Pondělí 29. dubna 2024
Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav
Polojasno 23°C

V Buči zemřela i ukrajinská umělkyně (†85). KGB ji nezlomila, po útoku Rusů trpěla hladem a bez léků

Autor: mav - 
4. května 2022
18:18

Po měsíci ruské okupace obce Buča, po měsíci hladovění zemřela ukrajinská umělkyně a disidentka Ljubov Pančenková. Za Sovětského svazu směle obhajovala ukrajinskou kulturu, za což po ní komunisté tvrdě šli.

„Naše komunita utrpěla velkou ztrátu – Buča a celá Ukrajina je chudší o další velkorysý, jedinečný talent,“ napsal na facebook starosta Buči Anatolij Fedoruk.

Podle serveru Bykvu měsíc hladověla, z domu ji však vytáhli, až když ho zasáhl dělostřelecký granát. Byla však už příliš zesláblá, než aby jí bylo pomoci, po skoro měsíci v nemocnici zemřela.

Ukrajinská ambasáda v Česku na twitteru dodala, že malířka, módní návrhářka a disidentka trpěla vedle hladu i nedostatkem léků.

V 60. letech, za uvolněnějších Chruščovových časů, Pančenková patřila k umělcům usilujícím o obnovu ukrajinské kultury. S Brežněvem zase přišlo tvrdé potlačování; komunisté umělkyni perzekvovali, nesměla vystavovat, její díla majitelé museli schovávat. Jak ovšem připomněl Fedoruk, KGB ji nedokázala zlomit.

7:22
Dnes

Podle ruského nezávislého média Mediazone bylo od začátku války na Ukrajině zabito přes 51 600 ruských vojáků. Server to zjistil společně s BBC Russia, podařilo se jim ověřit jména těchto zabitých. Ztráty budou ale podstatně vyšší.

7:01
Dnes

Dobré ráno, německý prezident Frank-Walter Steinmeier dnes zahájí dvoudenní návštěvu Česka, na Pražském hradě ho přijme prezident Petr Pavel. Hovořit by měli o energetice či situaci na Ukrajině. 

21:22
28. 4. 2024

Americká Sněmovna reprezentantů a po něm senát nedávno schválily balíček pomoci pro Ukrajinu, na který se dlouho čekalo. Zpoždění kritizovalo mnoho státníků, včetně Volodymyra Zelenského, Jense Stoltenberga či Joea Bidena. O co všechno Ukrajina během těchto kritických měsíců, kdy čekala na americkou pomoc, přišla? O území, energetickou infrastrukturu i lidské životy. Celý článek čtěte ZDE.

Zobrazit celý online

Věnovala se malování, linorytu, oděvům (včetně krojů), vyšívání, ale i tradičnímu lidovému umění, jako je zdobení kraslic a zpívání koled – a také pomáhala vybírat finance na pomoc vězněným disidentům. Portál Umoloda uvedl, že ještě před invazí darovala svou sbírku Muzeu 60. let – jinak by bylo vše rozkradeno. 

Obdržela mj. roku 2001 nezávislou Cenu Vasyla Stuse, udělovanou ve jménu disidenta a jednoho z předních básníků Ukrajiny, který kvůli svým politickým postojům strávil 13 let v gulazích. Zemřel na následky protestní hladovky roku 1985.

Video  Ohavný masakr civilistů v Buči: Těla se válí po ulicích.  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa