Úterý 30. dubna 2024
Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce
Polojasno 24°C

Další potupa a „hromadná sebevražda“: Rusové i přes průšvih znovu zkouší překročit klíčovou řeku

Autor: tsv - 
21. května 2022
15:15

Ruská armáda na východě Ukrajiny čelí dalším selháním, ukrajinské obranné jednotky mezitím slaví dosud největší vojenské úspěchy od dob druhé světové války. Při snaze obklíčit klíčové luhanské město Severodoněck zemřely stovky okupantů, které podle ukrajinských vojáků dovedli jejich lhostejní velitelé k „hromadné sebevraždě“. I přesto se ruské útočné síly chystají obnovit útok, jen o kousek dál. Kvůli potupným porážkám se v těchto dnech stává hlavním terčem kritiky samotný vůdce Ruské Federace Vladimir Putin. Autoritářský prezident má podle odborníků přímo zasahovat do rozhodování o dalších strategických krocích.

Hlavním cílem ruské armády je již několik týdnů získat území Luhanské a Doněcké oblasti na východě Ukrajiny, ale ačkoli se v místě soustředí veškerá vojenská síla, Rusové postoupili jen minimálně. Většího úspěchu se jim dostalo v Luhanském regionu, kde je momentálně jediným centrem odporu klíčové město Severonoděck. Při zmařené snaze město obklíčit zemřely v „sebevražedné misi“ stovky okupantů a ukrajinští vojáci slaví zatím největší strategické vítězství.

Sebevražedná mise a lhostejní velitelé

Aby se znepřáteleným jednotkám podařilo obec plně obklíčit, musí nejprve překonat řeku Severní Doněc. Původním plánem bylo postavit dočasné pontonové mosty z vesnice Bilohorivka a výstavbu zamaskovat kouřovými bombami, Ukrajinci ale nepřátele zaskočili a jejich pokusy na místě zmařili intenzivní palbou. Bojiště v Bilohorivce je nyní pohřebištěm ruských armádních vozidel, píše server SkyNews. Po zemi se válí prázdné náboje, nevybuchlé střely a granáty, na vypáleném poli stojí ohořelé transportéry. Těla mrtvých Rusů už domácí jednotky stihly odklidit.

Ruský batalion měl podle ukrajinského vojáka Juriho přijet s asi 70 obrněnými vozidly včetně tanků, překvapivý útok Ukrajinců nepřežil ani jeden z několika set členů pluku. „Vypadá to, jako by tvořili nějaký sebevražedný klub, nebo na nich jejich velitelům nezáleželo,“ popisuje Juri. „Je to zvláštní. Jednoduše je poslali na smrt a oni následovali hloupé, hloupé rozkazy svých velitelů.“

Vítězství obranných jednotek ještě posílilo tamní morálku, ruští vojáci se ale podle informací ukrajinské armády odmítají vzdát a budují přes řeku další pontonový most, tentokrát z břehu u vesnice Jaremivka. Okupanti se zároveň přesunuli několik kilometrů na jih a odstartovali útok na město Soledar, ze kterého chtějí následně postupovat dál k Severodoněcku. Jakmile by se Rusům podařilo získat nadvládu nad posledním svobodným městem v Luhansku, přesunuli by se dále do Donbasu.

Rusové se přitom snaží o další útok, jen o kus dál. O tom, že ruské invazní síly budují přes stejný vodní tok další pontonový most, ukrajinské velení informovalo už v pátek večer. Tentokrát se o to Rusové snaží u vesnice Jaremivka, přibližně 20 kilometrů jihovýchodně od města Izjumu.

14:52
30. 4. 2024

Ruské systémy protivzdušné obrany sestřelily šest raket ATACMS americké výroby, oznámilo ruské ministerstvo obrany. Na ruské území je podle něj za uplynulý den odpálila Ukrajina. Před nevybuchlou municí na Ruskem anektovaném Krymském poloostrově předtím varoval Sergej Aksjonov, který je šéfem tamní okupační správy.

Ruské ministerstvo obrany neuveřejnilo, nad jakým územím obrana rakety sestřelila. Jeho tvrzení nelze nezávisle ověřit, ukrajinské úřady věc nekomentovaly.

Spojené státy v minulých týdnech tajně dodaly rakety dlouhého doletu ATACMS Ukrajině, která je zatím prokazatelně použila dvakrát. V polovině dubna to bylo pro útok na vojenské letiště Džankoj na Krymském poloostrově a minulý týden při úderu na Berďansk v Rusy obsazené části ukrajinské Záporožské oblasti.

14:03
30. 4. 2024

Ústavní soud (ÚS) odmítl stížnost Rusky, kterou cizinecká policie loni v říjnu na ruzyňském letišti nepustila do Česka. Pětaosmdesátiletá žena mířila do Mariánských Lázní, kde se chtěla na doporučení lékaře věnovat rekonvalescenci. Vstup do země jí znemožnila opatření přijatá po ruské invazi na Ukrajinu, podle kterých jsou cesty Rusů do Česka za turistikou, kulturou nebo sportem potenciální hrozbou. Ústavní soudci stížnost označili za zjevně neopodstatněnou.

Žena přiletěla do Prahy z Londýna, kde žije 25 let. Ve stížnosti uvedla, že jako „stará nemocná žena“ sotva může představovat jakékoliv ohrožení. Situaci zároveň označila za tragikomickou, protože na Letišti Václava Havla sice ruští občané „narazí“, avšak přes pozemní hranici se z jiného státu EU dostanou do ČR bez obtíží. Ruska doplnila, že s invazí na Ukrajinu nesouhlasí, a sama je tak obětí války. Je prý postihována za to, že se kdysi narodila na území, kde už dlouho nežije.

ÚS připomněl, že neexistuje základní právo cizince vstupovat na území Česka. Odkázal také na vládní nařízení, které podmínky vstupu na území ČR upravuje, přičemž nestanovuje žádnou výjimku pro lázeňský pobyt či turistiku.

13:19
30. 4. 2024

V ČR v dubnu 2024 fungovalo 14.776 společností s alespoň částečným ruským vlastnictvím, o sedm procent méně než před dvěma lety. Rusové jsou stále jedni z nejčastějších zahraničních vlastníků firem v Česku, ačkoli jim podnikání v EU znesnadňují sankce kvůli ruské agresi na Ukrajině. Podobně je tomu i u firem s běloruskými vlastníky, kterých je v ČR 1332. Vyplývá to z analýzy společnosti CRIF.

„Navzdory hospodářským sankcím, které znesnadňují podnikání Rusů v EU, se počet těchto firem v posledních dvou letech snižuje jen velmi pomalu. V některých případech jsou vlastnické vazby tak komplikované, že konečného vlastníka není možné indentifikovat, takže skutečný počet může být ještě vyšší. Z toho, co dohledat lze, víme, že čistě ruské vlastnictví má v ČR 10.757 společností,“ uvedl Jan Cikler, analytik aplikace Cribis, pomocí které CRIF poskytuje datové přehledy o finančním zdraví firem.

Většina Rusy vlastněných firem je ve třech odvětvích. V odvětví obchodu jich podniká 4897, v odvětví nakládání s nemovitostmi 4457 a v profesních, vědeckých a technických činnostech 1703.

Kompletní online

Obětujme Donbas

Ukrajinské vedení včetně prezidenta Volodymyra Zelenského odmítá Rusku přenechat jakékoli z okupovaných území, podle občana bombardovaného Soledaru by ale obětování Donbasu bylo správným krokem kupředu. Podle něj je přenechání regionu Putinovi jedinou šancí na ukončení války, invaze si už tak vyžádala příliš velkou oběť, řekl novinářům Alex.

Alex a ostatní místní teď prochází trosky zbořených domů a hledají jídlo. Nejvíce zásob bylo nahromaděno v místním divadle, které před jeho zničením fungovalo jako centrum humanitární pomoci. Alex si ze zbytků budovy odnesl balíčky s těstovinami a několik sklenic dětských přesnídávek.

V reakci na další selhání ruské armády se začalo množství kritiků soustředit na prezidenta Putina, který podle dřívějších hlášení ruskou ofenzivu sám vede. Federace nyní zřejmě musí znovu přehodnotit a změnit svou dosavadní strategii. Původní válečný plán počítal s okamžitým svržením ukrajinské vlády, ze západních metropolí včetně Kyjeva se po sérii drtivých porážek stáhly jednotky na východ už v prvních týdnech války.

Video  Putinovy válečné zločiny. Bude za ně skutečně odsouzen?  - Videohub
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa