

Zničený sklad i radarová stanice?

Při útocích raket vzduch-země za poslední den „bylo zničeno více než 320 nacionalistů a 72 kusů vojenské techniky“, uvedl Konašenkov.

Ruské letectvo za uplynulý den vyřadilo z provozu radarovou stanici pro navádění ukrajinského protiletadlového systému S-300 v Oděské oblasti, v Krasnopavlivce v Charkovské oblasti zničilo sklad raketových a dělostřeleckých zbraní. Raketovými údery Rusové podle Konašenkova zničili v oblasti Korotyče v Charkovské oblasti protiletadlový systém S-300. Ruské ministerstvo obrany také informovalo, že u ukrajinského Hadího ostrova v Černém moři jeho jednotky sestřelily dron Bayraktar TB-2.

Ministerstvo obrany uvádí, že od začátku invaze na Ukrajinu ruské síly připravily ukrajinskou armádu o 164 letadel, 125 vrtulníků, 821 dronů, 303 protiletadlových raketových systémů nebo více než 3000 tanků a dalších vojenských obrněných vozidel.

Podobné informace zveřejňované ruskou či ukrajinskou stranou nelze nezávisle ověřit.

Video  Členové pluku Azov pomáhají evakuovat civilisty z ocelárny Azovstal v Mariupolu.  - Blesk TV, reuters
Video se připravuje ...

22:23
Dnes

Vážení čtenáři, se zpravodajstvím z války na Ukrajině dnes končíme. Přihlásíme se opět v sobotu ráno, dobrou noc.

21:51
Dnes

Ruské rakety v přístavu Pivdennyj v Oděse zasáhly dva terminály specializované na zemědělskou produkci, z nichž jeden patří známé singapurské firmě Delta Wilmar. Ta na Ukrajině podniká od roku 2004, od té doby zde investovala více než 300 milionů dolarů a vytvořila okolo tisícovky pracovních míst.

21:13
Dnes

Česko vydá na Ukrajinu Timura Treťjakova odsouzeného na 22 let vězení za nájemnou vraždu řidiče Sazky a za pokus o vraždu arménského podnikatele. Televizi Nova to potvrdil mluvčí ministerstva spravedlnosti Vladimír Řepka. Nova uvedla, že Treťjakov by se mohl na Ukrajině zapojit do bojů při obraně proti ruské agresi. Kdy muž z Česka odjede, záleží podle televize na tom, kdy pro něj Ukrajina pošle eskortu.

Treťjakov se podle pravomocného rozsudku vydal v listopadu 2007 vraždit na pražské Vinohrady. Dostal zakázku, aby tam zlikvidoval podnikatele, který jezdil v luxusním voze bentley. Shodou okolností tehdy na daném místě zastavil s jiným autem téže značky řidič ředitele společnosti Sazka. Treťjakov šoféra zastřelil. O dva týdny dříve navíc Treťjakov napadl na Václavském náměstí arménského podnikatele, kterého devětkrát bodl nožem. Napadenému cizinci zachránila život včasná operace.

Zobrazit celý online

Video se připravuje ...
Další videa